Σάββατο 18.01.2025
More

    Χαρδαλιάς: Μέτρα για τους εργαζόμενους λόγω του καύσωνα

    Σε εξέλιξη η σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία

    Υπό τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων θα πραγματοποιηθεί σήμερα ευρεία σύσκεψη -η οποία είναι αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη- με θέμα τον καύσωνα και τα φαινόμενα που τον συνοδεύουν, όπως τόνισε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Νίκος Χαρδαλιάς.

    «Υπάρχουν σχέδια, δεν είναι μόνο ο καύσωνας, αλλά και το πώς συνδέεται με το ζήτημα των πυρκαγιών», εξήγησε νωρίτερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας στον ΑΝΤ1.

    Για τον καύσωνα αναφέρθηκε σε μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για τους εργαζόμενους, χωρίς όμως να επεκταθεί περαιτέρω, σημειώνοντας πως «αυτό θα προκύψει, δεν θέλω να προκαταλάβω». «Όλοι πρέπει να προσαρμοστούμε στα δεδομένα των επόμενων ημερών. Θα πρέπει οι επιχειρήσεις να δώσουν ευκαιρίες για ξεκούραση, κυρίως στις περιπτώσεις που οι εργαζόμενοι είναι έξω», συμπλήρωσε σχετικά.

    Χαρδαλιάς για τις πυρκαγιές

    Όσο αφορά στο φαινόμενο των πυρκαγιών, ο υφυπουργός χαρακτήρισε «πολύ αυξημένο» το μέσο όρο των 50 πυρκαγιών ημερησίως, τονίζοντας πως «η κλιματική αλλαγή είναι πλέον κλιματική απειλή».

    «Προσπαθούμε να θωρακίσουμε τη χώρα μας, για να είμαστε έτοιμοι και να μη φτάσουμε να βλέπουμε τα φαινόμενα. Έχουμε τη δυνατότητα και τη βούληση να αλλάξουμε τα πράγματα», τόνισε, σημειώνοντας πως, «υπάρχουν τα κλιματικά φαινόμενα, αλλά και η ανθρώπινη αμέλεια, γιατί κάποιοι δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη τους».

    «Η φωτιά στη Σταμάτα ξεκίνησε στις παρυφές των οικισμών και πολύ γρήγορα πέρασε στους οικισμούς», εξήγησε και αναφέρθηκε στο σχέδιο «Δρυάδες» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας που το προηγούμενο διάστημα είχε αναδείξει 18 σημεία που εγκυμονούν κινδύνους, μία εκ των οποίων ήταν και η Σταμάτα.

    «Η περιοχή είχε καθαριστεί, αν δεν είχε γίνει αυτό, η φωτιά θα ήταν έρπουσα με ό,τι σημαίνει αυτό. Γι’ αυτό και οι περισσότερες ζημιές ήταν στις στέγες των σπιτιών», είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς, αναφέροντας ότι, «έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί οι εργασίες στις 18 περιοχές, συν το Τατόι, το Σέιχ Σου και την Αρχαία Ολυμπία, συν το σχέδιο διαφυγής από την Ιπποκράτειο Πολιτεία», στα πλαίσια του σχεδίου «Δρυάδες».

    Ερωτηθείς σχετικά με τις αιτίες παθογενειών που προκαλούν προβλήματα στις αντιμετωπίσεις κρίσιμων καταστάσεων, εστίασε στις «διαδικασίες , την υποχρηματοδότηση, την έλλειψη προσωπικού και τις δικαιολογίες υπηρεσιών».

    Ειδικά για το ποιος έχει την ευθύνη για το καθετί, μετά τα όσα βιώσαμε τον περασμένο χειμώνα με τα πεσμένα δέντρα στη «Μήδεια», εξήγησε ότι, «με τα γενικά σχέδια περιγράφεται το ποιος έχει την ευθύνη. Αυτό που πρέπει να αναλύσουμε είναι το ποιος έχει τους πόρους να κάνει αυτό για το οποίο έχει ευθύνη.

    Είναι μεγάλη συζήτηση, η οποία σας διαβεβαιώνω ότι θα ανοίξει το Σεπτέμβριο, γιατί βούληση του πρωθυπουργού είναι να γίνει σχέδιο που θα είναι σε συνεχή εξέλιξη. Να ξέρει ο καθένας τι πρέπει να κάνει, και πώς να το κάνει για να το φέρει σε πέρας».

    «Τα αυτονόητα δεν μπορεί να είναι πλέον διεκδικούμενα», είπε εξηγώντας ότι δεν υπήρξε ποτέ άρνηση χρηματοδότησης σε ανάλογες περιπτώσεις.

    Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας αναφέρθηκε ειδικά στους ανθρώπους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που «παλεύουν κάθε μέρα» και τους ευχαρίστησε « για την ακραία μάχη που δίνουν σε όλη τη χώρα».

    «Το Πυροσβεστικό Σώμα βγήκε από μία κρίση, απότοκο όλου αυτού που θέλουμε να αφήσουμε πίσω μας και παλεύει κάθε μέρα να ανταπεξέλθει», συμπλήρωσε και ξεκαθάρισε πως είναι «αδιαπραγμάτευτο δόγμα το ότι σε μία κρίση πρέπει ο καθένας να έχει το ρόλο του».

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ