Πέμπτη 23.01.2025
More

    Πυροδοτεί αντιδράσεις η ρύθμιση για τα Κολλέγια

    Τον «ασκό του Αιόλου» φαίνεται πως ανοίγει η ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας που αφορά την εξομοίωση των πτυχίων από ιδιωτικά κολέγια με αυτά των δημόσιων πανεπιστημίων, με τους πτυχιούχους να έχουν τα ίδια δικαιώματα στη διαδικασία των προσλήψεων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

    Η σχετική πολιτική επιλογή είχε ήδη προκαλέσει αντιδράσεις πριν από μερικούς μήνες με το σχέδιο των 22 σημείων για τα Πανεπιστήμια, ωστόσο από την περασμένη Παρασκευή απέκτησε σαφή χαρακτηριστικά, προκαλώντας γενικευμένες αντιδράσεις, αφού κατατέθηκε στο νομοσχέδιο που συζητείται στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων.

    Με τη διάταξη αυτή τα πτυχία που χορηγούνται από ιδιωτικά κολέγια του εξωτερικού, που συνεργάζονται με ιδρύματα στο εσωτερικό της χώρας γίνονται πλέον δεκτά όχι μόνο με αναγνώριση από τον ΔΟΑΤΑΠ αλλά και εφόσον έχουν απόφαση αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων ή επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλου σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

    Όπως επισημαίνει η Σύνοδος των Πρυτάνεων, σε ανακοίνωσή της, στην πράξη αυτό σημαίνει ότι θα μπορούν να διορίζονται στα δημόσια σχολεία, είτε ως μόνιμοι δάσκαλοι και καθηγητές είτε ως αναπληρωτές, απόφοιτοι πανεπιστημίων της αλλοδαπής και ιδιωτικών κολεγίων της ημεδαπής (που συνεργάζονται με πανεπιστήμια του εξωτερικού), αφού αποκτήσουν απλώς την επαγγελματική ισοδυναμία.

    Ακόμη, σε σχέση με προηγούμενους νόμους καταργείται η αναφορά στην παιδαγωγική επάρκεια ως προσόν διορισμού, με τους πρυτάνεις να κάνουν λόγο για σαφή υποβάθμιση της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης, καλώντας την πολιτική ηγεσία να αποσύρει άμεσα τη διάταξη.

    Μιλώντας στο ITV ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Τρ. Αλμπάνης χαρακτήρισε υποκριτική τη στάση του υπουργείου που από τη μία θέτει ζήτημα για την βάση του 10 για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια και από την άλλη εξομοιώνει τα πτυχία κολεγίων, με αυτά των πανεπιστημίων.

    «Οι ίδιοι δηλαδή που δεν κρίνονται ικανοί να σπουδάσουν στο δημόσιο πανεπιστήμιο με τη βάση του 10, θα μπορούν να σπουδάσουν όπου θέλουν, χωρίς μηχανισμούς αξιολόγησης και να έχουν τα ίδια δικαιώματα στις προκηρύξεις πρόσληψης. Είναι και άδικο και οριακά αντισυνταγματικό», σημείωσε ο κ. Αλμπάνης προσθέτοντας ότι είναι ένα ζήτημα που αναμένεται να προκαλέσει την καθολική αντίδραση της πανεπιστημιακής κοινότητας και των φοιτητών και μάλιστα προανήγγειλε και έκτακτη Σύνοδο των Πρυτάνεων.

    Αρχή με ελλειμματικό προϋπολογισμό

    Στο νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή προβλέπεται μεταξύ άλλων και η χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων σε ποσοστό 20% με τη διαδικασία της αξιολόγησης.

    Ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Αλμπάνης, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων όπως και όλα τα υπόλοιπα έχουν ξεκινήσει με ελλειμματικούς προϋπολογισμούς και από τον Ιούλιο και έπειτα θα υποχρεωθούν να ζητήσουν έκτακτη επιχορήγηση.

    «Θεωρούμε ότι είναι λάθος να ξεκινά το υπουργείο με αυτή τη διαδικασία, χωρίς να έχει διασφαλίσει το βασικό πεδίο λειτουργίας των Πανεπιστημίων», κατέληξε.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ