«Κάλπικες» χαρακτήρισε ο Νίκος Έξαρχος, βουλευτής Ιωαννίνων του ΚΚΕ, τις συγκρίσεις και τα νούμερα που επικαλούνται η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα για τον προϋπολογισμό.
Όπως τόνισε, μιλώντας στη συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2025, μία είναι η σύγκριση που πρέπει να γίνει και την αποφεύγουν όλα τα αστικά κόμματα: «Πώς ζουν σήμερα οι εργαζόμενοι και πώς θα μπορούσαν να ζήσουν με βάση τις δυνατότητες της σημερινής εποχής και τον πλούτο που παράγεται».
Κατήγγειλε την κυβέρνηση που ισχυρίζεται ότι ο προϋπολογισμός είναι κοινωνικά προσανατολισμένος, καθώς η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.
Μόνο τα τελευταία 12 χρόνια, είπε, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 29 ευρώ ενώ ο μέσος μισθός μειώθηκε κατά 146 ευρώ, οι εκτεταμένες μορφές μερικής απασχόλησης επικρατούν με αποτέλεσμα 600 χιλιάδες εργαζόμενοι να αμείβονται με λιγότερο από τον κατώτατο μισθό.
Οι εργαζόμενοι και ο λαός πληρώνουν ενοίκια, τρόφιμα, τα πανάκριβα εμπορεύματα της παιδείας και της υγείας, το πανάκριβο ρεύμα που αφήνει τα λαϊκά νοικοκυριά χωρίς θέρμανση μέσα στον χειμώνα. «Αυτή είναι η “κανονικότητα” που μεθοδικά φτιάξατε όλες οι κυβερνήσεις για να χτίζουν ρεκόρ κερδών οι επιχειρηματικοί όμιλοι πάνω στα συντρίμμια της ζωής της εργατικής τάξης», επισήμανε.
Ανέδειξε τον «κάλπικο χαρακτήρα» που έχουν οι ισχυρισμοί περί «αύξησης» του κατώτατου μισθού και χαρακτήρισε κοροϊδία τις αυξήσεις των 12,50 ευρώ στους δημοσίους υπαλλήλους που έχουν χάσει τον 13 – 14ο μισθό, τις αυξήσεις του 2,5% στους συνταξιούχους που έχουν επίσης χάσει τη 13η και 14η σύνταξη. Σημείωσε ότι ούτε οι άνεργοι θα δουν αυξήσεις, αφού παραμένουν παγωμένα τα επιδόματα ενώ προβλέπονται εκατομμύρια προς τους εργοδότες για τα γνωστά προγράμματα απασχόλησης.
Ειδικά για την ενέργεια σημείωσε ότι παραμένει πανάκριβη εξαιτίας της «πράσινης μετάβασης», των χαρατσιών, της απολιγνιτοποίησης, του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του πανάκριβου LNG, επιλογές όλων των κυβερνήσεων για να θησαυρίζουν μία χούφτα ενεργειακοί όμιλοι και ο λαός να ζει σε παγωμένα σπίτια.
Κλείνοντας, κάλεσε τους εργαζόμενους ν’ απορρίψουν τη σταθερότητα του κεφαλαίου και τα κόμματα που την προωθούν. Ο λαός μπορεί να κατακτήσει τη δική του σταθερότητα μόνο σε σύγκρουση με τη στρατηγική του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του, στηριγμένος στις δικές του δυνάμεις, κατέληξε.