Παρασκευή 29.03.2024
More

    Ψηφιακό φάκελο υγείας για όλους μέσα στο καλοκαίρι, ανακοίνωσε ο Πιερρακάκης

    Τα κενά που καλύφθηκαν, μέσω ψηφιακής τεχνολογίας, στο Σύστημα Υγείας, εξήγησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο συνέδριο ygeiamou

    Για τα πολύ σημαντικά ψηφιακά βήματα που έχει κάνει ο χώρος της Υγείας τα τελευταία χρόνια, μίλησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά την ομιλία του στην ενότητα «Το Σύστημα Υγείας στην Ψηφιακή Εποχή», στο συνέδριο ygeiamou.

    «Στην υγεία, η Ελλάδα είχε ένα καλό σύστημα, αυτό της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Ωστόσο, είχε δυο κενά. Προστέθηκε η άυλη συνταγογράφηση και απελευθέρωσε τη δυναμική του. Παράλληλα, φτιάξαμε το myhealth app, για να έχουμε πρόσβαση στα δεδομένα υγείας, οι γιατροί και οι πολίτες. Δεν αρκεί αυτό. Αναβαθμίζουμε τα συστήματα των νοσοκομείων, να τα συνδέσουμε και με τα ιδιωτικά. Νέα συστήματα στην πρωτοβάθμια που τα αποκτούμε τώρα και νέα συστήματα στον ΕΟΠΥ, θέλουμε ένα μεγάλο κέντρο διαλειτουργικότητας ώστε να ενωθούν όλα μεταξύ τους» είπε ο κ. Πιερρακάκης.

    Και συνέχισε: «Στα επόμενα βήματα, εντός της εβδομάδας ξεκινάμε προληπτική ιατρική πάνω στην άυλη συνταγογράφηση. Την Πέμπτη θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα ‘Φώφη Γεννηματά’, για τον καρκίνο του μαστού, ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλα νοσήματα. Στα επόμενα βήματα, είναι και η σύνδεση των ακτινοδιαγνωστικών κέντρων στο myhealth app. Προχωράμε βήμα-βήμα το χτίσιμο, με μια στρατηγική που είναι εξαιρετικά συμπαγής».

    Αναφερόμενος στην ψηφιακή πολιτική που έχει χαράξει, ο κ. Πιερρακάκης τόνισε: «Θα ήθελα να τονίσω ότι η ψηφιακή πολιτική αφορά δευτερευόντως την τεχνολογία, η τεχνολογία είναι το εύκολο κομμάτι. Αφορά, κυρίως, την εξυπηρέτηση του πολίτη, είναι κοινωνική πολιτική. Τον πιλότο τον έχουμε, είναι το myhealth, το επόμενο βήμα είναι να μπουν τα διαγνωστικά και τα δεδομένα των νοσοκομείων μέσα στο επόμενο τετράμηνο. Συνολικά, για να τα έχουμε όλα μέσα, θέλουμε μία τετραετία. Για κάθε ΑΜΚΑ ξέρουμε τι συνταγογραφεί ο κάθε γιατρός, αυτό πρέπει να το αξιοποιήσουμε. Ολα υπό το πρίσμα του GDPR. Ο,τι δεν μπορώ να μετρήσω, δεν μπορώ να το μεταρρυθμίσω, άρα πρέπει να μετράμε τα πάντα».

    Τέλος, σχολιάζοντας τα επόμενα βήματα, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης είπε: «Οι μεταρυθμίσεις είναι σαν τις μεταμοσχεύσεις, πρέπει να υπάρχει συμβατότητα δότη και δέκτη. Όλοι θα καταλήξουμε στα ψηφιακά δεδομένα και τον ψηφιακό φάκελο. Το θέμα είναι ποια διαδρομή θα ακολουθήσει κάθε χώρα. Τα επόμενα βήματα αφορούν στην προληπτική ιατρική, τη διασύνδεση και νοσοκομείων για εξετάσεις μέσα στο καλοκαίρι και κάποιες πρώτες εφαρμογές τηλεϊατρικής».

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ