Κυριακή 19.01.2025
More

    Σήμερα η ψήφιση του νομοσχεδίου για τη συνεπιμέλεια

    Τεταμένο κλίμα κατά την χθεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια, με διαφοροποιήσεις ορισμένων κυβερνητικών βουλευτών

    Ολοκληρώνεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η διαδικασία συζήτησης και ψήφισης νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης με διατάξεις για τη συνεπιμέλεια.

    Το νομοσχέδιο εδράζεται στην αρχή της μη διάκρισης μεταξύ των γονέων, καθώς καθιερώνεται η από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας και από τους δύο γονείς μετά το διαζύγιο. Ακόμη, προβλέπονται εναλλακτικές μέθοδοι επίλυσης των οικογενειακών διαφορών, όπως είναι η διαμεσολάβηση, ενώ θεσπίζεται το μαχητό τεκμήριο του 1/3 για την επικοινωνία του παιδιού με τον γονέα, με τον οποίο δεν διαμένει μαζί.

    Παράλληλα, καθιερώνονται κριτήρια κακής άσκησης της γονικής μέριμνας, τα οποία λαμβάνονται υποχρεωτικά υπόψη από το δικαστήριο στη ρύθμιση των ζητημάτων γονικής μέριμνας και επιμέλειας των τέκνων, όπως είναι η μη καταβολή της διατροφής, ο μη σεβασμός στις δικαστικές αποφάσεις και στις συμφωνίες των διαζευγμένων γονέων και η διάρρηξη των σχέσεων του παιδιού με τον άλλον γονέα. Θεσπίζονται δικονομικές εγγυήσεις για την προστασία των γυναικών και των παιδιών από κακοποιητικές συμπεριφορές, σύμφωνα με τις διεθνείς Συμβάσεις και ιδίως με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, υπό τις οποίες ερμηνεύονται οι διατάξεις του νομοσχεδίου. Με το νομοσχέδιο προβλέπεται, επίσης, η κατάρτιση ειδικών προγραμμάτων της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών για την επιμόρφωση των δικαστικών λειτουργών, που θα δικάζουν αποκλειστικά τις οικογενειακές διαφορές, από εξειδικευμένους ψυχολόγους, κοινωνιολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, καθηγητές ΑΕΙ κ.λπ.

    Με νομοτεχνικές αλλαγές ορίζεται ότι:

    • οι διατάξεις του νόμου ερμηνεύονται και εφαρμόζονται σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις, που δεσμεύουν τη χώρα, ιδίως με τη Διεθνή Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού.
    • αν τη γονική μέριμνα ασκούν και οι δύο γονείς, χωρίς να έχουν την ίδια κατοικία, ο ανήλικος έχει κατοικία, την κατοικία του γονέα με τον οποίο διαμένει.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας προανήγγειλε περισσότερες νομοτεχνικές βελτιώσεις σε επίμαχες διατάξεις του ν/σ στη σημερινή συνεδρίαση.

    Διαφωνίες και εντάσεις στην Ολομέλεια

    Σε κλίμα έντονης αντιπαράθεσης διεξήχθη η χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας επί της συζήτησης του νομοσχεδίου για την συνεπιμέλεια. Στη σημερινή δεύτερη συνεδρίαση, θα τοποθετηθεί πέραν του υπουργού Δικαιοσύνης, και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας.

    Από τη Νέα Δημοκρατία, οι Μαριέττα Γιαννάκου, Όλγα Κεφαλογιάννη και Μανούσος Βολουδάκης επέμειναν και χθες στις διαφωνίες τους επί των επίμαχων διατάξεων, με τους Αθανάσιο Πλεύρη και Γιάννη Λοβέρδο να υποστηρίζουν ότι οι όποιες διαφοροποιήσεις συνιστούν επιβεβαίωση της δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος.

    Η Μαριέττα Γιαννάκου επανέλαβε ότι δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο, αν ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν προχωρήσει σε αλλαγές, ενώ στις παρατηρήσεις της σε επιμέρους διατάξεις ανέφερε: «Είμαι κατά της οριζόντιας επιβολής τεκμηρίου χρόνου, στην επικοινωνία του παιδιού με τους γονείς του. Είμαι κατά και της υποχρεωτικότητας και είμαι κατά των γενικών οριζόντιων τεκμηρίων».

    Για νομικές αστοχίες, ανέφικτες πρακτικά προβλέψεις που θα οδηγήσουν σε αδιέξοδα και δικαστικές προσφυγές έκανε λόγο Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία επέμεινε ότι το νομοσχέδιο έχει γονεοκεντρικό και όχι παιδοκεντρικό χαρακτήρα, αναγνωρίζοντας πως «η τελική ευθύνη ανήκει στον υπουργό Δικαιοσύνης». «Το νομοσχέδιο αντί να ενώνει, διχάζει. Αντί να λύνει δημιουργεί προβλήματα. Αντί να συνθέτει, στήνει εμμονικά συνθέσεις που δεν υπηρετούν τον σκοπό του, που είναι το συμφέρον των παιδιού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Με «βαρέλι σπουδαίο κρασί πολλών ετών» που «καταστρέφεται αν του ρίξεις δύο σταγόνες δηλητήριο» παρομοίασε το οικογενειακό δίκαιο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης, που κάλεσε τον Κώστα Τσιάρα να ζητήσει «συγγνώμη» από τις Μαριέττα Γιαννάκου και Όλγα Κεφαλογιάννη. «Δύο γυναίκες βουλεύτριες της Νέας Δημοκρατίας από προσωπικά βιώματα σας λένε “όχι”. Για τους άντρες, τους μπαμπάδες όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης -δεν ξέρω αν είναι και από τη Νέα Δημοκρατία κάποιοι- που λέμε “όχι” πώς το εξηγείτε με βάση το δικό σας σπουδαίο σκεπτικό;», σημείωσε.

    Δριμύ κατηγορώ εξαπέλυσε και ο βουλευτής Δράμας, τομεάρχης Δικαιοσύνης και εισηγητής της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, που αναφέρθηκε σε μεθόδους κοπτοραπτικής, διχασμό της κοινωνίας και απονομιμοποίηση του ν/σ από την επιστημονική κοινότητα.

    Για προσπάθεια επίλυσης με τυπικό, διοικητικό ή δικαστικό τρόπο του θέματος της γονικής μέριμνας χωρίς να διατυπώνει ούτε κουβέντα για το πώς θα στηριχθούν κοινωνικά, οικονομικά και νομικά οι γονείς αλλά και χωρίς να προβλέπει «ούτε ένα μέτρο οικονομικής στήριξης έστω για τα μάτια του κόσμου» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος αναφέρθηκε συνδυαστικά στο «εργασιακό τερατούργημα», όπως χαρακτήρισε το ν/σ που έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Εργασίας, λέγοντας ότι θα προστεθεί στους «προηγούμενους νόμους εργασιακής ζούγκλας που ψήφισαν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΙΝΑΛ».

    «Δυστυχώς, το νομοσχέδιο δεν καταφέρνει να μείνει στο συμφέρον του παιδιού, όπως οφείλει να είναι το οικογενειακό δίκαιο», ανέφερε η ειδική αγορήτρια του Κινήματος Αλλαγής, Νάντια Γιαννακοπούλου, που χαρακτήρισε «κόλαφο» το κείμενο της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής επί των διατάξεων του νομοσχεδίου και προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση εισάγει, από το παράθυρο, την υποχρεωτική ισόχρονη γονική μέριμνα.

    Τέλος, κατά πλειοψηφία απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας των άρθρων 5 παρ. 2 (για το «συμφέρον του τέκνου») και το 13 (για το δικαίωμα επικοινωνίας με τον γονέα, με τον οποίο δεν διαμένει το παιδί), του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη συνεπιμέλεια που κατέθεσε το ΜέΡΑ25.

    O υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, ακούγοντας τις τοποθετήσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων, ανέφερε ότι είναι προφανές ότι «θέμα αντισυνταγματικότητας δεν υπάρχει, υπάρχει πολιτική αντιπαράθεση απόψεων για θέματα που ρυθμίζονται, αλλά ο σεβασμός στο Σύνταγμα είναι μια βασική αρχή που όλοι εδώ πρέπει να σεβόμαστε και οι θέσεις μας να προσέχουμε να μην το ξεπερνούν» και προσέθεσε: «Συνεπώς με όσα ειπώθηκαν σε αυτή τη συζήτηση που προηγήθηκε, θέμα συνταγματικότητας των δύο διατάξεων δεν υφίστασται».

    Κατά της ένστασης αντισυνταγματικότητας ψήφισαν η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ, και η Ελληνική Λύση. Ο ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε “υπέρ” της αντισυνταγματικότητας των δύο διατάξεων, ενώ το ΚΚΕ δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ