Σάββατο 18.01.2025
More

    Μητσοτάκης: Σημαντικό βήμα για την ισοτιμία όλων των πολιτών το ν/σ για τα ομόφυλα

    Σημαντικό βήμα για την ισοτιμία όλων των πολιτών χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο. Ακόμα τόνισε ότι αφορά και την προστασία των παιδιών των ομόφυλων που ήδη υπάρχουν. Υπογράμμισε ότι όσα προβλέπει το νομοσχέδιο ισχύουν σε 36 χώρες σε πέντε ηπείρους.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διεξαγωγή μιας νηφάλιας συζήτησης, χωρίς ακρότητες, όπως είπε. Ανέφερε ότι η νέα ρύθμιση προσθέτει δικαιώματα σε μερικούς χωρίς να αφαιρεί από τους πολλούς. Έκανε λόγο για ένα θέμα ισότητας που δεν προσφέρεται για διχαστικές προκλήσεις. Σέβομαι, είπε, απόλυτα τις θέσεις της Εκκλησίας και πρόσθεσε ότι αναφερόμαστε σε επιλογές της πολιτείας και όχι σε θεολογικές πεποιθήσεις. Είπε ακόμα ότι η ρύθμιση που έρχεται δεν αλλάζει όσα ισχύουν για την παρένθετη κύηση στην Ελλάδα.

    Ακόμα τόνισε ότι η πρόοδος μιας οικονομίας δεν μετριέται μόνο με εισοδηματικούς όρους και συμπλήρωσε ότι όραμά μας είναι η ανάπτυξη να συνοδεύεται από περισσότερη ελευθερία και ισότητα.

    «Δικό μας όραμα είναι η ανάπτυξη και η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος να συνοδεύονται ταυτόχρονα με περισσότερη ελευθερία, περισσότερη δικαιοσύνη, περισσότερη ισότητα, περισσότερη ασφάλεια. Από τη διαρκή εμβάθυνση της δημοκρατίας, που μειώνει τελικά τις διακρίσεις και μειώνει τις ανισότητες. Διαφορετικά, τι νόημα έχει να αυξάνεται το ΑΕΠ της χώρας, χωρίς αυτό να διαχέεται τελικά σε όλους τους πολίτες, χωρίς να συνοδεύεται από ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες, χωρίς να μπορεί κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας να ζουν ελεύθερα ως Ευρωπαίοι πολίτες στην πατρίδα μας, αντί να μένουν σε κάποια άλλη χώρα, μόνο και μόνο επειδή εδώ δεν υπάρχουν βασικά δικαιώματα που αναγνωρίζονται από δεκαετίες σε άλλα κράτη. Η χώρα μας, θέλω να θυμίσω, ανήκει πολιτικά, αμυντικά, οικονομικά, πολιτισμικά εις τη Δύση όπως τόνιζε και ο ιδρυτής της παράταξής μας, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και οι αξίες μας είναι η μήτρα του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού. Γι’ αυτό και το όραμά μας είναι η Ελλάδα να ανήκει στα κράτη εκείνα που αποδίδουν την ίδια σημασία όχι μόνο στην οικονομική ή στην αμυντική ισχύ, αλλά και στις ατομικές ελευθερίες, τα δικαιώματα των πολιτών και φυσικά στο κράτος δικαίου. Και μιας και μιλάμε για κράτος δικαίου, να πούμε ότι κράτος δικαίου δεν νοείται χωρίς τη γρήγορη απονομή της δικαιοσύνης και με τη γενναία αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη που θα εισηγηθεί σε λίγο ο αρμόδιος υπουργός».

    Για την επιστολική ψήφο

    Η τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη ξεκίνησε με αναφορά στην επιστολική ψήφο: «Θα ήθελα να κάνω ένα γρήγορο σχόλιο σχετικά με όσα συμβαίνουν στην Βουλή γύρω από το θέμα της επιστολικής ψήφου. Μια πάρα πολύ σημαντική μεταρρύθμιση, η οποία διευκολύνει πρωτίστως τους εκτός Επικρατείας Έλληνες να συμμετέχουν στις ευρωεκλογές χωρίς μετακινήσεις, χωρίς έξοδα απ’ όπου κι αν κατοικούν. Πιστεύω ότι είναι και μια σημαντική ευκαιρία συναίνεσης, στην οποία όμως, για λόγους που πραγματικά δυσκολεύομαι να καταλάβω και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ γυρίζουν την πλάτη, καθώς φαίνεται καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, αν και είχαν αρχικά συμφωνήσει σε αυτό. Και ειλικρινά απορώ και με την παλινωδία αλλά και με τη σκόνη που σηκώθηκε γύρω από το θέμα αυτό. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η αντιπολίτευση αρνείται συλλήβδην ένα σχέδιο νόμου με αφορμή μια τροπολογία η οποία κατατέθηκε στην αρχή της σχετικής συζήτησης, η οποία βελτιώνει το νομοσχέδιο. Και πώς γίνεται άραγε να συμφωνούμε με την επιστολική στις ευρωεκλογές και να μη συμφωνούμε με την επιστολική στις εθνικές; Δηλαδή η φωνή των πολιτών έχει άλλη σημασία στις δύο κάλπες.
    Και εν πάση περιπτώσει, υπάρχει πολύ απλός τρόπος να ξεπεραστεί η όποια αντίρρηση γύρω από το ζήτημα αυτό, ας υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο και ας καταψηφίσουν την τροπολογία. Πάντως σήμερα, ασχέτως των εξελίξεων, με πρωτοβουλία αυτής της κυβέρνησης γίνεται ένα πολύ σημαντικό ιστορικό βήμα για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου καταρχήν στις ευρωεκλογές. Και να είστε σίγουροι και σίγουρη ότι αργά ή γρήγορα θα γίνει και το δεύτερο βήμα.
    Η συγκεκριμένη τροπολογία, αν απορριφθεί σήμερα θα επανέλθει μετά τις ευρωεκλογές και μετά θα φανεί πραγματικά ποιος θέλει να δοθεί τελικά η δυνατότητα στους συμπολίτες μας που κατοικούν στο εξωτερικό να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο και ποιος βρίσκει δικαιολογίες και προσχήματα. Και οι πολίτες μας βλέπουν, μας ακούν και ευτυχώς μπορούν να κρίνουν και να συγκρίνουν».

    «Η Ελλάδα πλέον αντί να φοβίζει, μαγνητίζει»

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «περνώ τώρα στην ημερήσια διάταξη του σημερινού Υπουργικού Συμβουλίου που έχει ως επίκεντρο το μόνιμο κυβερνητικό μας στόχο, που δεν είναι άλλος από τη βελτίωση της καθημερινότητας, με μεταρρυθμίσεις που εκσυγχρονίζουν συνολικά τη χώρα, συγκλίνοντας ολοένα και περισσότερο με την Ευρώπη. Είναι κάτι που πρέπει να σας πω ότι αναγνωρίζεται διεθνώς, όπως διαπίστωσα και πρόσφατα στο Νταβός. Κοινό συμπέρασμα ήταν κι εκεί ότι η Ελλάδα πλέον, αντί να φοβίζει, μαγνητίζει και το ενδιαφέρον για την πορεία της οικονομίας μας υπήρξε πάρα πολύ σημαντικό και στις συναντήσεις που έκανα με όλους τους επενδυτές. Είναι φανερό ότι η επενδυτική βαθμίδα λειτουργεί ήδη ως ένα πρόσθετο κίνητρο για να δραστηριοποιηθούν στη χώρα. Μια εξέλιξη που θα φέρει ακόμα περισσότερες επενδύσεις, περισσότερες καλοπληρωμένες δουλειές και φυσικά θα φέρει ανάπτυξη, η οποία με τη σειρά της φέρνει περισσότερα δημόσια έσοδα για στήριξη του εισοδήματος και για μια πιο στοχευμένη και αποτελεσματική κοινωνική πολιτική. Αναφέρω ένα παράδειγμα μόνο πριν από δύο μέρες οι δύο συναρμόδιοι υπουργοί, ο κ. Χατζηδάκης, η κυρία Ζαχαράκη, ανακοίνωσαν τη μόνιμη αύξηση του επιδόματος γέννησης από τα 2.000 ευρώ στα 2400 έως 3.500 ευρώ, ανάλογα με τα παιδιά που έχει κάθε οικογένεια. Το μέτρο αφορά περίπου 75.000 νέες γεννήσεις ετησίως. Θέλαμε και ελπίζουμε να είναι περισσότερες, ενισχύοντας έτσι ισάριθμες οικογένειες σε όλη τη χώρα. Και μάλιστα αποδίδω ιδιαίτερη σημασία ότι θα έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2023».

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ