«Η κλιματική κρίση είναι εδώ – Είμαι έτοιμος για τολμηρές λύσεις»
Απαντήσεις για τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ημερών επιχειρεί να δώσει ο Κυρ. Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου που βρίσκεται σε εξέλιξη.
O πρωθυπουργός αναφερόμενος στους χειρισμούς των τελευταίων ημερών είπε ότι «πετύχαμε να προστατεύσουμε χιλιάδες ανθρώπους, χάσαμε όμως δάση και περιουσίες και είμαστε εδώ να μιλήσουμε για όλα, το τι μας δίδαξε αυτή η δοκιμασία και πώς θα γίνουμε καλύτεροι».
«Η κλιματική κρίση είναι εδώ και μας δείχνει ότι όλα πρέπει να αλλάξουν. Από τη λειτουργία του κράτους μέχρι και την καθημερινή συμπεριφορά του πολίτη», είπε ακόμη και πρόσθεσε ότι «κυρίαρχος στόχος μας είναι η προστασία της ζωής, των ανθρώπων και των ζωών. Ακολουθεί η προστασία των σπιτιών, των κρίσιμων υποδομών και του περιβάλλοντος. Η κλιματική κρίση επιβάλλει πλέον μία δραστικά διαφορετική αντιμετώπιση. Οι νέες συνθήκες δικαιώνουν τη δική μου επιλογή να καταστεί το περιβάλλον εθνικός στόχος προτεραιότητας. Η απολιγνιτοποίηση, οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ μάς δίνουν πολύ ισχυρά χρηματοδοτικά εργαλεία. Και με τον νέο κλιματικό νόμο που θα ψηφιστεί εντός των επομένων μηνών, η Ελλάδα θα καταθέσει στα διεθνή φόρα τολμηρές προτάσεις. Στη MED9 θα καταστεί η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής κυρίαρχο θέμα. Φιλοδοξία μου είναι να υπογράψουμε τη Διακήρυξη των Αθηνών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο».
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ένα μεσογειακό φαινόμενο και μια κοινή κρίση για όλους μας, φέρνοντας το παράδειγμα της Σικελίας, της Τουρκίας και άλλων χωρών.
«Δεσμεύομαι να ξανακερδίσουμε ό,τι χάσαμε. Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση στην οργή όσων είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται, για αυτό δεσμευτήκαμε και αυτό κάναμε. Οι αποζημιώσεις θα αρχίσουν να καταβάλλονται σε λίγες μέρες. Αφορούν όλους τους πληγέντες, ειδικά η Εύβοια όμως θα κάνει μια νέα αρχή».
«Οι ευθύνες θα αποδοθούν την κατάλληλη στιγμή»
Κληθείς να σχολιάσει τη φράση ότι οι ευθύνες θα αποδοθούν ο πρωθυπουργός είπε ότι «καταρχάς ζήτησα συγγνώμη από τους πολίτες γιατί το αισθάνθηκα ως μια προσωπική ανάγκη. Όταν αυτό που βλέπεις γύρω σου σε συγκλονίζει οφείλεις να κοιτάς τι δεν πήγε καλά και να προσπαθείς να το διορθώσεις. Ηταν μια αυθόρμητη συμπεριφορά αλλά και μια πολιτική πράξη. Η “συγγνώμη” σηματοδοτεί την απόφαση για δράση για να μην επαναληφθεί αυτή η εμπειρία. Κάνουμε την αυτοκριτική μας και κάποια μαθήματα τα έχουμε πάρει. Οι ευθύνες στον βαθμό που μπορούν να προσωποποιηθούν θα αποδοθούν την κατάλληλη στιγμή όχι την ώρα της μάχης. Οι ευθύνες δεν αφορούν μόνο σε πρόσωπα, μπορεί να είναι επιχειρησιακές, πολιτικές μπορεί να αφορούν και σε δομές και διαδικασίας και πρέπει να αποδίδονται όχι εν βρασμώ αλλά μετά από σκέψη. Λάθη δεν κάνει μόνο όποιος δεν κάνει απολύτως τίποτα. Κάναμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό, αλλά είναι σαφές ότι σε κάποιες περιπτώσεις αυτό δεν ήταν αρκετό».
Σε ερώτηση για την καταστροφή στη Βόρεια Εύβοια και τη δημιουργία επιτροπής με επικεφαλής τον κ. Μπένο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι οι παρεμβάσεις θα είναι καταρχήν βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις ανακούφισης, που πρέπει να γίνουν και στο φυσικό περιβάλλον για να προστατευτούμε από πλημμυρικά φαινόμενα. Θα συναντηθούμε με τον κ. Μπένο την επόμενη Τετάρτη και θα μας μας απασχολήσει μεταξύ άλλων ο τρόπος απασχόλησης ανθρώπων που ζούσαν από το φυσικό περιβάλλον αλλά και η αναδάσωση που πρέπει να γίνει, καθώς και η στήριξη του τουρισμού. «Εχουμε χρηματοδοτικά εργαλεία, τη διάθεση και τη γνώση για να το πετύχουμε. Καταλαβαίνω, την οργή και την απογοήτευση των κατοίκων της Βόρειας Εύβοιας. Δεν θα είναι αβοήθητοι, το κράτος θα είναι κοντά τους», σημείωσε ο πρωθυπουργός. «Θα ήθελα οι πολίτες να μας κρίνουν από τα αποτελέσματα των όσων έχουμε εξαγγείλει», είπε ακόμη.
Σε ό,τι αφορά στην κριτική της αντιπολίτευσης ότι οι κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας αφέθηκαν στην τύχη τους ο Κυρ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για χυδαία σπέκουλα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και μέσα ενημέρωσης για το σύστημα των εκκενώσεων. «Τέτοια υπηρεσία όπως το 112 δεν έχουν χώρες που μπορεί να είναι πιο προηγμένες από την Ελλάδα, όπως η Γερμανία. Άρα μας ασκείται κριτική γιατί προστατεύσαμε την ανθρώπινη ζωή; Το ότι έχουμε μια κουλτούρα εκκενώσεων αποτελεί συλλογική κατάκτηση της χώρας».
Σημείωσε ότι στην Αττική έχουν καεί περίπου 150 σπίτια.
«Είχαμε θέσει προτεραιότητα να παρέμβουμε στο Τατόι αλλά δεν τα καταφέραμε»
Στη συνέχεια ανέφερε ότι «με πρωτοβουλία της Πολιτικής Προστασίας καθαρίστηκαν 19 οικισμοί που προσομοίαζαν πολύ με το Μάτι και κρίναμε ότι έπρεπε να παρέμβουμε. Η Ιπποκράτειος Πολιτεία ήταν μια από αυτές. Όμως αυτές οι παρεμβάσεις δεν είναι πάντα αρκετές. Στα βασιλικά κτήματα του Τατοϊου, είχαμε θέσει προτεραιότητα να παρέμβουμε αλλά δεν το καταφέραμε και λυπάμαι για αυτό είμαι πολύ στενοχωρημένος για αυτό που έγινε αλλά προσπαθήσαμε. Οι υλοτόμοι καθάριζαν δύο μήνες πριν από την πυρκαγιά γιατί είχαμε το πρόβλημα της Μήδειας και είχαμε πεσμένα δέντρα. Η διαχείριση του δάσους και η πρόληψη είναι πολύ σημαντική αλλά η παρουσία ανθρώπων είναι σημαντική για την προστασία τους το καλοκαίρι. Η φωτιά στη Βαρυμπόμπη μας στέρησε εναέρια μέσα από τις άλλες πυρκαγιές και μπήκαμε σε έναν φαύλο κύκλο».
«Ο καύσωνας μετέτρεψε τη χώρα σε πυριτιδαποθήκη»
Σε ερώτηση της «Κ» για τα λάθη που έγιναν αλλά και για το ότι στις 15 ιουνίου, όταν η κυβέρνηση ανακοίνωνε τη δέσμη μέτρων για την αντιπυρική περίοδο, το σχέδιο προέβλεπε την πρόληψη και όχι την παρέμβαση εκ των υστέρων αλλά και για το εάν καθυστερήσαμε να θέσουμε το αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, ο πρωθυπουργός είπε ότι το αίτημα κατατέθηκε εντός ολίγων ωρών. «Ο μηχανισμός κινητοποιήθηκε, η βοήθεια που εστάλη ήταν πολύ σημαντική, μάθαμε πως να δουλεύουμε και με οργανωμένα σώματα πυροσβεστικής από άλλες χώρες, άρα και σε αυτό θα γίνουμε καλύτεροι».
Αναφέρθηκε και στον ρόλο που έπαιξε ο καύσωνας που προηγήθηκε επί αρκετές ημέρες λέγοντας ότι «μετέτρεψε τη χώρα σε μια πυριτιδαποθήκη. Το φαινόμενο ξεπέρασε τις δυνατότητές μας και την προετοιμασία που είχαμε εκπονήσει».