Παρασκευή 18.07.2025
More

    Πλεύρης: «Φυλακή ή επιστροφή για όποιον μπαίνει παράνομα

    Αυστηροποίηση του πλαισίου για την παράτυπη μετανάστευση προανήγγειλε ο Θάνος Πλεύρης από το βήμα της Βουλής, υπεραμυνόμενος των κυβερνητικών επιλογών και της πρόσφατης τροπολογίας που αναστέλλει τις αιτήσεις ασύλου σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Όπως τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, «όποιος δεν δικαιούται άσυλο, η διαδρομή του θα είναι φυλακή ή επιστροφή».

    Αναφερόμενος ειδικά στις ροές στην Κρήτη, ο υπουργός δήλωσε πως από την περασμένη Τετάρτη, οπότε και ψηφίστηκε η τροπολογία, «δεν υπάρχει καμία είσοδος». Όπως είπε, αυτό οφείλεται τόσο στον καιρό όσο και στο μήνυμα που εξέπεμψε η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

    Παράλληλα, προανήγγειλε νομοσχέδιο με το οποίο θα καθίσταται ποινικό αδίκημα η άρνηση επιστροφής στη χώρα προέλευσης, επιφέροντας ποινή φυλάκισης χωρίς αναστολή, «έως και πέντε χρόνια», όπως ανέφερε.

    Οι αριθμοί των αιτήσεων ασύλου και οι απορρίψεις

    Σύμφωνα με τον Θάνο Πλεύρη, το πρώτο εξάμηνο του 2025 κατατέθηκαν 27.425 αιτήματα ασύλου, εκ των οποίων 15.041 απορρίφθηκαν στον πρώτο βαθμό και 4.760 στον δεύτερο. Από τα αιτήματα, 1.323 αφορούσαν ασυνόδευτους ανήλικους και 4.816 λοιπές ευάλωτες ομάδες.

    Με την εφαρμογή της νέας τροπολογίας, οι νεοεισερχόμενοι τίθενται πλέον σε καθεστώς διοικητικής κράτησης έως 12 μηνών, χωρίς το δικαίωμα υποβολής αίτησης ασύλου. Όπως υποστήριξε ο υπουργός, με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται η διασπορά σε περιοχές όπως τα Πατήσια ή ο Άγιος Παντελεήμονας.

    «Θα επανεξεταστούν όλα τα προνόμια – Έλεγχοι στις ΜΚΟ»

    Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι έχουν δοθεί εντολές για διαχειριστικούς ελέγχους σε όλες τις ΜΚΟ που συνεργάστηκαν με το υπουργείο, ενώ επανεξετάζονται και τα επιδόματα και παροχές που δίνονται στους αιτούντες άσυλο. Πρόσθεσε επίσης πως στο επικείμενο νομοσχέδιο προβλέπεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής επιτήρησης προσώπων που βρίσκονται σε ημιελευθερία, ώστε να εντοπίζονται σε περίπτωση απόρριψης του αιτήματός τους.

    Η συζήτηση στη Βουλή έγινε απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις των Δημήτρη Νατσιού (Νίκη) και Αλέξανδρου Καζαμία (Πλεύση Ελευθερίας), που διατύπωσαν διαμετρικά αντίθετες απόψεις.

    Ο κ. Νατσιός επιτέθηκε στην κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «ισλαμικό εμιράτο της Ευρώπης» και μιλώντας για «λαθρομετανάστες που αποβιβάζονται στην Κρήτη και σύντομα θα είναι στις γειτονιές της Αθήνας». Κατηγόρησε το Υπουργείο Μετανάστευσης ότι λειτουργεί «στην υπηρεσία των παρανόμως εισερχομένων» και απαίτησε απαντήσεις για τον ρόλο του Πολεμικού Ναυτικού και τα δεδομένα των επιστροφών.

    Από την άλλη, ο κ. Καζαμίας καταφέρθηκε κατά του υπουργού λέγοντας ότι «οραματίζεται να μετατρέψει την Κρήτη σε Γάζα».

    «Δεν θα ανεχθούμε ξέφραγο αμπέλι»

    Ο κ. Πλεύρης υπεραμύνθηκε των ενεργειών της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα φυλάει τα σύνορά της» όπως έκανε στον Έβρο το 2020 και τώρα με το Λιμενικό και τις φρεγάτες. Όπως είπε, «το αυστηρότερο πλαίσιο στην Ευρώπη» αποσκοπεί στο να σταλεί ξεκάθαρο μήνυμα:

    «Ο δικαιούχος προστασίας θα πάρει άσυλο. Όποιος όμως δεν δικαιούται, η διαδρομή θα είναι φυλακή ή επιστροφή».

    Στόχος, όπως είπε, είναι να καταστεί σαφές πως «όποιος μπαίνει παράνομα, δεν θα μπορέσει να γίνει ποτέ νόμιμος, ούτε να απολαύσει προνόμια».

    Παράλληλα, δήλωσε ότι στις περιπτώσεις που απαιτείται αναγκαστική επιστροφή σε τρίτες χώρες, η κυβέρνηση επιδιώκει ενίσχυση των συμφωνιών επανεισδοχής με κράτη όπως το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και η Αίγυπτος.

    «Στον πρώτο που θα καταδικαστεί σε 3–4 χρόνια φυλάκισης, θα προσφέρουμε ένα εισιτήριο. Και θα του πούμε: “Θες να μπεις φυλακή ή να φύγεις οικειοθελώς;”».

    Το πλήρες νομοσχέδιο για τις αλλαγές στο μεταναστευτικό πλαίσιο αναμένεται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ