Συζήτηση με τον Robert D. Kaplan πραγματοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Ο πρωθυπουργός, υπό τη σκιά των εξελίξεων στην παγκόσμια οικονομία και των δασμών του Τραμπ, αλλά και των γεωπολιτικών εξελίξεων, ανέλυσε με τον Αμερικανό συγγραφέα και επικεφαλής Γεωπολιτικής του Ινστιτούτου Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής στις ΗΠΑ τα δεδομένα όπως διαμορφώνονται στην παγκόσμια σκηνή.
Αναφορικά με τους δασμούς του Τραμπ και τις τελευταίες εξελίξεις, ο πρωθυπουργός σχολίασε:
«Πάντα θα υπάρχει ένα παράθυρο για διαπραγμάτευση μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, που θα είναι θετική και για τις δύο πλευρές. Απλώς, γιατί το εμπόριο μεταξύ των δύο πλευρών είναι πολύ σημαντικό για το καταστρέψουν. Μόνο χαμένοι θα υπάρχουν αν δεν το λύσουμε αυτό (το ζήτημα) και είμαι ικανοποιημένος που ο πρόεδρος Τραμπ πάτησε το κουμπί της παύσης στους δασμούς που είχε ανακοινώσει. Έχουμε ακόμη 10% δασμούς, αλλά είναι καλύτερα από πριν και πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία για να κάνουμε μια ειλικρινή συζήτηση για το εμπορικό καθεστώς μεταξύ των δύο πλευρών και να βρούμε μία συμφωνία που θα έχει κερδισμένες και τις δύο πλευρές. Θα είναι απαραίτητο και οι δύο πλευρές να κάνουμε ένα βήμα πίσω για να φτάσουμε σε ένα συμβιβασμό. Οπότε είμαι ρεαλιστικά αισιόδοξος ότι υπάρχει χώρος να κινηθούμε και η αυτογνωσία πως ένας πλήρης εμπορικός πόλεμος θα έχει καταστροφικές συνέπειες για όλους, ακόμη και για τις ΗΠΑ».
«Ένας εμπορικός πόλεμος ανάμεσα τους θα έχει μόνο χαμένους. Πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτές τις 90 ημέρες προκειμένου να έχουμε μία ειλικρινή συζήτηση. Οι διεθνείς αγορές έστειλαν το ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι δασμοί αποτελούν πηγή έντονου προβληματισμού» πρόσθεσε, ενώ επανέλαβε πως δεν υπάρχει λογική στην επιβολή δασμών σε προϊόντα όπως το λάδι, οι ελιές και η φέτα, που δεν επηρεάζουν την παραγωγική βάση στις ΗΠΑ.
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «η Ελλάδα έχει κάθε συμφέρον να είναι υπέρ του ελεύθερου εμπορίου».
«Η Ελλάδα είναι μια μικρή, αλλά μια ανοικτή οικονομία. Η ναυτιλία είναι βασικός κλάδος της οικονομίας. Για την Ελλάδα είναι ζωτικής σημασίας για το διεθνές εμπόριο, οπότε έχουμε κάθε λόγο να προστατεύουμε τη διεθνή τάξη και τον διεθνή χαρακτήρα του εμπορίου», προσέθεσε.