Πληροφορίες αναφέρουν πως ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σχεδιάζει να επισκεφθεί την Αθήνα τις τελευταίες ημέρες του Μαΐου.
Η τουρκική κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες έχει δώσει προτεραιότητα στις εξελίξεις με το Ισραήλ και το Παλαιστινιακό, όμως συνεχίζεται κανονικά ο προγραμματισμός για τη συνάντηση που αναμένεται να έχει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Νίκο Δένδια, σε συνέχεια των επαφών που είχαν οι δύο υπουργοί στην Αγκυρα.
Πληροφορίες αναφέρουν πως ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σχεδιάζει να επισκεφθεί την Αθήνα τις τελευταίες ημέρες του Μαΐου. Η ακριβής ημερομηνία άφιξης του Τούρκου υπουργού δεν έχει οριστικοποιηθεί και αναμένεται να γίνουν περαιτέρω συνεννοήσεις με την ελληνική κυβέρνηση μετά το Μπαϊράμι των μουσουλμάνων, που ξεκινάει σήμερα και ολοκληρώνεται την Κυριακή.
Εκτός από την ατζέντα των συζητήσεων, θα πρέπει να γίνουν συνεννοήσεις για το πρόγραμμα του κ. Τσαβούσογλου, καθώς ο Νίκος Δένδιας τον Απρίλιο είχε επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη και την επόμενη ημέρα είχε ταξιδέψει στην Αγκυρα. Εν τω μεταξύ, μήνυμα παραμονής των τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη εξέπεμψε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν. Στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Hürriyet υποστήριξε πως η Τουρκία βρίσκεται στη Λιβύη λόγω της συμφωνίας που έχει υπογράψει με την κυβέρνηση της Τρίπολης, το 2019. «Ο βασικός λόγος της παρουσίας του στρατού μας είναι η παροχή εκπαίδευσης. Γνωρίζουμε πως κάποιοι κύκλοι πιέζουν τους κυβερνώντες της Λιβύης για να αποσυρθούν οι τουρκικές δυνάμεις. Ομως οι Λίβυοι έδειξαν ξεκάθαρη στάση και τους τόνισαν πως θα συνεχιστεί η παρουσία μας στο πλαίσιο της συμφωνίας».
Ο κ. Καλίν αναφέρθηκε και στις σχέσεις της χώρας του με την Ε.Ε. και υποστήριξε πως η Τουρκία έχει κάνει όλα τα απαραίτητα βήματα προσέγγισης με τις Βρυξέλλες. «Η Ε.Ε. πρέπει να κάνει ξεκάθαρα βήματα. Στο θέμα της επικαιροποίησης της τελωνειακής ένωσης και στη συμφωνία για το προσφυγικό η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ε.Ε. Εμείς εκπληρώσαμε όλες τις υποχρεώσεις μας. Θα πρέπει να παρουσιάσουν ένα όραμα, αντί μέσω της Τουρκίας να ξεκαθαρίζουν τους μεταξύ τους λογαριασμούς», δήλωσε.
Οι ΗΠΑ
Οσο για τις σχέσεις με την Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του προέδρου της Τουρκίας ισχυρίστηκε πως ο αποκλεισμός της Αγκυρας από το πρόγραμμα συμπαραγωγής F-35 είναι «παράνομος» και τόνισε πως η τουρκική κυβέρνηση περιμένει από τις ΗΠΑ να υποχωρήσουν στο ζήτημα αυτό, ενώ μίλησε για εναλλακτικές λύσεις εκτός του ΝΑΤΟ.
«Δεν βλέπουμε κάποιο ρίσκο ή κάποια απειλή ασφάλειας στο θέμα των F-35», δήλωσε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στην προμήθεια των ρωσικών S-400. Ο κ. Καλίν τόνισε πως «τα θέματα αυτά μπορούν να επιλυθούν με διαβουλεύσεις. Θα θέλαμε να συνεργαστούμε με τους συμμάχους μας, όμως αυτό δεν μας αφήνει δίχως εναλλακτικές λύσεις».