Κυριακή 19.01.2025
More

    Μητσοτάκης: Ιστορική η συμφωνία ένοπλης συνδρομής με τη Γαλλία

    Έρχονται και άλλα εξοπλιστικά προγράμματα για τον στρατό ξηράς

    Η συμφωνία για τη νέα στρατηγική εταιρική σχέση Ελλάδος – Γαλλίας αναβαθμίζει συνολικά τη συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς της άμυνας της ασφαλείας και της εξωτερικής πολιτικής, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την έναρξη της ομιλίας του στη Βουλή για την κύρωση του συμφώνου.

    Για πρώτη φορά προβλέπεται ρητά και κατηγορηματικά ρήτρα αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση που τρίτος επιτεθεί σε ένα από τα δύο κράτη. «Και όλοι ξέρουμε ποιος απειλεί με casus belli στην περιοχή μας», τόνισε ο πρωθυπουργός, παραπέμποντας στην παρατήρηση που είχε κάνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η συμφωνία προβλέπει την ένοπλη συνδρομή από την ισχυρότερη στρατιωτικά δύναμη της ΕΕ, καθώς η Γαλλία είναι η μόνη χώρα που έχει πυρηνικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Φρεγάτες, κορβέτες, ελικόπτερα

    Ο κ. Μητσοτάκης, σχολίασε πως οι τρεις φρεγάτες Belharra ήταν «διακαής πόθος» του πολεμικού ναυτικού της και με ανοικτή την προοπτική απόκτησης ενός ακόμα αριθμού κορβετών, Ελλάδα «θα διαθέτει σκάφη επιφανείας, αντάξια των δυνατοτήτων των καπετάνιων της για τα επόμενα 40 χρόνια,» μαζί με τα 24 Rafale, τα πρώτα εκ των οποίων θα φτάσουν στην Τανάγρα πριν το τέλος του έτους και τα ελικόπτερα Romeo που όπως είπε είναι «τα καλύτερα στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο».

    Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις λοιπές διμερείς συμφωνίες της Ελλάδας με την με Αίγυπτο και την Ιταλία για τις θαλάσσιες ζώνες, καθώς και τη συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με αντίστοιχη ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής. Παράλληλα υπενθύμισε τις σχέσεις με το Ισραήλ και την επέκταση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ για τα επόμενα 5 χρόνια.

    «Ταυτόχρονα συγκροτείται μία ενιαία ευρωπαϊκή στάση στη Μεσόγειο» σημείωσε ο πρωθυπουργός. «Συμμερίζομαι την άποψη Μακρόν ότι εμείς οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να σταματήσουμε να υποδεχόμαστε με αφέλεια τις τεκτονικές αλλαγές στο γεωπολιτικό κομμάτι, που συμβαίνουν γύρω μας» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Για την τιμή των φρεγατών, υποστήριξε ότι δεν ξεπερνά τις δημοσιονομικές μας δυνατότητες, «καθώς εκμεταλλευτήκαμε τη συγκυρία για να διαπραγματευτούμε σκληρά». Πρόσθεσε ότι η εξόφληση τους απλώνεται στον χρόνο, αλλά και ο χρόνος παράδοσης είναι πολύ σημαντικός καθώς η συμφωνία με την Ελλάδα προηγήθηκε τελικώς παραγγελιών του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού».

    Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ακόμη ότι ανάλογα εξοπλιστικά προγράμματα δρομολογούνται και στο στρατό ξηράς καθώς η Ελλάδα «έχει εγκαταλείψει το ανόητο δόγμα του θα το ρισκάρουμε με τους γείτονες χωρίς να εξοπλιζόμαστε».

    Αιχμές για τον Καμμένο, επίθεση στον Τσίπρα

    Η πρώτη νέα φρεγάτα θα πλεύσει στο ναύσταθμο της Σαλαμίνας εντός του 2025, «εκεί που κάποιοι συνοδοιπόροι σας έκαναν τελετές κιτς υπέρ των Σαλαμινομάχων, προσκυνώντας τα νερά, γιατί καλό είναι να κρινόμαστε αλλά να μην ξεχνιόμαστε», τόνισε, κάνοντας σαφή αναφορά στον υπουργό Εθνικής Αμύνης επί ΣΥΡΙΖΑ, και αρχηγό των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο.

    «Ναι, η Ελλάδα είναι το τελευταίο προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης (…) Εκτός εάν θέλετε να αλλάξετε την γεωγραφία και να μας πάτε στην θέση της Δανίας» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους βουλευτές της αντιπολίτευσης.«Η συμφωνία αυτή υπερβαίνει την θητεία της παρούσας κυβέρνησης, είναι μία παρακαταθήκη για το μέλλον της χώρας (…) Ως εκ τούτου κάθε όχι που θα ακουστεί σήμερα στη Βουλή θα είναι ένα όχι στη βούληση των πολιτών και των ενόπλων δυνάμεων που είπαν ένα περήφανο ναι στη συμφωνία (…) απευθύνομαι σε εσάς κ. Τσίπρα και στους βουλευτές σας γιατί έχω πληροφορηθεί την αρνητική σας στάση και σας καλώ να την αναθεωρήσετε. Το παρών σημαίνει απών από τις ανάγκες της χώρας. Η αρχική σας τοποθέτηση κ. Κατρούγκαλε ήταν θετική. Αλήθεια τι μεσολάβησε και έρχεστε σήμερα στη Βουλή ως εθνική εξαίρεση;»

    Ο κ. Μητσοτάκης, επισήμανε πως ο όρος επικράτεια περιλαμβάνει όχι μόνο το έδαφος αλλά και την θάλασσα και τον αέρα και η συνθήκη κινείται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας που καλύπτουν πλήρως τις ελληνικές θέσεις. Η συμφωνία περιλαμβάνει δέσμευση για συνδρομή σε περίπτωση επίθεσης ανεξαρτήτως του τόπου. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει αποφανθεί πως επίθεση δεν σημαίνει μόνον εισβολή αλλά και οποιοδήποτε επεισόδιο. Εξ ου και σε καμία συμφωνία δεν αναφέρεται η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα. Ποτέ άλλοτε μία τόσο ισχυρή δύναμη δεν βρέθηκε εγγυήτρια της εδαφικής μας ακεραιότητας επί του πεδίου και εάν χρειαστεί και εν όπλοις. Το παρελθόν σας σας εκδικείται. Από το όχι στις γραβάτες πήγατε στο όχι στις φρεγάτες, Κρίμα».

    Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε πως με την συμφωνία εξασφαλίζεται η θωράκιση της Ελλάδας στην «ταραγμένη Μεσόγειο», υποστηρίζοντας πως η χώρα διαπραγματευόταν μια τέτοια συμφωνία από το 1974.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ