Στο θέμα των τραπεζών και την ανάγκη στήριξης των δανειοληπτών στάθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι τράπεζες «πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί, πρέπει να στηρίξουν δηλαδή τα ευάλωτα νοικοκυριά, καθώς έχουν υψηλή κερδοφορία, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αποτρέψουμε τη δημιουργία μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων».
Όπως είπε, μια τέτοια κίνηση θα ήταν προς όφελος και των ίδιων των τραπεζών, πέρα από την επιβεβλημένη στήριξη που πρέπει να πρσφέρουν στα νοικοκυριά που δοκιμάζονται με την αύξηση της δόσης για τα στεγαστικά.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι πρέπει να πέσουν τα επιτόκια δανεισμού και αντίστοχια να ανέβουν τα επιτόκια των καταθέσεων.
Εξέφρασε, δε, την ελπίδα ότι οι συζητήσεις θα οδηγήσουν σε μια συμφωνία. «Είμαι σίγουρος ότι θα καταλήξουμε σε μια θετική λύση για τους δανειολήπτες και τους καταθέτες, αλλά και τις ίδιες τράπεζες που έχουν στηριχθεί πολύ», είπε.
Παίρνοντας τον λόγο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε τα εξής: «Πρόεδρε η χώρα μετά από τις τρεις αλλεπάλληλες κρίσεις, την οικονομική, την περίοδο της πανδημίας και την κρίση που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το τεράστιο πρόβλημα στην ενέργεια, πραγματικά είναι σε δύσκολη κατάσταση. Καλά είναι τα θετικά νέα αλλά όλοι ξέρουμε και ανησυχούμε για το χειμώνα που έρχεται, για την περίοδο που έρχεται και ο πρώτος είναι ο χειμώνας. Και βεβαίως το μεγάλο πρόβλημα πέφτει στα πιο ευάλωτα τμήματα της κοινωνίας. Εκεί πρέπει να δοθεί όλη η προσπάθεια νομίζω να στηριχθούν αυτά τα κομμάτια της κοινωνίας που κυρίως είναι συμπολίτες μας αλλά και όπως είπατε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν ανάγκη στήριξης, και νομίζω θα είναι σημαντικός ο ρόλος που θα κληθούν να παίξουν οι τράπεζες, έστω και πιεζόμενες αν μου επιτρέπετε να το πω, ελπίζω ότι θα το κάνουν. Η βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν στα προβλήματα που ανακύπτουν και η στήριξη στην κοινωνία νομίζω ότι τελικά θα είναι σε όφελος και της οικονομίας σε βάθος χρόνου. Φυσικά το ενδιαφέρον όλων είναι το πιο ευάλωτο τμήμα της κοινωνίας μας».
Τι συμφώνησε η κυβέρνηση με τις τράπεζες
Σε εντατικοποίηση των επαφών με εκπροσώπους του χρηματοπιστωτικού τομέα έχει προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος στις παρεμβάσεις που καλείται να αναλάβει το τραπεζικό σύστημα για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Χτες, κατά τη συνάντηση του υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, συμφωνήθηκε να εξεταστεί η επιδότηση από τις τράπεζες του 50% της διαφοράς της δόσης που προκύπτει από την αύξηση των επιτοκίων για τους ευάλωτους δανειολήπτες, με στόχο να περιοριστεί η επιβάρυνση για όσους οφειλέτες είναι μέχρι σήμερα συνεπείς στις δανειακές υποχρεώσεις τους.
Η πρόταση αυτή έγινε από τις τράπεζες ως αντίβαρο στο ισπανικό μοντέλο, που απορρίφθηκε.
Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν τα εξής:
- Κατάθεση πρότασης των τραπεζών για πρόγραμμα στήριξης ενήμερων ευάλωτων δανειοληπτών, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους ευρωπαϊκούς εποπτικούς κανόνες, χωρίς δημοσιονομικό κόστος. Η Κυβέρνηση ζητά αυτή να κατατεθεί τις επόμενες δύο εβδομάδες.
- Κατάθεση προτάσεων των τραπεζών με σκοπό την αύξηση της εγκρισιμότητας των αιτήσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού που αφορούν τους ενήμερους δανειολήπτες τους. Οι σχετικές προτάσεις εκτιμάται ότι θα υποβληθούν μέχρι τέλους του έτους.
- Αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και μείωση των αυξημένων επιτοκίων χορηγήσεων ως αποτέλεσμα της αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ. Τα πιστωτικά ιδρύματα αναμένεται να κινηθούν, διακριτά και ανεξάρτητα, προς αυτή την κατεύθυνση το προσεχές διάστημα. Η Ελληνική Κυβέρνηση ζητά αυτό να γίνει άμεσα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τη μεγάλη αύξηση του επιτοκιακού περιθωρίου των τραπεζών το τελευταίο διάστημα.
- Επαναξιολόγηση του κόστους προμηθειών των τραπεζών στις απλές τραπεζικές συναλλαγές. Η Ελληνική Κυβέρνηση παρουσίασε λίστα σχετικών προμηθειών, η οποία θα αξιολογηθεί από το κάθε τραπεζικό ίδρυμα, διακριτά και ανεξάρτητα.