Την άποψη ότι «προφανώς» θα αυξηθεί ο αριθμός των τεστ αντισωμάτων εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη δευτερολογία του στη βουλή.
«Σε αντίθεση με δόγματα και μάγους η επιστήμη δεν διεκδικεί το αλάθητο. Τα δεδομένα καθορίζουν την στάση της ακόμα και αν αυτή αλλάζει κάθε φορά. Η στρατηγική μας για τα τεστ υποδείχθηκε από τους ειδικούς και μέχρι στιγμής αποδείχθηκε επί της αρχής σωστής. Ο αριθμός των τεστ προφανώς πρέπει να αυξηθεί και έχει υπάρξει ενημέρωση για το πως θα γίνει», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε πως κάναμε επιλογή ότι στα τεστ αντισωμάτων θα περιμένουμε για να μην πάρουμε αμφίβολης αξιοπιστίας και αποδείχθηκε αυτή η κίνηση σωστή. «Τώρα που γνωρίζουμε και έχουμε τις συστάσεις θα προμηθευτούμε τεστ σε μεγάλο αριθμό και θα ανακοινώσουμε την ερχόμενη εβδομάδα τον αριθμό πρώτης μεγάλης παρτίδας που θα είναι δωρεάν» υπογράμμισε.
Στη δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε ανοικτό το θέμα της διατίμησης, του ελέγχου των τιμών στις μάσκες. «Δεν προσπερνώ το ζήτημα», είπε χαρακτηριστικά και επιχειρηματολόγησε γιατί είναι αναγκαία η χρήση τους, ενώ επισήμανε ότι έχει γίνει μεγάλη παραγγελία για μάσκες για το υγειονομικό προσωπικό με ειδικές προδιαγραφές ασφαλείας.
«Η ελληνική κυβέρνηση στην αρχή της επιδημιολογικής κρίσης χρησιμοποίησε το σύνθημα “μένουμε σπίτι” το οποίο οι πολίτες το αντιλήφθηκαν και το υπηρέτησαν. Ακούγοντας τον κ. Τσίπρα σκέφθηκα ότι θα σας ταίριαζε το “μένουμε ίδιοι, ίδιοι και απαράλλακτοι”. Ένα κόμμα που δεν μπορεί να κάνει καμία ουσιαστική αυτοκριτική και δεν έχει το θάρρος να αναγνωρίσει ότι η χώρα κατάφερε κάτι που ξέφευγε από τα συνηθισμένα. Ένα κόμμα που δεν έχει το θάρρος να πιστώσει στον ελληνικό λαό και στην κυβέρνηση, στο κράτος, το γεγονός ότι έγιναν πράγματα τα οποία στην χώρα ήταν ασυνήθιστα. Με τη συμπεριφορά αυτή δεν μικραίνετε την κυβέρνηση, μικραίνετε τη χώρα» τόνισε ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του και απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα.
«Θα περίμενα μεγαλύτερη γενναιότητα και αναγνώριση αυτού που πέτυχε η χώρα. Όλα αυτά τα οποία έγιναν ήταν για σας περίπου αυτονόητα» είπε και πρόσθεσε «Αλλά όχι. Τίποτα από αυτά που έγιναν δεν ήταν αυτονόητα. Δεν ήταν αυτονόητο ότι πήραμε μια απόφαση πριν να υπάρξει το πρώτο κρούσμα, δεν ήταν αυτονόητο ότι τολμήσαμε πολύ νωρίτερα από άλλες χώρες να κλείσουμε σχολεία, να κλείσουμε καταστήματα και να επωμιστούμε ένα μεγάλο οικονομικό κόστος. Δεν ήταν αυτονόητο ότι σε 48ώρες το υπουργείο έφτιαξε ένα sms για να ενημερώνονται οι πολίτες, δεν ήταν αυτονόητο ότι μέσα στην κρίση έγιναν τεράστια ψηφιακά άλματα».
«Θα αποδώσω πρώτος και πρώτα τα εύσημα στον ελληνικό λαό, αλλά δεν πρόκειται να δεχθώ ότι η αντιμετώπιση της κρίσης από την κυβέρνηση και τον κρατικό μηχανισμό ήταν περίπου προδιαγεγραμμένη, σαν να ήταν στον αυτόματο πιλότο» σημείωσε στη συνέχεια, κατά τη δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός και απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα είπε «Φαντάζομαι ότι έχετε ακούσει τους ψιθύρους στην κοινωνία. Αυτό το οποίο λέγεται υπόγεια άλλα συχνά και φωναχτά: “τι θα γινόταν αν…”. Ευτυχώς δεν θα μάθουμε».
«Βολές» για το «ολοκληρωτισμός»
«Μου έκανε εντύπωση η χρήση της λέξης “ολοκληρωτισμός”. Όταν χρησιμοποιείται η λέξη αναφέρεται σε καθεστώτα όπως η ναζιστική Γερμανία, αυτά που έκανε ο Στάλιν, στη Βόρεια Κορέα κλπ. Να είμαστε λίγο προσεκτικοί όταν χρησιμοποιούμε λέξεις με τόσο μεγάλο φορτίο. Δεν τιμούν ούτε τη δημοκρατία μας, ούτε τη μεγάλη προσπάθεια την οποία κάνουμε σε αυτή την αίθουσα για να βρούμε ένα κοινό τόπο. Η κοινωνία έχει φύγει πολύ μπροστά από αυτές τις λογικές και όποιος ακολουθεί έναν τέτοιο δρόμο απλώς είναι εκτός εποχής» είπε ο πρωθυπουργός σε άλλο σημείο της ομιλίας του.