Πέμπτη 28.03.2024
More

    Επανεκκινούν οι έρευνες για αξιοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ελλάδα

    Επίσκεψη Μητσοτάκη στην ΕΔΕΥ

    Στο πλαίσιο της επανεκκίνησης των ερευνών για φυσικό αέριο στην Ελλάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την Τρίτη (12/4) την ΕΔΕΥ.

    Σύμφωνα με την ενημέρωση από το Μαξίμου, ο κ. Μητσοτάκης στις 10:15 της 12ης Απριλίου θα επισκεφθεί την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων και θα συμμετάσχει σε συνάντηση εργασίας για την έναρξη ερευνών για την αξιοποίηση εγχώριων κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

    Στις 12.00, ο πρωθυπουργός θα υποδεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας, Θεόδωρο. Εν συνεχεία, στις 13:00, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Βέρνερ Χόγιερ (Werner Hoyer).

    Ξεκινούν ξανά έρευνες για φυσικό αέριο σε Ιόνιο, Κρήτη

    Υπενθυμίζεται ότι, το iefimerida.gr είχε προαναγγείλει τις ανακοινώσεις από πλευράς πρωθυπουργού για την επανεκκίνηση των ερευνών για φυσικό αέριο σε Κρήτη και Ιόνιο. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε την Πέμπτη 7 Απριλίου με την επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ, Κάντρι Σίμσον, στην Αθήνα.

    Φυσικό αέριο: Γιατί η κυβέρνηση ξεμπλοκάρει τις έρευνες σε Κρήτη και Ιόνιο

    Η ενεργειακή κρίση έχει σκεπάσει με μαύρα σύννεφα την ευρωπαϊκή οικονομία, και βέβαια την ελληνική, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να αμβλύνει τις επιπτώσεις, κυρίως στα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα. Στο Μέγαρο Μαξίμου, όμως, επιχειρούν παράλληλα να δημιουργήσουν συνθήκες αξιοποίησης των γεωπολιτικών και ενεργειακών εξελίξεων προς όφελος της χώρας και για τον λόγο αυτό επισπεύδουν την έναρξη των ερευνών για κοιτάσματα φυσικού αερίου σε οικόπεδα νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, καθώς και στο Ιόνιο.

    Το πρώτο ζητούμενο των ερευνών είναι αν τα κοιτάσματα αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν οικονομικά και σε συνδυασμό με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις διασυνδέσεις να αποτελέσουν την ραχοκοκαλιά του εθνικού ενεργειακού μείγματος. Η συγκυρία είναι ευνοϊκή καθώς η Ευρώπη επιταχύνει την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο και φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι να καταστεί η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος για την Ένωση και πιθανός παραγωγός φυσικού αερίου. Μέχρι να φτάσει εκεί είναι μια σύνθετη διαδικασία καθώς για την ολοκλήρωση των ερευνών και την αξιοποίηση των κοιτασμάτων, εφόσον κριθούν οικονομικά βιώσιμα θα απαιτηθούν έως και επτά χρόνια.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ