Κυριακή 19.01.2025
More

    Επαφές με σκληρή γραμμή από την Άγκυρα

    Σήμερα οι πολιτικές διαβουλεύσεις

    Η βούληση για τη συνέχιση των διε-ρευνητικών επαφών απομένει το μοναδικό θετικό στοιχείο από τον χθεσινό, 62ο γύρο των συγκεκριμένων τεχνικών συνομιλιών Ελλάδας και Τουρκίας, που διεξήχθη στην Αθήνα. Κατά τα λοιπά η ατμόσφαιρα ήταν βαριά, καθώς η τουρκική πλευρά επέμεινε στην απαρίθμηση όλων των ζητημάτων της «σκληρής» ατζέντας της Αγκυρας, περιλαμβάνοντας σε αυτή, μεταξύ άλλων, την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατ. Αιγαίου.

    Σήμερα το ενδιαφέρον μεταφέρεται στις πολιτικές διαβουλεύσεις, τις οποίες θα διεξαγάγουν διευρυμένες αντιπροσωπείες υπό την αιγίδα του γ.γ. του υπ. Εξωτερικών Θεμ. Δεμίρη και του μόνιμου υφυπουργού Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ. Χθες οι αντιπροσωπείες ήταν οι ίδιες με εκείνες που είχαν συναντηθεί στην Κωνσταντινούπολη, με επικεφαλής τον πρέσβη ε.τ. Π. Αποστολίδη και τον κ. Ονάλ. Λίγο πριν από το γεύμα που ακολούθησε, μετά τις διερευνητικές, τις αντιπροσωπείες συνάντησε η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή, η οποία μετέφερε τη βούληση του Κυρ. Μητσοτάκη να συνεχιστεί η διαδικασία στο ίδιο πλαίσιο και με τον ίδιο χαρακτήρα.

    Στις σημερινές, διευρυμένες συνομιλίες θα συμμετάσχουν, εκτός από τους κ. Δεμίρη και Ονάλ, διπλωμάτες με ειδίκευση σε μια σειρά θεμάτων. Δεν είναι τυχαίο ότι την τουρκική αποστολή πλαισιώνει και διπλωμάτης με εμπειρία στο Κυπριακό, κάτι που υποδηλώνει ότι τις δύο πλευρές θα απασχολήσει, έστω επιδερμικά, η επερχόμενη άτυπη πενταμερής στη Γενεύη. Στην τουρκική πλευρά θεωρούν πως οι διερευνητικές πήγαν αρκετά καλά και τονίζουν πως βασικός στόχος των δύο μερών είναι η ενεργοποίηση των μηχανισμών μεταξύ των δύο χωρών οι οποίοι λειτουργούσαν στο παρελθόν. Δεν έχει οριστεί η ημερομηνία και η τοποθεσία της διεξαγωγής του 63ου κύκλου των επαφών στην Τουρκία. Σήμερα, στις πολιτικές διαβουλεύσεις, από την πλευρά της Τουρκίας δεν αποκλείεται να τεθούν πολλά ζητήματα, όπως αυτό της μειονότητας στη Θράκη, η μη έκδοση μελών FETO (γκιουλενιστές) στην Τουρκία και η παρουσία τους στην Ελλάδα, το Κυπριακό, οι διαφορές στην Ανατ. Μεσόγειο, όπως η προχθεσινή ρηματική διακοίνωση της Τουρκίας προς την Ελλάδα και το Ισραήλ.

    Σημειώνεται ότι η τουρκική πλευρά πίεζε όλο το προηγούμενο διάστημα και για άμεση συνάντηση ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών Ν. Δένδια και Μ. Τσαβούσογλου. Χθες ο κ. Δένδιας, μετά τη συνάντησή του με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του Ριάντ Αλ Μάλικι, δήλωσε πρόθυμος να συναντηθεί με τον κ. Τσαβούσογλου, «αλλά βέβαια μια τέτοια συνάντηση πραγματοποιείται μέσα στο κατάλληλο κλίμα». Ο κ. Τσαβούσογλου, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Βόσνιο ομόλογό του, υποστήριξε πως η χώρα του είναι έτοιμη να εκπληρώσει όλα τα κριτήρια που αφορούν τη συμφωνία για το προσφυγικό και τόνισε πως «η Ε.Ε., γνωρίζοντας ότι έχει άδικο, στο πλαίσιο αλληλεγγύης της Ενωσης στάθηκε εναντίον της Τουρκίας και υποστήριξε τις μαξιμαλιστικές και άδικες θέσεις των κρατών-μελών της. Με τη σύνοδο του Δεκεμβρίου σκεφτήκαμε και ελπίζουμε ότι αυτά τα άφησαν πίσω και εμείς αρχίσαμε να κάνουμε θετικά βήματα». Σημειώνεται, τέλος, ότι χθες ο Κυρ. Μητσοτάκης συνομίλησε τηλεφωνικά με τον νέο πρωθυπουργό της Λιβύης, ο οποίος και του απηύθυνε πρόσκληση να επισκεφθεί την Τρίπολη.

    Χαμηλοί τόνοι από Ερντογάν

    Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Βοσνίας-Eρζεγοβίνης, ερωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για τις ασκήσεις που πραγματοποίησε η Ελλάδα στη Χίο, η οποία, όπως υποστήριξαν, θα πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένη.

    Ο Τούρκος πρόεδρος απέφυγε να απαντήσει στο συγκεκριμένο ζήτημα, τόνισε όμως ότι «σε αυτή την περιοχή, στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να θερμανθεί μια διαδικασία δίχως τη συμμετοχή της σε αυτά τα ύδατα. Η Τουρκία είναι σε θέση λήψης αποφάσεων. Εύχομαι, πριν θερμανθούν τα νερά, να περάσουμε αυτή τη διαδικασία με ήπιο τρόπο. Στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζει η αποφασιστικότητα της Τουρκίας κατά τον ίδιο τρόπο. Δεν τίθεται θέμα να υποχωρήσουμε».

    Ο κ. Ερντογάν έκανε άνοιγμα και στην Αίγυπτο αλλά και στη Σαουδική Αραβία, καθώς οι δημοσιογράφοι ανέφεραν πως συνεργάζονται με την Ελλάδα σε κάθε επίπεδο. «Στο θέμα της Αιγύπτου δεν πιστεύω ότι ο λαός της Αιγύπτου είναι αντίθετος με εμάς. Τα βήματα τα οποία έχουν γίνει φανέρωσαν τα λάθη που έχουν γίνει. Μια νέα εξέλιξη είναι η κοινή άσκηση της Σαουδικής Αραβίας με την Ελλάδα. Από την άλλη, όμως, η Σαουδική Αραβία ζητάει μη επανδρωμένα αεροσκάφη από την Τουρκία. Αυτές είναι οι τελευταίες εξελίξεις», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ