Τις αυξήσεις που θα λάβουν οι ένστολοι εξειδίκευσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, μια μέρα μετά την σχετική εξαγγελία του Πρωθυπουργού λέγοντας ότι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων θα λάβουν αυξήσεις από 13 έως 20% ανάλογα από τη θέση ευθύνης και το βαθμό.
«Στα 268 εκατ. ευρώ η συνολική ενίσχυση για τους ενστόλους, εκ των οποίων το 60% προέρχεται από την εξοικονόμηση στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Είναι η ελάχιστη ένδειξη αναγνώρισης στα στελέχη» δήλωσε ο κ. Δένδιας κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για ένα δικαιότερο μισθολόγιο. «Η δημοσιονομική επίπτωση είναι ουδέτερη για τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Το υπόλοιπο 40% περίπου αποτελεί τμήμα της γενικότερης εισοδηματικής πολιτικής της κυβέρνησης που έχει ήδη ανακοινωθεί για την ενίσχυση των αποδοχών του συνόλου των ενστόλων», εξήγησε ο υπουργός.
Παράλληλα, όπως δήλωσε, από αυτήν την μεταρρύθμιση και την εξοικονόμηση, ο κρατικός προϋπολογισμός διατηρεί οκτώ εκατομμύρια ευρώ. «Πρόκειται για μια μισθολογική μεταρρύθμιση που θα υλοποιηθεί από την 1η Απριλίου μέχρι την 1η Οκτωβρίου» επισήμανε ο κ. Δένδιας, προσθέτοντας ότι στο υπουργείο επεξεργάζονται τρόπους ενίσχυσης των αποδοχών και του πολιτικού προσωπικού. Και όπως τόνισε, «τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων δεν μπορούν να διάγουν καθεστώς οικονομικής πενίας».
Οι Ένοπλες Δυνάμεις καθίστανται αναπτυξιακός βραχίονας
Μιλώντας για το νέο δόγμα των Ενόπλων Δυνάμεων ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε σε όλα όσα θα αλλάξουν. «Αλλάζει η δομή και η λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων» κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη συμμετοχή του ελληνικού οικοσυστήματος με 25% στα νέα προγράμματα εξοπλισμών.
«Οι ένοπλες δυνάμεις καθίστανται αναπτυξιακός μοχλός της οικονομίας και παύουν να είναι απλώς καταναλωτής δημοσίου χρήματος» είπε ο κ. Δένδιας κάνοντας ειδική αναφορά για τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην Πολιτική Προστασία και στον τομέα της Υγείας.
«Το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου μετατρέπεται σε startup προηγμένης τεχνολογίας και όχι σε κατανάλωση, σε κυλικεία στην περιφέρεια άχρηστων στρατοπέδων. Επίσης, η συνεισφορά των Ενόπλων Δυνάμεων στην ελληνική κοινωνία, καλυπτόμενη από τον ισχύοντα προϋπολογισμό τους, διευρύνεται και συνιστά στην ουσία αναδιανομή κοινωνικού μερίσματος» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εθνικής Άμυνας
«Η μεταρρύθμιση αφορά πρώτα και πάνω από όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων» σημείωσε ο κ. Δένδιας λέγοντας ότι στόχος είναι τα στελέχη να ζουν περήφανα.
Για να δείξει στην πράξη σε τι ποσό αναλογεί η αύξηση στο μισθό που εξήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έδωσε συγκεκριμένα παραδείγματα για τους αξιωματικούς και τους υπαξιωματικούς. Αναλυτικά:
- Ανθυπολοχαγός από τη Σχολή Ευελπίδων θα δει αύξηση 3.540 ευρώ τον πρώτο χρόνο από την αποφοίτησή του
- Πλωτάρχης από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, με 18 χρόνια υπηρεσία θα λάβει ετήσια αύξηση 5.532 ευρώ
- Σμηνίας από την Σχολη υπαξιωματικών θα δει ενίσχυση 2.760 ευρώ
- Δεκανέας ΕΠΟΠ, με 3 χρόνια υπηρεσίας, θα λάβει ετήσια αύξηση 2.232 ευρώ
«Από την 1η Ιανουαρίου έχουν τετραπλασιαστεί οι μηνιαίες αποδοχές των σπουδαστών στις ανώτατες στρατιωτικές μας σχολές και έχουν διπλασιαστεί οι αποδοχές των σπουδαστών στις σχολές Υπαξιωματικών με συνολικό κόστος 14,3 εκατομμύρια ευρώ. Από τον Ιούνιο του 2024 έχουμε θεσμοθετήσει ειδική αποζημίωση για τα πληρώματα πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού ύψους 24 εκατομμυρίων ευρώ και η ειδική αποζημίωση για το σύνολο του προσωπικού που μετέχει σε ειδικές αποστολές ύψους 16 εκατ. ευρώ, δηλαδή συνολικά 40 εκατομμύρια ευρώ» συμπλήρωσε.
Η μεταρρύθμιση Ατζέντα 2030 αλλάζει ριζικά τις Ένοπλες Δυνάμεις
«Σκοπός είναι η θωράκιση της Ελλάδας απέναντι σε κάθε απειλή. Η αλλαγή αφορά τα πάντα: τη δομή και τη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων, την απόκτηση σύγχρονων μέσων και σύγχρονων οπλικών συστημάτων, τη διαμόρφωση ενός νέου απολύτως διαφοροποιημένου δόγματος αποτροπής, την εισαγωγή της καινοτομίας στις Ένοπλες Δυνάμεις με τη νέα Διεύθυνση Καινοτομίας και το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας, τη δημιουργία νέας γενιάς επικοινωνιών με την πρόσκτηση επικοινωνιακού δορυφόρου» τόνισε ο κ. Δένδιας.
«Η Ατζέντα 2030 περιλαμβάνει ένα ευρύ πλέγμα προσωποκεντρικών δράσεων που αφορούν πρώτον, τη στέγαση για κάθε στέλεχος και την οικογένειά του, που μετατίθεται κατ’ εντολήν της υπηρεσίας στις εσχατιές της πατρίδας για να την υπηρετήσει. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή των πρώτων 1.000 κατοικιών στα νησιά του Αιγαίου και στη Θράκη. Θα παραδοθούν όλα έτοιμα. Το 2026 δρομολογείται, επίσης, η κατασκευή επιπλέον 4.000 κατοικιών έως το 2030 και το πρόγραμμα θα συνεχίσει και μετά το 2030 με 1.000 κατοικίες κάθε χρόνο», πρόσθεσε στη συνέχεια.
«Συστήνουμε δομές όπως το Κέντρο Ειδικής Αναπτυξιακής Φροντίδας Παιδιών, η Στέγη Ημερήσιας Διαβίωσης Ατόμων με Αναπηρία, η Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων. Το σχετικό σχέδιο νόμου είναι ήδη σε διαβούλευση και θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή» δήλωσε σχετικά με το σύγχρονο μοντέλο παροχής ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών για τα στελέχη και τους απόστρατους.
Σχετικά με τα έργα εκσυγχρονισμού των υποδομών και εξοπλισμού των στρατιωτικών σχολών και θεσμοθέτηση μέτρων που παρέχουν στους σπουδαστές και τα στελέχη νέας τόνισε ότι θα υπάρχουν «ασύγκριτα διευρυμένες δυνατότητες για έρευνα και εξειδίκευση».
Καταλήγοντας ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι «δημιουργούμε κίνητρα, ισχυρά κίνητρα προσέλκυσης νέων στελεχών στην οικογένεια των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας» γιατί «η πατρίδα χρειάζεται τις καλύτερες και τους καλύτερους και αυτό δεν επιτυγχάνεται δωρεάν».