Παρασκευή 22.11.2024
More

    ΚΙΝΑΛ: Προς «ναυάγιο» τα debates με τους 6 υποψηφίους

    Προς οριστικό «ναυάγιο» φαίνεται πως οδεύει η διαδικασία του debate στην ΕΡΤ με τους έξι υποψήφιους στο ΚΙΝΑΛ, στη μάχη για τη διαδοχή της ηγεσίας.

    Η προγραμματισμένη για τις 17:00 σήμερα συνεδρίαση της ΕΔΕΚΑΠ αναβλήθηκε, όπως ενημέρωσε ο πρόεδρός της, Θ. Καπετανάκης, τους εκπροσώπους των υποψηφίων δέκα λεπτά πριν από τη συνάντηση. Ο λόγος ήταν ότι ο Γ. Παπανδρέου επιμένει στις προτάσεις του για τρία θεματικά debate και πλέον όλα είναι στον αέρα. Δεδομένου ότι η ΕΡΤ έχει διαμηνύσει ή όλοι ή κανείς, το debate στη δημόσια τηλεόραση δεν πρόκειται να γίνει μόνο με τους πέντε υποψηφίους και με απουσία Παπανδρέου.

    Η εκπρόσωπος του Γ. Παπανδρέου στην επιτροπή για τα debates, Εφη Χαλάτση, ενημέρωσε από τις 11 το πρωί τον πρόεδρο της ΕΔΕΚΑΠ ότι η πρόταση, «όπως την καταθέσαμε χθες, συνεχίζει να είναι στο τραπέζι».

    Τον ενημέρωσε ότι θα λάβει και επιστολή από τον Γ. Παπανδρέου και ως εκ τούτου δεν υπάρχει λόγος παρουσίας της στην προγραμματισμένη απογευματινή συνάντηση. Πλέον, η σκυτάλη επιστρέφει στην ΕΔΕΚΑΠ, για να λάβει τις αποφάσεις της σε όποια κατεύθυνση εκείνη επιλέξει.

    Ακολούθησε η δήλωση Παπανδρέου από το Ηράκλειο Κρήτης και η επιστολή του προς την ΕΔΕΚΑΠ, την οποία και δημοσιοποίησε.

    Η αναβολή ανακοινώθηκε ωστόσο 10 λεπτά πριν από τη συνεδρίαση και προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των εκπροσώπων των υποψηφίων.

    Εξοργισμένος ο Σπύρος Καρανικόλας (Λοβέρδος), σε υψηλούς τόνους, επισήμανε στον Θ. Καπετανάκη ότι είναι απαράδεκτο και προσβλητικό για εκπροσώπους υποψηφίων η νέα αναβολή στο παρά πέντε.

    «Ο Ανδρέας Λοβέρδος δεν συναινεί σε καμία αναβολή, συνιστά εμπαιγμό αυτή η στάση. Κάποιοι φοβούνται και δεν θέλουν debate, όπως φαίνεται», είπε.

    Σε δήλωσή του αμέσως μετά, ο κ. Καρανικόλας τόνισε: «Χτες οι πέντε από τους έξι υποψηφίους συμφωνήσαμε στο γενικό πλαίσιο διεξαγωγής του debate, κατά το πρότυπο του 2017. Η πλευρά του κ. Παπανδρέου διαφώνησε και ζήτησε να επαναληφθεί η συνεδρίαση σήμερα, στις 17.00, προκειμένου να μας γνωστοποιήσει την τελική της απόφαση, αίτημα το οποίο σεβαστήκαμε και κάναμε αποδεκτό. Σήμερα, και μόλις 10 λεπτά πριν από τη συμφωνηθείσα ώρα συνεδρίασης της επιτροπής για τη λήψη της τελικής απόφασης, η πλευρά του κ. Παπανδρέου ζήτησε τελείως άκομψα, ξαφνικά και αδικαιολόγητα, την εκ νέου αναβολή της συζήτησης. Εμείς θα επιμείνουμε στη διεξαγωγή του debate, σε έναν γόνιμο και ουσιαστικό διάλογο μεταξύ των υποψηφίων, χωρίς κανέναν φόβο».

    Εξίσου έντονη ήταν η αντίδραση και από την πλευρά Ανδρουλάκη, καθώς ο εκπρόσωπός του, Βαγγέλης Τσόγκας, διαμαρτυρήθηκε για την αιφνίδια αναβολή, ενώ επικοινώνησε με τους εκπροσώπους και των υπόλοιπων υποψηφίων.

    Η επιστολή Παπανδρέου

    «Αγαπητοί σύντροφοι,

    Η Παράταξή μας, μετά και την τραγική απώλεια της Φώφης Γεννηματά, βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη καμπή. Στόχος μας πρέπει να είναι τα βήματα που θα μας οδηγήσουν στις κάλπες του Δεκεμβρίου να γίνουν με απόλυτα θεσμικό τρόπο και σοβαρότητα, ώστε να πετύχουμε τη μεγαλύτερη κατά το δυνατόν συμμετοχή των δημοκρατών και προοδευτικών πολιτών.

    Η Ελληνική κοινωνία αντιμέτωπη με το τέταρτο κύμα πανδημίας και τα αυξανόμενα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, θέλει να ακούσει τις θέσεις μας για τα καυτά ζητήματα που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή και το μέλλον της.

    Κατά συνέπεια, λόγω των πολύ διαφορετικών συνθηκών από το 2017, δεν ενδείκνυται να επιλεγεί ένα ντιμπέιτ όπως αυτό που έγινε στις εσωκομματικές εκλογές της χρονιάς εκείνης, ούτε οποιαδήποτε μορφή που να παραπέμπει σε ριάλιτι σόου.

    Η πρότασή μας είναι να γίνουν τρεις θεματικές, διαδικτυακές-τηλεοπτικές συζητήσεις, όπου οι υποψήφιοι να μπορούν να συμμετάσχουν από όποιο σημείο της χώρας βρίσκονται και να έχουν επαρκή χρόνο ανάλυσης των θέσεών τους. Υπάρχουν σήμερα οι τεχνικές δυνατότητες ώστε οι νέες τεχνολογίες να αξιοποιηθούν χωρίς πρόβλημα.

    Η επί της ουσίας παράθεση απόψεων θα συμβάλει στην προώθηση της εικόνας μιας πλουραλιστικής παράταξης, που δεν αναλώνεται σε εσωτερικές διαμάχες ούτε και μικροπολιτικές συζητήσεις. Στον αγώνα αυτόν είμαστε όλοι σύντροφοι και όχι αντίπαλοι.

    Η ενότητα, η ποιότητα του διαλόγου και η τεκμηρίωση των θέσεών μας θα πείσουν τους Έλληνες πολίτες ότι μπορούμε, με τη δική τους συμμετοχή, να γίνουμε ξανά πρωταγωνιστές των εξελίξεων».

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ