Κυριακή 19.01.2025
More

    Νέα οικονομικά βάρη φορτώνεται η χώρα

    Στο κάδρο της κριτικής για την συμφωνία που επιτεύχθηκε στην Ε.Ε για το Ταμείο Ανάκαμψης βάζει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, στον οποίο χρεώνει αποτυχημένη διαπραγμάτευση που φόρτωσε στη χώρα νέα οικονομικά βάρη μέσω του δανεισμού.

    Με τον τρόπο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά στην πανηγυρική λογική της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου για την επιτυχή διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες και για τα πολλαπλά οφέλη της συμφωνίας αυτής για την Ελλάδα.

    Η σχετική ανακοίνωση με οικονομικά στοιχεία δόθηκε από το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και παρουσιάστηκε σε τοπικό επίπεδο, χθες, από το μέλος του κόμματος Αλέκο Φαρμάκη.

    Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα γραφεία του κόμματος, ο κ. Φαρμάκης έκανε λόγο για μία συμφωνία που μόνο επιτυχής δε μπορεί να χαρακτηριστεί για τη χώρα.

    «Τροπαιούχος και έμπλεος ικανοποίησης επέστρεψε ο Κυρ. Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες, χαρακτηρίζοντας «δίκαιο και εύλογο» έναν συμβιβασμό που αφαιρεί 110 δις ευρώ επιχορηγήσεων από την αρχική πρόταση και με 7 δις ευρώ λιγότερες επιχορηγήσεις για την Ελλάδα, σε σχέση με την αρχική πρόταση της Κομισιόν και αυτό χάρη στην αφωνία του Κυρ. Μητσοτάκη κατά την διαπραγμάτευση. Τα «72 δις» που «φέρνει» ο Κυρ. Μητσοτάκης στη χώρα, καταλήγουν, ουσιαστικά, να είναι 19 δις ευρώ και αυτά με νέες περιπέτειες επιτήρησης για την Ελλάδα, αφού η εκταμίευσή τους εξαρτάται από την ευρωπαϊκή συμφωνία. Με «λαθροχειρία» βάζουν στο συνολικό ποσό και κονδύλια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, που η χώρα μας θα έπαιρνε σε κάθε περίπτωση και χωρίς περαιτέρω διαπραγματεύσεις.

    Ειδικότερα ενώ η αρχική ήταν για δάνεια ύψους 9,5 δις, στην τελική συμφωνία η Ελλάδα τελικά παίρνει 12,5 δις, που θα προστεθούν στα χρέος της χώρας μας. Από επιχορηγήσεις ύψους 22,5 δις, τελικά παίρνει 19,5 δις. Ήτοι σύνολο και στις δύο περιπτώσεις, μετά την εσωτερική διαφοροποίηση, 32 δις, που σημαίνει περισσότερα δάνεια και λιγότερες επιχορηγήσεις, τα οποία θα εκταμιεύονται από το καλοκαίρι του 2021, και για τα επόμενα 7 χρόνια, μετά από ευρωπαϊκή έγκριση και απόφαση και με μνημονιακούς όρους», ανέφερε αρχικά.

    Κριτική και για την Επιτροπή Ανασυγκρότησης

    Στο ίδιο πλαίσιο και αντίστοιχα με την ίδια ένταση στην κριτική, ο κ. Φαρμάκης και ο ΣΥΡΙΖΑ επιτίθεται και στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για το προσχέδιο έκθεσης της Επιτροπής Ανασυγκρότησης και κυρίως για την διαχείριση των κεφαλαίων αυτών από μία ολιγομελή ομάδα, με επικεφαλής τον αναπλ. υπουργό κ. Σκυλακάκη.

    «Με τις προτάσεις Πισσαρίδη η κυβέρνηση επιχειρεί να επαναφέρει τις αποτυχημένες πολιτικές των μνημονίων και να οδηγήσει τη χώρα πάλι στη μέγγενη των μνημονίων.

    Η έκθεση Πισσαρίδη δεν αποτελεί κάτι νέο όσον αφορά τις επιδιώξεις του ντόπιου και διεθνούς κεφαλαίου για τη χώρα μας. Είναι οι απόψεις του ΔΝΤ και όσα δεν κατάφερε να επιβάλει με τα μνημόνια. Μας είναι γνωστό πως θέλουν να απαλλάξουν τους επιχειρηματίες από φόρους και να μειώσουν το εργατικό και ασφαλιστικό κόστος. Το νεοφιλελεύθερο τεχνοκρατικό πρόγραμμα που εφαρμόζει ως κυβέρνηση είχε δυσάρεστα αποτελέσματα, όπως αποδεικνύεται και από τα τελευταία οικονομικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν και τα οποία έχουν ως ακολούθως:

    Κατάρρευση της εργασίας. Μετά την έκρηξη της ανεργίας στο 17%, αρνητικό ρεκόρ επταετίας και στις νέες θέσεις εργασίας
    Λιγότερες κατά 170.470 (60%) οι νέες θέσεις απασχόλησης το πρώτο επτάμηνο του 2020, συγκριτικά με το 2019.
    Κατακρήμνιση των εξαγωγών. Βουτιά 2 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2020. Πτωτικός και ο Ιούλιος, παρά την άρση του lockdown.
    Πτώση και στην παραγωγή. Μείωση 4,9% τον Ιούνιο στη βιομηχανική παραγωγή.

    Η υπόσχεση της κυβέρνησης της ΝΔ για «μεγάλη οικονομική έκρηξη» 4% κατ’ έτος, ανατράπηκε μέσα σε έξι μήνες από την διακυβέρνησή της. Ενώ το 2018 και το 2019 η Ελλάδα είχε από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, έφερε την ύφεση, πριν ακόμη να έλθει ο κορωνοϊός», κατέληξε ο κ. Φαρμάκης.

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ