Σήμερα η σύσκεψη Μητσοτάκη με Κικίλια, Τσιόδρα, Χαρδαλιά -Ποια μέτρα είναι στο τραπέζι
Ο κορωνοϊός συνεχίζει να «πνίγει» τη Βόρεια Ελλάδα και παρά τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν νωρίτερα από την υπόλοιπη χώρα, τα κρούσματα παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Η Θεσσαλονίκη και περιοχές όπως τα Γρεβενά, η Πέλλα, η Δράμα, η Λάρισα, η Χαλκιδική, η Πιερία, η Φλώρινα και ο Έβρος είναι στο κόκκινο, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στους επιδημιολόγους και στην κυβέρνηση.
Η χθεσινή εκτόξευση των κρουσμάτων, τα οποία ανήλθαν σε 3.209, εκ των οποίων τα 905 στη Θεσσαλονίκη, προκαλεί μεγάλο προβληματισμό και φέρνει νέα μέτρα για να συγκρατηθεί η εξάπλωση της πανδημίας. Ο πρωθυπουργός αμέσως μετά την επιστροφή του από το Άμπου Ντάμπι είχε έκτακτη σύσκεψη με τους συνεργάτες του για να αξιολογήσουν την κατάσταση και έγινε μια πρώτη εκτίμηση για τους λόγους που διατηρούν τη Βόρεια Ελλάδα στο κόκκινο.
Πού οφείλεται η έξαρση των κρουσμάτων στη Βόρεια Ελλάδα
Ο επιδημιολογικός χάρτης της χώρας δείχνει δύο διαφορετικές εικόνες. Από τη μία η Βόρεια Ελλάδα μέχρι και τη Λάρισα δίνει καθημερινά υψηλό αριθμό κρουσμάτων που αποτυπώνεται στην πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας με τα κρεβάτια ΜΕΘ να είναι σχεδόν γεμάτα και τα νοσοκομεία στα όρια τους και την υπόλοιπη χώρα που τα κρούσματα παραμένουν σε σταθερό αριθμό χωρίς να σημειώνονται εξάρσεις κρουσμάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις αιτίες που εντοπίζονται για την κατάσταση αυτή περιλαμβάνεται η έντονη κινητικότητα που υπάρχει στα χερσαία σύνορα της χώρας, ειδικά από εργάτες γης που έρχονται από επιβαρυμένες επιδημιολογικά χώρες. Επίσης εκτιμάται ότι οι έλεγχοι που γίνονται είναι ελλιπείς και η κινητικότητα παραμένει υψηλή.
Σήμερα η σύσκεψη Μητσοτάκη με Κικίλια, Τσιόδρα, Χαρδαλιά -Ποια μέτρα είναι στο τραπέζι
Σήμερα το πρωί είναι προγραμματισμένη νέα σύσκεψη με την συμμετοχή του Βασίλη Κικίλια, του Σωτήρη Τσιόδρα, και του Νίκου Χαρδαλιά με νέα μέτρα να βρίσκονται στο τραπέζι. Έτσι, σύμφωνα με πηγές, εξετάζεται ακόμα και το κλείσιμο των χερσαίων συνόρων σε μια προσπάθεια να σφραγιστεί η Βόρεια Ελλάδα και να περιοριστεί η διασπορά του ιού από τις μετακινήσεις. Επίσης, υπάρχουν εισηγήσεις για αυστηρότερο lockdown σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, χωρίς να είναι γνωστές ακόμη λεπτομέρειες για το τι θα περιλαμβάνει αυτό.
Η επιδημιολογική εικόνα δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για άρση των περιορισμών στις 30 Νοεμβρίου. Τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή δείχνουν ότι η σταδιακή άρση θα ξεκινήσει προς το τέλος του πρώτου δεκαημέρου του Δεκεμβρίου με το άνοιγμα των σχολείων να βρίσκεται πρώτο στη λίστα της κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες θα ακολουθήσει το λιανικό εμπόριο και τελευταία θα ανοίξει η εστίαση. Αυτό που εξετάζεται αυτή την στιγμή είναι να ανοίξουν μόνο εστιατόρια με συγκεκριμένους περιορισμούς και υγειονομικά μέτρα και θεωρείται απίθανο το άνοιγμα μπαρ, κλαμπ και χώρων διασκέδασης.