Κυριακή 19.01.2025
More

    Κινήσεις και μέτρα για ενίσχυση των εισοδημάτων

    Τρίπτυχο παρεμβάσεων τρέχει η κυβέρνηση ώστε να ενισχυθούν τα εισοδήματα σε μία περίοδο που η ακρίβεια λυγίζει τα νοικοκυριά και διαμορφώνει κλίμα δυσαρέσκειας, ενώ φαίνεται ότι σχεδιάζονται και νέα επιδόματα με πρώτο σταθμό μία έκτακτη ενίσχυση το Πάσχα.

    Η πολυαναμενόμενη αύξηση των συντάξεων κατά 7,75% που θα τη δουν τις επόμενες ημέρες οι συνταξιούχοι, έχει κομβικό ρόλο αφού θα έχει και μόνιμα χαρακτηριστικά.

    Ανάλογα χαρακτηριστικά θα έχει και η αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου, ενώ η κάρτα αγορών (market pass) από τον Φεβρουάριο στοχεύει στην ενίσχυση των εισοδημάτων των νοικοκυριών σε μία περίοδο που δεν διαφαίνονται διέξοδοι από το κύμα ανατιμήσεων.

    Οι αυξήσεις στις συντάξεις αφορούν 1,72 εκατ. δικαιούχους που περιμένουν τις επόμενες ημέρες τη σύνταξη του Φεβρουαρίου, ενώ για τον κατώτατο μισθό αναμένονται ανακοινώσεις τον Μάρτιο για το τελικό ύψος του.

    Για την Κάρτα Αγορών, οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν στις αρχές Φεβρουαρίου με πληρωμές στο τέλος του ίδιου μήνα και αφορά περίπου 8,4 εκατ. νοικοκυριά.

    Ο πρωθυπουργός

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα για την οικονομία, για την αύξηση του κατώτατου μισθού από 1ης Απριλίου ανέφερε ότι δεν σχετίζεται με τις εκλογές, αλλά με το γεγονός ότι ξεκινά η τουριστική περίοδος. Όπως είπε, ήδη ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί σημαντικά και αναμένεται νέα αύξηση για την οποία είπε ότι θα είναι σημαντική και δεν θα υπονομεύσει την ανταγωνιστικότητα.

    Για την αύξηση των μισθών σημείωσε ότι έχει να κάνει με την βελτίωση της παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας και έφερε ως παράδειγμα τον τουρισμό που είπε ότι απαιτείται εργατικό προσωπικό πιο εκπαιδευμένο και αυτό θα παρασύρει προς τα πάνω και τους μισθούς. «Δεν μας ενδιαφέρει να μπορούμε να προσφέρουμε στους νέους οποιαδήποτε δουλειά αλλά να είναι σταθερές και με καλύτερους μισθούς», σημείωσε. «Η δική μας βούληση είναι να ενθαρρύνουμε τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων», πρόσθεσε.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στην αύξηση των συντάξεων και στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και είπε ότι πριν μιλήσουμε για το επόμενο μέτρο της κυβέρνησης «να πατήσουμε το pause και να δούμε τις παρεμβάσεις που ήδη υλοποιεί η κυβέρνηση».

    Αναφέρθηκε και στο market pass και συνέστησε υπομονή και αυτοσυγκράτηση σημειώνοντας ότι στην κυβέρνηση είναι αισιόδοξοι για την πορεία του προϋπολογισμού αλλά «πρέπει να είμαστε προσεχτικοί και να κρατάμε δημοσιονομικές εφεδρείες».

    Σε ερώτηση για το καλάθι του νοικοκυριού είπε ότι οι πολίτες λένε πως είναι καλή προσπάθεια και θα ήθελαν παραπάνω. «Αν έχει κάποιος τη μαγική φόρμουλα για να αντιμετωπίσει το θηρίο του πληθωρισμού, εδώ είμαι. Εγώ δεν την έχω. Δεν θα κόψουμε λεφτά από το μαγικό λεφτόδενδρο. Τις οριζόντιες μειώσεις από τον ΦΠΑ, ποιος θα τις πληρώσει; Ποιος θα φορολογήσει τα 2 δισ. που χάνουμε; Αν η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου κατέρρευσε σε 44 ημέρες επειδή παρουσίασε πρόγραμμα στα όρια των οικονομικών βουντού, αν το έκανε η Ελλάδα και ο κ. Τσίπρας, δεν θα άντεχε 44 ημέρες», πρόσθεσε.

    Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο νέας ρύθμισης 120 δόσεων για οφειλές στο δημόσιο και είπε πως δεν θα πει τίποτα για μέτρα που δεν έχουν ακόμα συζητηθεί.

     

     

    ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ