Σάββατο 18.01.2025
More

    Μητσοτάκης σε Τζόνσον –Έχει έρθει η ώρα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

    Τι είπαν για Τουρκία και Κυπριακό

    Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Βρετανό ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον. Οι δυο ηγέτες προέβησαν σε επισκόπηση των διμερών σχέσεων και συζήτησαν τις προοπτικές εμβάθυνσης της συνεργασίας των δύο χωρών.

    Επανέλαβε το πάγιο αίτημα

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τον Μπόρις Τζόνσον για την Διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή COP26 και για τις προσπάθειές του να υπάρξει αποτέλεσμα σε ένα θέμα κρίσιμο και εξαιρετικά περίπλοκο.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε στον κ. Τζόνσον το πάγιο αίτημα της Ελλάδας για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα σημειώνοντας ότι πλέον έχει έρθει η ώρα για την ικανοποίηση του δίκαιου ελληνικού αιτήματος και την αποκατάσταση του μνημείου στην ολότητά του στο Μουσείο της Ακρόπολης.

    Δεν είναι φωτοβολίδα

    «Το αίτημά μας δεν είναι φωτοβολίδα. Θα επιμείνουμε με μεθοδικότητα για να χτίσουμε τα απαραίτητα ερείσματα και στη βρετανική κοινή γνώμη για την ανάγκη επανένωσης με τα Γλυπτά του Μουσείου Ακροπόλεως. Είναι σημαντικό ζήτημα που αφορά τις διμερείς μας σχέσεις», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση του με τον Βρετανό ομόλογό του σε συζήτησή του με τους Έλληνες δημοσιογράφους στο Λονδίνο.

    Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε, δε, πως «δεν είναι κατά βάση ζήτημα μόνο νομικό, είναι πρωτίστως ζήτημα αξιακό και πολιτικό», ενώ διαβεβαίωσε πως «θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα για να πετύχουμε το σκοπό μας».

    Αναφορικά με τις σχέσεις ΕΕ – Ηνωμένου Βασιλείου, ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνέχεια του διαλόγου μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ε.Ε. για το Πρωτόκολλο για τη Βόρεια Ιρλανδία και υπογράμμιαε την ανάγκη εφαρμογής του Πρωτοκόλλου στα πλαίσια των δεσμεύσεων του Ηνωμένου Βασιλείου που απορρέουν από τη Συμφωνία αποχώρησης από την Ε.Ε.

    Αποσταθεροποιητικός ο ρόλος της Τουρκίας

    Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο που δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για διάλογο για τον οποίο η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη, με την προϋπόθεση τήρησης του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας, και του σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.

    Αδιαλλαξία και επιθετικότητα στο Κυπριακό

    Ως προς την Κύπρο, ο κ. Πρωθυπουργός υπογράμμισε την αδιαλλαξία και επιθετικότητα που εξακολουθεί να επιδεικνύει η Άγκυρα, με νέες παράνομες, προκλητικές ενέργειες και απειλές, στα Βαρώσια και τις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τόνισε πως η ακύρωση των παράνομων τουρκικών μεθοδεύσεων στα Βαρώσια, αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση για την ευόδωση των, υπό την αιγίδα του ΓΓΗΕ, προσπαθειών επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

    Στη συνάντηση από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο Βουλευτής της ΝΔ, Τάσος Χατζηβασιλείου, ο Πρέσβης της Ελλάδος στο Ηνωμένο Βασίλειο, Πρέσβης Ιωάννης Ραπτάκης, η Πρέσβης Άννα-Μαρία-Ελένη Μπούρα – Διπλωματικό Γραφείο Πρωθυπουργού, η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη και ο Προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ