Λαμβάνοντας υπόψη τις κατευθύνσεις των Ρυθμιστικών Σχεδίων
Στην συνεδρίαση της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, στην οποία συζητήθηκαν θέματα πολεοδομίας και έξυπνων πόλεων, παρουσία του Γ.Γ. του Υπ. Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ) κ. Θ. Μπακογιάννη, μετείχε ο Σταύρος Καλογιάννης, ο οποίος στην παρέμβασή του ανέφερε:
«Το Υπ. Περιβάλλοντος ανέλαβε να ολοκληρώσει την αναθεώρηση του Χωροταξικού Σχεδιασμού σε εθνικό επίπεδο και παράλληλα να προωθήσει τον Πολεοδομικό Σχεδιασμό. Μια πρώτη ερώτηση είναι, αν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα κ. Γενικέ, για την ολοκλήρωση των Ειδικών Χωροταξικών Σχεδίων του Τουρισμού και των ΑΠΕ.
Σε ό,τι αφορά τον Πολεοδομικό Σχεδιασμό, άποψή μου είναι ότι πρέπει ο σχεδιασμός να αφορά ενιαία κάθε Καλλικρατικό δήμο και όχι μόνο κάποιες Δημοτικές Ενότητες. Όλοι γνωρίζουμε πόσο πρόχειρα σχεδιάστηκαν οι Καλλικρατικοί δήμοι και ήδη υπάρχουν μεγάλες διαφορές στον σχεδιασμό εντός των δήμων. Αν εκπονηθούν Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ) μόνο σε ορισμένες Δημοτική Ενότητα, θα αυξήσουμε τις ανισότητες σε επίπεδο δήμου. Είναι προτιμότερο να έχουμε λιγότερους δήμους στους οποίους εκπονούνται ΤΠΣ, αλλά αυτά τα σχέδια να αφορούν στο σύνολο των Ενοτήτων κάθε δήμου.
Δεύτερη παρατήρηση: Στα πέντε μεγάλα αστικά κέντρα της περιφέρειας, Ιωάννινα, Λάρισα, Πάτρα, Βόλος, Ηράκλειο, έχουν ολοκληρωθεί από το 2009 Ρυθμιστικά Σχέδια. Έχει γίνει μια εξαιρετική δουλειά η οποία χρειάζεται επικαιροποίηση, είχε γίνει και διαβούλευση. Εκτιμώ ότι στα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια των συγκεκριμένων πόλεων, πρέπει να ληφθούν οπωσδήποτε υπόψη πολλά στοιχεία και οι γενικές κατευθύνσεις των Ρυθμιστικών Σχεδίων.
Επισημαίνω επίσης ότι το ΥΠΕΝ σχεδιάζει να έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες των ΤΠΣ τον Ιανουάριο 2025, ώστε στη συνέχεια να είναι έτοιμα τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα (ΠΔ). Τότε, θα υπάρξει μεγάλη πίεση στο Υπουργείο. Θα υπάρχει άραγε το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό, για να μπορέσει να αξιολογήσει τα σχέδια ΠΔ πριν αυτά διαβιβαστούν στο Συμβούλιο Επικρατείας για τελική επεξεργασία; Δεδομένου του αυστηρού χρονοδιαγράμματος που έχει θέσει το Ταμείο Ανάκαμψης, εκφράζω έντονο προβληματισμό για το κατά πόσο θα μπορέσει το ΥΠΕΝ να ανταποκριθεί.
Κλείνω με άλλο ένα μεγάλο θέμα, την οριοθέτηση οικισμών, ιδίως των παραδοσιακών. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα σε ολόκληρη τη χώρα. Πως αντιμετωπίζει σήμερα το Υπουργείο αυτό το θέμα; Θα παραπέμψουμε τις οριοθετήσεις των οικισμών σε ολοκλήρωση των μελετών ΤΠΣ;».
Στην απάντησή του ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΝ κ. Μπακογιάννης, ανέφερε:
«Σχετικά με τις ερωτήσεις που έθεσε ο κ. Καλογιάννης, θα ξεκινήσω με τα χρονοδιαγράμματα. Υπολογίζω ότι για το Χωροταξικό των ΑΠΕ θα έχουμε ολοκληρώσει την διαδικασία μέχρι το καλοκαίρι του 2022. Για τον τουρισμό, θα είμαστε στο επίπεδο της ολοκλήρωσης το φθινόπωρο του 2022.
Όσον αφορά το σχεδιασμό σε Καλλικρατικό Δήμο και όχι σε Δημοτική Ενότητα, αναφέρω ότι ο Ν. 4759/2020, έθεσε ως δυνητική τη δυνατότητα εκπόνησης ΤΠΣ στη Δημοτική Ενότητα. Όπου δεν υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφοροποιήσεις, τότε το ΤΠΣ εκπονείται σε επίπεδο Καλλικρατικού Δήμου. Όπου έχουμε μεγάλες διαφοροποιήσεις, εκπονείται και σε επίπεδο Δημοτικών Ενοτήτων.
Σχετικά με τα Ρυθμιστικά Σχέδια, το έχουμε ξανασυζητήσει με τον κ. Καλογιάννη. Οι μελέτες που έχουν γίνει στις υπόλοιπες πόλεις, που μου επισήμανε ο κ. Καλογιάννης, είναι πράγματι στοιχεία τα οποία οι μελετητές θα λάβουν υπόψη τους κατά τη φάση της εκπόνησης των ΤΠΣ. Είναι μελέτες για τις οποίες είχε γίνει δημόσια διαβούλευση. Είχε γίνει εκτενής διάλογος με τα Υπουργεία, με τους αρμόδιους Φορείς. Άρα είναι στοιχεία, τα οποία προφανώς θα χρησιμοποιηθούν στον σχεδιασμό.
Ένα πολύ σημαντικό θέμα που θέσατε κ. Καλογιάννη, πώς θα γίνουν τα Προεδρικά Διατάγματα. Ένα ζήτημα αφορά την Υπηρεσία και ένα ζήτημα το Συμβούλιο της Επικρατείας. Δεσμευτήκαμε έναντι των εταίρων μας ότι 50% των ΠΔ για τα οποία θα δοθεί η χρηματοδότηση πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί με την ολοκλήρωση της χρηματοδότησης.
Τέλος, σχετικά με την οριοθέτηση των οικισμών, υπάρχει θεσμικό πλαίσιο πλέον το οποίο ακολουθούμε. Γνωρίζουμε το πρόβλημα που υπάρχει σε όλη την Ελλάδα. Επειδή όμως πολύ σύντομα θα προκηρυχθούν οι σχετικές μελέτες, θεωρούμε ότι θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα».