Παρασκευή 19.04.2024
More

    Με προτεραιότητες η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης

    Κεντρικά θέματα της επικαιρότητας περιείχε η αρχική ομιλία της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής

    Κεντρικά θέματα της επικαιρότητας περιείχε η αρχική ομιλία της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, στην τηλεδιάσκεψη των Ιωαννίνων για την Οικονομία και το Ταμείο Ανάκαμψης χτες το απόγευμα.

    Ως προς τη διαχείριση της πανδημίας, σημείωσε:

    «Είναι ανεπίτρεπτο να τρέχει η Κυβέρνηση πίσω από την πανδημία, σε μια αντίληψη του ράβε-ξήλωνε και με οριζόντια περιοριστικά μέτρα που δυστυχώς τα παραβιάζει πρώτη ,όπως είδαμε και στην Ικαρία. Είναι όσο ποτέ απαραίτητο να υπάρξει πολιτική συνεννόηση γύρω από ένα Εθνικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

    – Με περισσότερα τεστ και διαφάνεια στα επιδημιολογικά στοιχεία για κάθε περιοχή.

    – Με σωστή ιχνηλάτηση που δεν αρκεί να την κάνει η πολιτική προστασία.

    – Με ελέγχους στην πιστή τήρηση των μέτρων.

    –  Με ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ, αλλά και ένταξη του ιδιωτικού τομέα στην προσπάθεια.

    -Με ιατρική κάλυψη των ασθενών με covid στο σπίτι, από τις μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας».

    Για το θέμα του Ταμείου Ανάκαμψης, τόνισε ότι η Κυβέρνηση αποφεύγει συστηματικά το διάλογο.

    «Έχει παρουσιάσει το δικό της σχέδιο, που ικανοποιεί δήθεν τους γενικούς όρους της Ε.Ε., αλλά δεν αποτελεί ολοκληρωμένη πρόταση ανάκαμψης της Ελληνικής οικονομίας. Δεν αφορά τους πολλούς, αλλά μόνο τους ήδη μεγάλους. Υπάρχει η εναλλακτική λύση, ο προοδευτικός δρόμος που δείχνει το Κίνημα Αλλαγής, σημείωσε και πρόσθεσε: «Έχουμε παρουσιάσει τις προτάσεις μας που επεξεργάστηκε ειδική επιτροπή με επιστήμονες, ειδικούς και πολιτικά στελέχη πάντα μετά από διάλογο με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων. Και είμαστε σήμερα εδώ για να τις επικαιροποιήσουμε και να τις ιεραρχήσουμε με βάση τις ανάγκες κάθε νομού και της Περιφέρειας Ηπείρου».

    Για την οικονομία σημείωσε ότι τα δεδομένα που διαμορφώνονται για το 2021 δεν επιτρέπουν αισιοδοξία.

    «Οι προβλέψεις του Κρατικού Προϋπολογισμού αποδεικνύονται ήδη εξωπραγματικές.Το ίδιο και οι εκτιμήσεις για τον Τουρισμό. Η έλλειψη συγκροτημένου σχεδίου, οι αποσπασματικές και καθυστερημένες παρεμβάσεις της Κυβέρνησης, οδηγούν σε αρνητικές εξελίξεις σε ύφεση, αύξηση του ιδιωτικού χρέους, σε νέο έλλειμμα στον Κρατικό Προϋπολογισμό. Η απειλή για χιλιάδες λουκέτα και μαζική ανεργία, που θα βρούμε μπροστά μας όταν ανοίξει η οικονομία, είναι υπαρκτή. Ήδη οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις κυρίως στο λιανεμπόριο και στην εστίαση εκπέμπουν δραματικό sos.

    Ο τζίρος τους μειώθηκε κατά 41 δις το 2020 και οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τους αυξάνονται ραγδαία.

    Το Εργατικό Εισόδημα υπέστη για το 2020 σοβαρές μειώσεις που έφθασαν για το 55% των εργαζομένων ως και 30% (στοιχεία ΙΝΕ/ΓΣΕΕ)», ανέφερε και πρόσθεσε:

    «Η Κυβέρνηση εμμένει σε μέτρα που είτε στηρίζουν μόνο τους λίγους και ισχυρούς, είτε αποτελούν μόνο προσωρινή «ανακούφιση» και δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα.

    Θα σας πω τρία μόνο στοιχεία:

    1ον) 18.589 μεγάλες επιχειρήσεις πήραν το 2020  5,3 δις ευρώ.

    450.000 μικρές επιχειρήσεις  μόνο 2,2 δις ευρώ.

    Και το 50% από αυτές έμεινε έξω και από την πρόσφατη επιστρεπτέα προκαταβολή.Οι Τράπεζες αφέθηκαν ασύδοτες με τους πόρους του ΤΕΠΙΧ II και του Ταμείου Εγγυοδοσίας, να χρηματοδοτήσουν τους πελάτες τους.

    2ον) Αντί της επιδότησης εργασίας που προτείναμε, η Κυβέρνηση προτίμησε τις αναστολές εργασίας των 534 ευρώ.

    Αποτέλεσμα: Χάθηκαν ήδη 100.000 θέσεις εργασίας από την Οικονομία.

    3ον) 350.000 άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, μένουν χωρίς κανένα επίδομα.

    Και όταν «ανοίξει» η Οικονομία, οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούν χωρίς στήριξη να πληρώσουν τις σωρευμένες υποσχέσεις τους».

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ