Σάββατο 18.01.2025
More

    Επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και το 2024 – Όλα τα μέτρα

    «Η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο επεκτείνεται και το 2024», εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής μιλώντας στην «ώρα του πρωθυπουργού», στο πλαίσιο των κινήσεων στήριξης του αγροτικού κόσμου της χώρας που δρομολογεί η κυβέρνηση.

    Νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι δεν σύρθηκε η κυβέρνηση στη Βουλή ως αποτέλεσμα της ερώτησης του κ. Χαρίτση, αλλά είναι η τρίτη φορά που βρίσκεται στη Βουλή για την αποκατάσταση των πληγέντων της Θεσσαλίας.

    Χαρακτηριστικά, σημείωσε: «Είναι μια ευκαιρία η ερώτηση για να δούμε συνολικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας».

    Αρχικά τόνισε ότι επιλέγει την προσέγγιση από την ένταση, ενώ μίλησε για δύο προτεραιότητες, ήτοι:

    Στήριξη των κατοίκων για να συνεχίσουν τη ζωή και τις δραστηριότητές τους

    Ανακατασκευή των υποδομών που διέλυσε η ορμή του νερού

    Ο ίδιος μίλησε για «μια άσκηση χρονοβόρα και κοστοβόρα, για την οποία θα απαιτηθούν κονδύλια 3,3 δισ. σε βάθος τετραετίας». Είπε ότι οι αποζημιώσεις θα φτάσουν πιθανώς σε ύψος το 1 δισ. ευρώ.

    Ακόμη, έκανε λόγο για την επανεγκατάσταση των χωριών Μεταμόρφωση και Βλοχός Καρδίτσας.

    Για τα σχολεία της περιοχής, είπε ότι θα έχουν πλήρως αποκατασταθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο, με δωρεά των Ελλήνων εφοπλιστών. Επισήμανε ότι «δεν υπάρχει σήμερα μαθητής στη Θεσσαλία που να μην παρακολουθεί μαθήματα».

    «Δεν φοβηθήκαμε να βγούμε στο πεδίο, να μιλήσουμε με τους πληγέντες, να αντιμετωπίσουμε και την οργή τους» είπε.

    Για τις αιτήσεις αποζημιώσεων, είπε ότι από 28.000 αιτήσεις λείπουν βασικά δικαιολογητικά, ενώ υπενθύμισε τις αυτοψίες σε υποδομές, ούτως ώστε να αποκατασταθούν.

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι τα έργα μετά την κακοκαιρία «Ιανός» άντεξαν στην κακοκαιρία “Daniel”. «Είναι σημαντικό να πάψουν να αναπαράγονται ψέματα» παρατήρησε, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη μόνιμης αποκατάστασης όλων των υποδομών.

    Ανάμεσα σε άλλα, τόνισε:

    «Θα ήταν ευχής έργον αν σήμερα καταλήγαμε σε κάποιες κοινές θέσεις για την αναγέννηση της Θεσσαλίας. Απαιτεί ρεαλισμό και συντονισμό φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης. Κυρίως όμως απαιτεί πόρους και συνέπεια (…) Βιώσαμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Η πολιτεία ήταν μεν παρούσα με επάρκεια και αυταπάρνηση απέναντι στον άνισο πόλεμο με την κλιματική κρίση, έγιναν λάθη που αναγνωρίστηκαν (…)».

    Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός συγκεφαλαιώνονται στα εξής:

    1. Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και για το 2024 (είχε ισχύσει τόσο το 2022 όσο και το 2023). Το μέτρο της επιστροφής του ΕΦΚ έχει κοστολογηθεί στα 82 εκατ. ευρώ, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών και καθώς η οικονομία μας πηγαίνει καλά, η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θα επεκταθεί και το 2024» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
    2. Σε ό,τι αφορά στο κόστος του ρεύματος, η ΔΕΗ θα προσφέρει 10% πρόσθετη έκπτωση από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο, που είναι οι μήνες των υψηλότερων αγροτικών καταναλώσεων.
    3. Επίσης, θα υπάρξει ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), τα οποία ανέρχονται σήμερα στα 87 εκατ. ευρώ. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, στη Θεσσαλία οι ΟΕΒ θα καταργηθούν και θα ενταχθούν οι σχετικές δραστηριότητες στον νέο Οργανισμό Υδάτων Θεσσαλίας, με το κράτος να αναλαμβάνει το 75% του χρέους των ΟΕΒ της Θεσσαλίας (8 εκατ. ευρώ). Στην υπόλοιπη Ελλάδα, τα χρέη θα ρυθμιστούν με δεκαετή εξόφληση και μηδενικό επιτόκιο το οποίο θα επιδοτηθεί από το κράτος.
    4. Με στόχο την αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους των αγροτών, η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει στους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα (συνεταιρισμούς, οργανώσεις και ομάδες παραγωγών κ.λπ.), αλλά και στους αγρότες που ασκούν συμβολαιακή γεωργία, μεσοπρόθεσμη μείωση του ενεργειακού κόστους της τάξεως τουλάχιστον του 30% σε σχέση με τις σημερινές τιμές για μια δεκαετία. Έτσι, θα επιδοτήσει την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων με μπαταρία που θα διατίθενται αποκλειστικά στις κατηγορίες αυτές αγροτών με τη μορφή μακροχρόνιων διμερών συμβάσεων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα διμερή αυτά συμβόλαια, ανάλογα εκείνων που γίνονται με τη βιομηχανία, θα υλοποιηθούν εντός διετίας από την εφαρμογή του μέτρου.
    5. Όσον αφορά τους μεμονωμένους αγρότες, όπως είπε ο πρωθυπουργός, θα ξεκινήσει άμεσα νέο πρόγραμμα αποκλειστικά για αγρότες με τίτλο «Φωτοβολταϊκά στο χωράφι», ύψους 30 εκατ. ευρώ. Παράλληλα,  αυξάνεται άμεσα από 3MW σε 6MW ο «κλειδωμένος» ηλεκτρικός χώρος διαθέσιμος κατά προτεραιότητα στους αγρότες ανά υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ (6MW Χ 225 υποσταθμοί στη χώρα = 1.350MW), ενώ αυξάνεται και το επιτρεπόμενο όριο για φωτοβολταϊκά των αγροτών με κατά προτεραιότητα πρόσβαση στον «κλειδωμένο» χώρο από 10kW σε 50kW.
    6. Σημαντική τομή είναι και το πρόγραμμα «Απόλλων», το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού με πράσινη ενέργεια στη χώρα. «Μέσα από διαγωνισμούς θα επιλέξουμε ώριμα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που θα είναι έτοιμα εντός διετίας. Η ενέργεια που θα προμηθευόμαστε από τα έργα αυτά θα προορίζεται για να καλύψει μέρος των ενεργειακών αναγκών των ευάλωτων συμπολιτών μας, των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, των ΔΕΥΑ αλλά και -εδώ θέλω να σταθώ- των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων. Μέσα από το πρόγραμμα “Απόλλων” δηλαδή, οι ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ θα έχουν σημαντική και μόνιμη ανακούφιση από το ενεργειακό κόστος που εμποδίζει την εκπλήρωση της καίριας αποστολής τους αλλά και ανακόπτει την αναπτυξιακή τους δυναμική», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ