Η κυβέρνηση μέτρησε τις δυνατότητες της οικονομίας για τον κατώτατο μισθό, είπε σε συνέντευξή του στον Alpha o αντιπρόεδρος της κυβέρνησης
Η οικονομία και τα Τέμπη ήταν τα δύο θέματα της συνέντευξης του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Κωστή Χατζηδάκη, στο κεντρικό δελτίο του τηλεοπτικού σταθμού “Alpha”. Για το μεν πρώτο θέμα, και σε αυτό ειδικότερα του κατώτατου μισθού, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση εξάντλησε τα περιθώρια λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις αντοχές της οικονομίας και των επιχειρήσεων. Ενώ προανήγγειλε νέα σημαντική μείωση φόρων, από τον πρωθυπουργό και από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο. Στο έτερο θέμα, αυτό των Τεμπών, ο αντιπρόεδρος στηλίτευσε την προσπάθεια της αντιπολίτευσης για δημιουργία πολιτικού show.
Στα της οικονομίας, αναλυτικά, ο Κ. Χατζηδάκης αφού ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχτισε, το 2019, πάνω σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση την οποία βρήκε, παρατήρησε ότι δεν είναι λίγο σε μια χώρα 10,5 εκατ. κατοίκων να δημιουργούνται 0,5 εκατ. νέες θέσεις εργασίας. Ενώ στην κριτική ότι ο κατώτατος μισθός στην πραγματικότητα είναι χαμηλότερος λόγω της φορολογίας, διερωτήθηκε: δεν φορολογούνταν οι προηγούμενοι κατώτατοι μισθοί, και της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ; Και στο δια ταύτα, επί ΣΥΡΙΖΑ ο κατώτατος μισθός ήταν περί τα 548 ευρώ, ως εκ τούτου υπάρχει μια αύξηση 200 ευρώ το μήνα.
Εξ άλλου, ο πληθωρισμός από το 2019 μέχρι και τον προηγούμενο μήνα ήταν στο 18,1%, όταν η αύξηση του κατώτατου μισθού ήταν πάνω από 35%, επιχειρηματολόγησε ακόμη και συνέχισε παρατηρώντας ότι οι αυξήσεις έπρεπε να λάβουν υπ’ όψιν τους τις αντοχές των επιχειρήσεων. Κατηγορώντας επιπλέον την αντιπολίτευση για «εύκολα μεγάλα λόγια», ο αντιπρόεδρος αντέτεινε ότι και η κυβέρνηση θα ήθελε να δώσει παραπάνω αλλά μέτρησε τις δυνατότητες της οικονομίας. Εν τέλει, η Ελλάδα αυτήν την ώρα είναι στην 11η θέση μεταξύ των 22 χωρών που έχουν θεσπισμένο κατώτατο μισθό. Υπενθυμίζοντας δε ότι οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων παρέμειναν παγωμένοι επί 13 χρόνια, τόνισε ότι οι δημοτικοί υπάλληλοι έλαβαν αθροιστικά, μεσοσταθμικά, 1,3 μισθό.