Κυριακή 19.01.2025
More

    Ελλάδα και Γαλλία ανακοινώνουν στρατηγική συνεργασία

    Τι θα περιλαμβάνει η αμυντική συμφωνία

    Σε αμυντική συμφωνία προχωρούν Ελλάδα και Γαλλία με το βλέμμα στραμμένο στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η lifo.gr, η συμφωνία που πρόκειται να ανακοινωθεί σήμερα αφορά στην ενίσχυση της δύναμης του ελληνικού πολεμικού ναυτικού με φρεγάτες και κορβέτες.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ερωτηθείς σε συνέντευξή του χθες, για την υπογραφή μίας αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία, ο πρωθυπουργός σχολίασε ότι θα συζητήσει εκτενώς με τον Πρόεδρο Μακρόν και το πρωί της Τρίτης θα υπάρχουν ανακοινώσεις, οι οποίες θα γίνουν στο Μέγαρο των Ηλυσίων. «Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι κατευθυνόμαστε προς μία ουσιαστική εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας Γαλλίας», τόνισε.

    Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πως «είναι επιβεβλημένο να συνυπάρχουν αλλά πάλι μπορεί να σκεφτεί κανείς αποστολές ενδεχομένως στη Μέση Ανατολή, στο Σαχέλ, το οποίο ενδιαφέρει και την Ελλάδα και τη Γαλλία, στην ανατολική Μεσόγειο, αποστολές της ΕΕ στις οποίες δεν θα συμμετέχει ούτε το ΝΑΤΟ ούτε ο ΟΗΕ». Μάλιστα, σημείωσε ότι η ανάγκη να φυλάσσονται τα ευρωπαϊκά σύνορα ως ταυτόχρονα εθνικά και ευρωπαϊκά είναι μία αρμοδιότητα, η οποία βαραίνει αποκλειστικά την Ευρώπη.

    Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση του Εμανουέλ Μακρόν για τη δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης την χαρακτήρισε μια ώριμη πρόταση. «Η ευρωατλαντική συμμαχία αποτελεί τον κεντρικό αμυντικό πυλώνα που θα ενώνει πάντα τις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Όμως η Ευρώπη έχει την υποχρέωση να μπορεί εφόσον το επιθυμεί, να μπορεί να δρα αυτόνομα».

    Επίσης, ο Έλληνας πρωθυπουργός επικαλέστηκε τη σημασία της διαλειτουργικότητας των οπλικών συστημάτων, φέρνοντας ως παράδειγμα την αγορά μαχητικών αεροσκαφών Rafale από τη Γαλλία.

    Τι θα προβλέπει η αμυντική συμφωνία

    Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για μια συμφωνία ύψους τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ, η οποία θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την αγορά τριών γαλλικών φρεγατών Belharra και τριών κορβετών Gowind.

    Επίσης, εξετάζεται η αναβάθμιση των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ. Στη συμφωνία θα περιλαμβάνεται και το χρονοδιάγραμμα παράδοσης με βασικό έτος το 2025. Να σημειωθεί πως πρόκειται για εξοπλιστικό πρόγραμμα που δεν διαθέτει η Άγκυρα.

    Ο ρόλος της AUKUS

    Τις εξελίξεις φέρεται να ώθησε και η στρατηγική συμμαχία των ΗΠΑ με την Αυστραλία και τη Μεγάλη Βρετανία, η λεγόμενη AUKUS. Είναι γνωστό πως το Παρίσι έχασε ένα μεγάλο συμβόλαιο για την πώληση υποβρυχίων στην Αυστραλία, το οποίο ξεπερνούσε τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ. κέρδισε έδαφος η συμφωνία με την Ελλάδα.

    Την ίδια ώρα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας στην ετήσια εκδήλωση για την Κατάσταση της Ένωσης, έδωσε έμφαση στην αμυντική πολιτική και στην ασφάλεια, καθώς και στα βήματα που πρέπει να γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση, προαναγγέλλοντας για το επόμενο έτος Σύνοδο Κορυφής με αυτό το θέμα.

    «Η Ευρώπη πρέπει να βρει την πολιτική βούληση» να οργανώσει στρατιωτική δύναμη, η οποία θα αναπτύσσεται σε περιοχές κρίσεων, πέρα από τα σύνορα και ανεξάρτητα από τον ΟΗΕ ή το ΝΑΤΟ, ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν. Είναι σαφές πως η μετατόπιση των ΗΠΑ προς τον Ειρηνικό, όπως φάνηκε με την ΑUKUS, επιταχύνει τις εξελίξεις και στην Ευρώπη, που αντιλαμβάνεται πως η ασφάλειά της δεν μπορεί να εξαρτάται μόνο από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

    Ένα ακόμα στοιχείο που οδήγησε στη νέα Αμυντική Συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας φέρεται να είναι και η στενή διαπροσωπική σχέση των δύο ηγετών αλλά και η μεταβατική φάση της Γερμανίας μετά την απόσυρση της Αγκελα Μέρκελ. Το «κενό» της Μέρκελ ενίσχυσε τον Εμανουέλ Μακρόν, οδηγώντας την Ελλάδα στην επιλογή της ενδυνάμωσης των σχέσεων με τη Γαλλία.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ