Παρασκευή 22.11.2024
More

    Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων

    Τα «εμπόδια» του υφιστάμενου νόμου

    Αναρτάται σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, το οποίο εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις προγραμματικές δηλώσεις.

    Σύμφωνα με ενημέρωση από το υπουργείο Εσωτερικών, σήμερα ακολουθεί διάλογος για το νομοσχέδιο που αφορά τη ψήφο αποδήμων, με τα κόμματα και στόχος είναι το νομοσχέδιο να έχει ψηφιστεί πριν από το κλείσιμο της Βουλής, δηλαδή στα τέλη Ιουλίου.

    Το νομοσχέδιο καταργεί όλους τους περιορισμούς για την ψήφο των αποδήμων, καθώς το σύνολο των Ελλήνων του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένο στους εκλογικούς καταλόγους θα μπορεί να ψηφίζει στον τόπο διαμονής του.

    Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο που τίθεται σήμερα σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Εσωτερικών, είναι ίδιο με εκείνο που είχε φέρει ξανά η Νέα Δημοκρατία το 2021, αλλά απορρίφθηκε. Υπενθυμίζεται ότι χρειάζεται τουλάχιστον τη ψήφο 200 βουλευτών, ενώ τότε είχαν ψηφίσει 190 (Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ).

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής, απηύθυνε έκκληση σε όλη την αντιπολίτευση με την ψήφο της να διευκολύνει τους ‘Έλληνες του εξωτερικού να συμμετέχουν στην πολιτική ζωή της πατρίδας τους, από όπου κι αν κατοικούν.

    Τα «εμπόδια» που βάζει ο υφιστάμενος νόμος για τη ψήφο αποδήμων

    Μεταξύ άλλων, ο πρωταρχικός νόμος, του 2019, προέβλεπε ότι:

    • Για τη σύσταση εκλογικού τμήματος πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον σαράντα εκλογείς που έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να ψηφίσουν στην ίδια πόλη.
    • Δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους έχουν οι εκλογείς οι οποίοι τα τελευταία 35 χρόνια έχουν ζήσει δύο χρόνια στην Ελλάδα και έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση Ε1 ή Ε2 ή Ε3 ή Ε9 είτε το τρέχον είτε το προηγούμενο φορολογικό έτος.
    • Δεν απαιτείται υποβολή φορολογικής δήλωσης εφόσον ο εκλογέας δεν έχει συμπληρώσει τα 30 έτη ζωής και έχει υποβάλει φορολογική δήλωση συγγενής α΄ βαθμού κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.
    • Η αίτηση του εκλογέα θα γίνεται ηλεκτρονικά σε ειδική πύλη.

    Η πιστοποίηση των κριτηρίων διαμονής γίνεται με τα εξής δημόσια έγγραφα:

    1. βεβαίωση φοίτησης από σχολείο πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας,
    2. μεταδευτεροβάθμιας, τεχνικής ή επαγγελματικής εκπαίδευσης ή από ίδρυμα
    3. τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
    4. βεβαίωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών (ένσημα) της ημεδαπής.
    5. βεβαίωση εκπλήρωσης της στρατιωτικής θητείας για όσο διάστημα διαρκεί αυτή.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ