Την δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ότι η περιοχή των Ιωαννίνων θα τύχει ειδικής μέριμνας με επιπλέον μοριοδότηση των κριτηρίων επιδότησης στο νέο πρόγραμμα τοποθέτησης αντλιών θερμότητας με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, απέσπασε η Βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. Μαρία Κεφάλα, από τον αρμόδιο Υπουργό, Θεόδωρο Σκυλακάκη.
Η κα Κεφάλα πραγματοποίησε επίσκεψη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και συναντήθηκε διαδοχικά με τον Υπουργό κ. Σκυλακάκη και την Υφυπουργό κα Σδούκου, θέτοντας επί τάπητος τα ανοιχτά ζητήματα της περιοχής των Ιωαννίνων σε σχέση με τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και τις δυνατότητες που υπάρχουν για την αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων και την υλοποίηση δράσεων με θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, μειώνοντας ταυτόχρονα το ενεργειακό κόστος για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σκυλακάκης τόνισε πως στο νέο πρόγραμμα που θα υλοποιήσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας από τις αρχές του νέου έτους, για την επιδότηση αντλιών θερμότητας με αρχικό προϋπολογισμό 60 εκ. ευρώ, θα προβλέπεται ειδική μέριμνα αυξημένης μοριοδότησης στους δικαιούχους περιοχών που παρουσιάζουν αυξημένους ρύπους λόγω αιθαλομίχλης, όπως είναι τα Ιωάννινα.
Με την Υφυπουργό κα Αλεξάνδρα Σδούκου, η κα Κεφάλα συζήτησε τις δυνατότητες εξεύρεσης χρηματοδοτικών εργαλείων που θα μπορούν να αξιοποιηθούν από τον Δήμο Ιωαννιτών, στο πλαίσιο των δράσεων που απαιτούνται ως μία από τις 100 ευρωπαϊκές πόλεις με στόχο την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2030. Βασική προτεραιότητα για την πόλη των Ιωαννίνων, που είναι σημαντικά επιβαρυμένη από ρύπους ειδικά τους χειμερινούς μήνες, είναι οι δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης των δημόσιων κτιρίων, ώστε να έχουν θετικό ενεργειακό αποτύπωμα, χωρίς να εκπέμπουν ρύπους και βελτιώνοντας το περιβάλλον εργασίας για τους υπαλλήλους και τους εξυπηρετούμενους πολίτες.
Εξαιρετικά σημαντική όμως είναι και η έγκριση της πρότασης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που εντάχθηκε στο πρόγραμμα Ενεργειακής Αναβάθμισης Δημοσίων Κτιρίων «Ηλέκτρα» που χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Ταμείο Ανάκαμψης και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Η πρόταση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εντάχθηκε με συνολικό προϋπολογισμό 40 εκ. ευρώ με το ποσοστό της επιδότησης να είναι 70%, δηλαδή 28 εκ. ευρώ. Τα υπόλοιπα χρήματα θα προέλθουν από εθνική χρηματοδότηση και δανειοδότηση πιθανότατα μέσω του μοντέλου της σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης. Η εκτιμώμενη εξοικονόμηση ενέργειας μετά την υλοποίηση του έργου ανέρχεται για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σε 22,22 εκ. Kwh ετησίως.
«Ο εθνικός στόχος της “Πράσινης Μετάβασης” είναι εξαιρετικά σημαντικός αλλά για την επίτευξή του απαιτείται ένα συνολικό πλέγμα δράσεων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο. Η ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων κτιρίων και των ιδιωτικών κατοικιών αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα για την Κυβέρνηση που χρηματοδοτεί προγράμματα και δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Στις νέες προκηρύξεις των έργων και δράσεων, τα Ιωάννινα θα τύχουν ευμενούς μεταχείρισης, ακριβώς λόγω της κατάστασης που παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια με την αύξηση των ρύπων λόγω αιθαλομίχλης τους χειμερινούς μήνες. Η ενεργειακή αναβάθμιση επίσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με τη μείωση της ενέργειας που καταναλώνει, άρα και της δαπάνης για αυτήν, ενδυναμώνει ακόμη περισσότερο το Πανεπιστήμιο ώστε να αποκτήσει μία πανεπιστημιούπολη, φιλική προς το περιβάλλον και ενεργειακά αυτόνομη», αναφέρει σε δήλωσή της η κα Κεφάλα.