Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ΕΡΤ και στον Γιώργο Κουβαρά για την εκπομπή «Στο Κέντρο» στο μουσείο της Ακρόπολης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, τα ελληνοτουρκικά, τον νέο γύρο του Fuel Pass που θα είναι ενισχυμένος ενόψει των καλοκαιρινών διακοπών των πολιτών αλλά και τις εκλογές.
«Βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα»
«Είναι σωστό να μιλάμε για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα και όχι για την επιστροφή τους και πιστεύω ότι το Μουσείο της Ακρόπολης καταδεικνύει με τον πιο καταλυτικό τρόπο ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποτελούσαν ένα μνημείο το οποίο ο Λόρδος Έλγιν, όταν έκλεψε τα Γλυπτά του Παρθενώνα, το διέσπασε ουσιαστικά σε πολλά κομμάτια και με το μεγαλύτερο τμήμα του αυτή τη στιγμή να βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο» είπε και συνέχισε: «Πριν από λίγες μέρες πετύχαμε μία πολύ μεγάλη εθνική επιτυχία, την επιστροφή του θραύσματος Fagan το οποίο και τοποθετήθηκε στο σημείο όπου μέχρι πρότινος υπήρχε ένα αντίγραφο. Θεωρώ βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στη πατρίδα μας και έχει γίνει μία πολύ συστηματική δουλειά από την κυβέρνηση για να καλλιεργηθεί και η βρετανική κοινή γνώμη αλλά και για να μπορέσουμε να επιχειρηματολογήσουμε με το Βρετανικό Μουσείο γιατί η επανένωση των Γλυπτών ουσιαστικά θα αποτελέσει ένα μοναδικό γεγονός το οποίο δεν θα θέσει σε κίνδυνο ουσιαστικά όλη την συλλογή του βρετανικού μουσείου καθώς πρόκειται για μία μοναδική επανένωση ενός μνημείου με τόσο μεγάλη παγκόσμια ακτινοβολία».
«Και κάτι τελευταίο, το οποίο νομίζω ότι έχει την σημασία του. Αυτή η ζωφόρος του Παρθενώνα αποτυπώνει το μεγαλείο της αθηναϊκής δημοκρατίας και αυτός είναι ο λόγος στον οποίο αναφέρθηκα, σε αυτό το θαύμα της τέχνης, στην ομιλία μου στο Κογκρέσο».
«Αυτή η συζήτηση ωριμάζει με μεγάλη ταχύτητα», είπε ερωτώμενος για το πόσο σύντομα μπορεί να γίνει αυτή η επιστροφή των Γλυπτών. «Όπως είχα πει στο Ηνωμένο Βασίλειο, η συζήτηση αυτή δεν αποτέλεσε τότε μία πρωτοβουλία φωτοβολίδα, είναι μία πρωτοβουλία η οποία έχει διάρκεια, θα εκδηλωθεί σε βάθος χρόνου, αυτές είναι ιστορικές εκκρεμότητες που δεν λύνονται από τη μία στιγμή στην άλλη. Πιστεύω όμως ότι η βρετανική κοινή γνώμη σε συνδυασμό με την πίεση που ασκείται και από την UNESCO μάς δίνει την δυνατότητα να μπορούμε να πιέσουμε την βρετανική κυβέρνηση και το Βρετανικό Μουσείο και να μπορέσουμε να προσφέρουμε και στο Βρετανικό Μουσείο ένα πλαίσιο περιοδικών εκθέσεων που το ίδιο το βρετανικό μουσείο πιστεύω θα το βρει μία πολύ ελκυστική πρόταση προκειμένου να υποκαταστήσει ένα αναμφισβήτητο κομμάτι της μόνιμης συλλογής του».
Για την κλιμάκωση τουρκικής προκλητικότητας
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είχε προχωρήσει σε προκλητικές δηλώσεις και δηλώνοντας μάλιστα πως δεν πρόκειται να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό.
«Έχω συναντηθεί με τον πρόεδρο Ερντογάν τέσσερις φορές. Και στα τρία χρόνια που είμαι πρωθυπουργός έχω δει πολλές διακυμάνσεις στην τουρκική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα.
Είχαμε περιόδους μεγάλης έντασης, ξεκινώντας με την εργαλειοποίηση του προσφυγικού στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020, τα γεγονότα στο Αιγαίο το καλοκαίρι του 2020. Είχαμε και περιόδους με μικρότερη ένταση στο πεδίο αλλά και λιγότερες φραστικές εξάρσεις. Είμαι αρκετά συνηθισμένος στο ευμετάβολο της τουρκικής ρητορικής σε σχέση με τις ελληνοτουρκικές θέσεις. Το κλίμα στη συνάντησή μου με τον κ. Ερντογάν ήταν καλό. Και προσδοκούσα κι εγώ πως θα μπορούσαμε όπως είχαμε συμφωνήσει, να αφήσουμε στην άκρη τις εντάσεις, να σταματήσουμε να εγείρουμε ζητήματα τα οποία προκαλούν και να μπορέσουν να εστιαστούμε στην θετική ατζέντα των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών, η οποία είχε οικοδομηθεί με πολλή δουλειά από τα δύο υπουργεία Εξωτερικών. Η Τουρκία είναι γείτονάς μας και προσβλέπω σε σταθερά καλές φιλικές σχέσεις γειτονίας με την Τουρκία και με τον τουρκικό λαό. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα».
Και συνέχισε: «Όμως, από την συζήτηση μας και μετά, ενώ οι πρώτες εβδομάδες ήταν σχετικά ήρεμες στη συνέχεια ακολούθησε ένα κρεσέντο υπερπτήσεων πάνω από τα νησιά των Ανατολικού Αιγαίου κάτι που παραβίασε ευθέως την κόκκινη γραμμή που εγώ ο ίδιος είχα θέσει στον πρόεδρο Ερντογάν λέγοντας ξεκάθαρα ότι “δεν πρόκειται ποτέ ως Ελλάδα να μπούμε σε οποιαδήποτε συζήτηση αφορά την κυριαρχία των νησιών μας”. Κατά συνέπεια η Τουρκία ήταν αυτή που έκανε το “πρώτο βήμα πρόκλησης και έντασης” ως προς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Όπως η Τουρκία ήταν αυτή που τον Νοέμβριο του 2019, υπέγραψε το προκλητικό και παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, όπως η Τουρκία ήταν αυτή που τον Μάρτιο του 2020 εργαλειοποίησε το προσφυγικό και ανάγκασε την Ελλάδα να υψώσει το ανάστημά της, να προστατεύσει τα σύνορα της πατρίδας μας που είναι ταυτόχρονα και σύνορα της Ευρώπης».
«Οι Έλληνες πρέπει να αισθάνονται απολύτως ασφαλείς»
Όσο για το ποια θα είναι η ελληνική απάντηση αν η Τουρκία περάσει από την επιθετική ρητορεία σε κάποια επιθετική κίνηση ο πρωθυπουργός τόνισε: «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί και οι Έλληνες θα πρέπει να αισθάνονται απολύτως ασφαλείς. Η χώρα δεν έχει απλά μία ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα την οποία φροντίσαμε αυτά τα τρία χρόνια να την ενισχύσουμε, έχει ταυτόχρονα και πολύ ισχυρούς συμμάχους και εντάσσεται σε ένα πλαίσιο χωρών που αντιλαμβάνονται ότι τα σύνορα δεν μπορούν αν παραβιάζονται δια της βίας και οι διαφορές μεταξύ των κρατών πρέπει να λύνονται με μοναδικό σημείο αναφοράς το διεθνές δίκαιο. Δεν είμαστε στο σημείο και ελπίζω να μην φτάσουμε στο σημείο που ήμασταν το καλοκαίρι του 2020 με ένταση στο πεδίο αλλά σε οποιαδήποτε δυσκολία θεωρώ δεδομένο ότι ο λαός είναι συσπειρωμένος στηρίζοντας την οποιαδήποτε ηγεσία διαχειρίζεται δύσκολες καταστάσεις στα εθνικά θέματα» και συνεχίζει: «Η Τουρκία αντιμετωπίζει σημαντικές οικονομικές δυσκολίες και η άποψη μου είναι ότι είναι λάθος να ανακαλύπτονται αυτή τη στιγμή δήθεν απειλές κατά της Τουρκίας προκειμένου να μετατεθεί η συζήτηση από εσωτερικά προβλήματα. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς σκεπτόμενος άνθρωπος, και στην Τουρκία, που να πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί σήμερα να απειλεί την Τουρκία» είπε ο πρωθυπουργός στην ίδια συνέντευξη. Όσο για το αν θα συναντιόταν με τον Ερντογάν είπε:
«Φυσικά και θα συναντιόμουν με τον Ερντογάν ξανά, αλλά διάλογο με το παράλογο δεν μπορούμε να κάνουμε» και ξεκαθάρισε ότι θα υπεραμύνεται των ελληνικών θέσεων με ήρεμη αυτοπεποίθηση.
«Νομοτελειακά, κάποια στιγμή θα συναντηθούμε και όπως είπα και στον ίδιο πρέπει να μπορούμε να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε και να αντιλαμβανόμαστε ότι τα επιχειρήματα δεν μπορούν να αγγίζουν τη σφαίρα του παραλόγου. Με το παράλογο δεν μπορούμε να κάνουμε διάλογο και αυτά που λέει η Τουρκία, σχετικά με τα νησιά, είναι παράλογα», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
«Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έστειλαν αμυντικό υλικό στην Ουκρανία»
Σε ερώτηση για την αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι τέτοιες αποστολές έγιναν από όλες τις χώρες. «Θα θέλαμε η Ελλάδα να είναι η θλιβερή εξαίρεση σε αυτή την ευρωπαϊκή πολιτική; Πιστεύω πως όχι. Πόσω μάλλον μια χώρα η οποία έχει ζητήματα με έναν επιθετικό γείτονα. Και εύχομαι να μην χρειαστεί ποτέ να φτάσουμε στο σημείο να ενεργοποιήσουμε τις συμμαχίες μας. Δεν πιστεύω ότι θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο, αλλά οι συμμαχίες υπάρχουν ακριβώς ώστε να δρουν αποτρεπτικά απέναντι σε οποιονδήποτε μπορεί να επιβουλεύεται κυριαρχία ή κυριαρχικά δικαιώματα. Και στη χειρότερη περίπτωση να μπορούν να ενεργοποιηθούν εάν η χώρα καθ’ οιονδήποτε τρόπο δεχθεί κάποια επίθεση.
Άρα η Ελλάδα, η οποία βρίσκεται σε αυτή την δύσκολη περιοχή, με έναν απρόβλεπτο γείτονα, δεν θα έπρεπε να σπεύσει -όχι πρώτη αλλά θα έλεγα με την ίδια λογική που το έκαναν άλλες χώρες- να στηρίξει μια χώρα της οποίας τα σύνορα παραβιάζονται δια της βίας; Και εν πάση περιπτώσει…» κατέληξε.
Για την ελληνική οικονομία
«Όχι, δεν θα ζήσουμε καμία κρίση όπως αυτή που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια. Για τον απλούστατο λόγο ότι οι κρίσεις που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια ήταν κρίσεις ελληνικής υπαιτιότητας. Ειδικά η αχρείαστη δεύτερη κρίση του 2015 ήταν μια κρίση όπου ουσιαστικά πήγαμε και «πυροβολήσαμε τα πόδια μας» και παρατάθηκε η ελληνική περιπέτεια τουλάχιστον κατά μία τετραετία« τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Η Ελλάδα -καλώς εχόντων των πραγμάτων- θα βγει από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας τον Αύγουστο. Είναι μια πάρα πολύ σημαντική επιτυχία διότι με αυτό τον τρόπο, ουσιαστικά κλείνει ένα κεφάλαιο το οποίο άνοιξε το 2010. Μια περιπέτεια η οποία κράτησε 11 χρόνια, 12 χρόνια.
Καλώς εχόντων των πραγμάτων του χρόνου η Ελλάδα θα βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα. Η χώρα εξακολουθεί να έχει ένα μεγάλο χρέος όμως τα spreads, η απόσταση δηλαδή που χωρίζει το ελληνικό επιτόκιο δανεισμού από το γερμανικό, δεν αυξάνεται. Και αυτή τη στιγμή, αν για κάτι μπορώ να πω ότι είμαι υπερήφανος, είναι ότι η εικόνα της χώρας δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα της χώρας το 2019.
Είναι μια χώρα πολύ πιο ισχυρή οικονομικά, με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση που αναγνωρίζεται από όλους ότι έχει σημαντικό γεωπολιτικό ρόλο και κατά συνέπεια έχει και μια πιο θωρακισμένη οικονομία για να αντεπεξέλθει πράγματι στις μεγάλες φουρτούνες των διεθνών εξελίξεων. Και είναι μεγάλες οι φουρτούνες, μην έχουμε καμία αμφιβολία για αυτό γιατί θα το ξαναπώ, κ. Κουβαρά: έχουμε πόλεμο. Το ξεχνάμε μερικές φορές ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε αντιμέτωποι με κάτι το οποίο φάνταζε αδιανόητο.
Αν ήμασταν εδώ και συζητούσαμε πριν από ένα χρόνο, η ιδέα και μόνο ότι θα έχουμε πόλεμο στην Ευρώπη ήταν κάτι το οποίο δεν μπορούσε καν να μας περάσει από το μυαλό» ανέφερε.
Έρχεται ενισχυμένο Fuel Pass
«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη άνοδο του πληθωρισμού παγκόσμια εδώ και 40 χρόνια» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ανέλυσε τις πρωτοβουλίες που θα πάρει.
«Θα εξακολουθώ να πιέζω για μια ευρωπαϊκή λύση. Τώρα κάτι βλέπω να κινείται για πρώτη φορά από πλευράς Επιτροπής. Όμως εμείς ήρθαμε και είπαμε ότι δεν γίνεται ο Έλληνας πολίτης, καταναλωτής, επιχειρηματίας, ειδικά ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας, να μείνει απροστάτευτος απέναντι σε αυτές τις αυξήσεις της ηλεκτρικής ενέργειας.
Και βάλαμε πολλά χρήματα στο τραπέζι. Χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού, χρήματα τα οποία πήραμε και παίρνουμε πίσω από τις μεγάλες εταιρείες ενέργειας φορολογώντας τα υπερκέρδη τους με 90%. Με 90%!
Όταν το είπα αυτό στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όλοι με κοίταξαν με απορία και άρχισαν να σκέπτονται μήπως πρέπει να κάνουν το ίδιο για να μπορέσουν και αυτοί να χρηματοδοτήσουν τέτοιες πολιτικές. Βλέπετε, λοιπόν, ότι ήδη στο ζήτημα του ρεύματος υπάρχει, σε σχέση με αυτό το οποίο συνέβαινε, μια βελτιωμένη κατάσταση» είπε και συνέχισε:
«Πριν από δύο μήνες το ζήτημά μας ήταν το ηλεκτρικό ρεύμα. Έτσι δεν είναι; Το μόνο θέμα για το οποίο συζητούσαμε. Γιατί; Διότι όντως να φτάσεις στο σημείο ξαφνικά να βλέπεις μια αύξηση τρεις – τέσσερις φορές σε αυτό το οποίο πλήρωνες ήταν αδιανόητο.
Και είπαμε με θάρρος: ερχόμαστε και το διορθώνουμε. Την Παρασκευή η πλατφόρμα ανοίγει. Ανοίγει και οι πολίτες θα μπορούν με εύκολο τρόπο να εισάγουν στην πλατφόρμα τα στοιχεία τους και θα πάρουν επιστροφή έως και 600 ευρώ, για αυτά τα οποία πλήρωσαν παραπάνω από τον μήνα Δεκέμβριο έως τον μήνα Μάιο. Θα πάρουν πίσω περίπου το 60% της υπερβάλλουσας δαπάνης. Και ήδη βλέπετε ότι οι λογαριασμοί του ρεύματος έρχονται σχετικά μειωμένοι, ειδικά στις επιχειρήσεις, οι οποίες τιμολογούνται μάλιστα και σε μηνιαία βάση. Άρα, έγινε μια σημαντική παρέμβαση όσον αφορά στο ηλεκτρικό ρεύμα. Θα συνεχιστεί για όσο χρόνο χρειάζεται».
Όσον αφορά στη βενζίνη είπε: «Πράγματι, η χώρα μας έχει σχετικά αυξημένες τιμές βενζίνης σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Γιατί; Διότι διαχρονικά είχαμε υψηλούς φόρους στη βενζίνη». Ωστόσο, δεν θα μειώσουμε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, ξεκαθάρισε. «Για τον απλούστατο λόγο ότι με αυτό τον τρόπο θα επιδοτούσαμε περισσότερο τους πλούσιους και λιγότερο τους φτωχούς. Διότι αυτοί έχουν μεγαλύτερες καταναλώσεις.
Θα υπάρχει παρέμβαση και στη βενζίνη και οι ανακοινώσεις θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα από το οικονομικό επιτελείο. Δεν θέλω να προκαταλάβω τον τρόπο… Πιστεύω ότι ο τρόπος με τον οποίο έχουμε παρέμβει μέχρι σήμερα σάς δίνει ένα περίγραμμα του πώς ενδεχομένως θα παρέμβουμε από εδώ και στο εξής, ίσως και με πιο ενισχυμένο τρόπο.
Θέλουμε να κάνουμε μια παρέμβαση για τους επόμενους μήνες, πιστεύω ότι το αντέχουμε δημοσιονομικά και θα πρέπει να υπάρξει μία ανακούφιση των πολιτών, ειδικά ενόψει των καλοκαιρινών διακοπών, διότι αναγνωρίζω απόλυτα πόσο δύσκολο είναι για μια οικογένεια η οποία θέλει να φύγει διακοπές και πρέπει να φύγει με το αυτοκίνητό της γιατί δεν έχει άλλη επιλογή, τουλάχιστον να υπάρχει μία ανάσα ως προς τις μετακινήσεις των καλοκαιρινών διακοπών για τα έξοδα των καυσίμων.
Όχι σε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε πως δεν υπάρχει λόγος για σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών.
«Είμαι πάντα στη διάθεση οποιουδήποτε αρχηγού για ενημέρωση. Υπάρχει θεσμοθετημένος δίαυλος ενημέρωσης των κομμάτων από τον Υπουργό Εξωτερικών και αυτή η ενημέρωση γίνεται με πολύ συστηματικό και μεθοδικό τρόπο» σημείωσε.
«Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας»
Τέλος για τις εκλογές επανέλαβε ότι αυτές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας. «Η σταθεροί εκλογικοί κύκλοι είναι κατάκτηση για την χώρα. Εκλογές γίνονται όποτε το επιτάσσει το Σύνταγμα, στο τέλος της τετραετίας, και όχι όποτε βολεύει τα κόμματα. Άρα το εθνικό συμφέρον εξυπηρετείται από τους σταθερούς εκλογικούς κύκλους. Υποχρέωση μου να κρατώ σταθερό το κυβερνητικό τιμόνι, πρέπει να κριθούμε στο τέλος της τετραετίας. Ξέρετε ότι πάντα αναζητάμε είτε λόγο να πάμε σε πρόωρες εκλογές, είτε λόγο να κάνουμε ανασχηματισμό. Είναι, νομίζω, μια σταθερή κουβέντα η οποία γίνεται και μάλιστα είχα πει χαριτολογώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο και το επαναλαμβάνω και σήμερα, ότι αν κάποιοι αισθάνονται τόσο μεγάλη την ανάγκη να προετοιμαστούν για τις εκλογές και χρειάζονται τόσο περισσότερο χρόνο, να μου το πουν, να τους απαλλάξω από τα καθήκοντά τους για να μπορούν απερίσπαστοι να ασχοληθούν με την εκλογή τους ή την επανεκλογή τους».
Και σημειώνει: «Να ξεκαθαρίσουμε ότι πάντα μπορεί να συντρέχουν κάποιοι λόγοι για πρόωρες εκλογές και να υπάρχουν πολύ περισσότεροι λόγοι, γιατί να μην πάει κανείς σε πρόωρες εκλογές» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας στην εκπομπή «Στο κέντρο» και αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. «Η πολιτική αστάθεια θα καθορίσει τις εξελίξεις» τονίζει, ενώ δεν κρύβει την ανησυχία του: «Δεν θα ήθελα οι πρόωρες εκλογές να αντικατασταθούν από τοξικό κλίμα».
Για διπλές εκλογές
Αναφερόμενος στο εκλογικό σύστημα, επιρρίπτει ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ και ξεκαθαρίζει ότι ο ίδιος δεν πιστεύει στην απλή αναλογική. «Μείζον ζητούμενο είναι η σταθερότητα και η κυβερνησιμότητα» υπογραμμίζει, ενώ αναφορικά με τα σενάρια αυτοδυναμίας, εάν την κατακτήσει η ΝΔ: «Αυτοδύναμη κυβέρνηση δεν σημαίνει κυβέρνηση αποκλειστικά με στελέχη της ΝΔ, το έχω αποδείξει. Άλλο αυτοδύναμες, άλλο μονοκομματικές κυβερνήσεις».
Η συμβουλή σε Ανδρουλάκη
Ο κ. Μητσοτάκης δεν παραλείπει μάλιστα να δώσει και μια συμβουλή στον πρόεδρο του ΠΑΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος πρόσφατα είχε διαμηνύσει, μιλώντας για τα εκλογικά σενάρια: «Από εμάς δεν θα δει πρωθυπουργική καρέκλα ούτε ο Μητσοτάκης ούτε ο Τσίπρας».
«Ο κ. Ανδρουλάκης καλό είναι να αποφεύγει χαρακτηρισμούς και φράσεις που τον κάνουν να φαίνεται αλαζόνας. Πρωθυπουργό επιλέγει ο λαός, όχι ο κ. Ανδρουλάκης» είναι η ξεκάθαρη τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε σχετική ερώτηση του Γιώργου Κουβαρά.