«Το διεθνές δίκαιο προβλέπει υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ για τα νησιά μας», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου, τονίζοντας ότι αυτή είναι μία πραγματικότητα, που «έχουν αναγνωρίσει πολλές χώρες».
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ έκανε λόγο για την ολοκλήρωση μίας εβδομάδας «έντονης κινητικότητας για θέματα μείζονος εθνικού ενδιαφέροντος», ξεκινώντας με τις διεθνείς παρεμβάσεις του πρωθυπουργού για το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο.
«Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση αναπτύσσουν πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο για την ανάδειξη των συνεχιζόμενων τουρκικών προκλήσεων και τη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας», είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Πέτσα, οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού δεν περιορίζονται στις ανάδειξη των δυσκολιών στις σχέσεις με τη γείτονα, αλλά στρέφονται και στην «ενίσχυση των στρατηγικών συμμαχιών της πατρίδας μας στην ευρύτερη γειτονιά μας, την ανάπτυξη πολύπλευρων συνεργασιών, την προσέλκυση επενδύσεων», καθώς και στην «προώθηση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, των αποφάσεων που θα φέρουν πιο γρήγορα και θα κάνουν πιο δυνατή την ανάκαμψη της οικονομίας και την ανάταξη της κοινωνίας μας».
Σχετικά, ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ισραήλ, στη διάρκεια της οποίας «υπογράφηκαν σημαντικές διμερείς συμφωνίες για τον Τουρισμό, την κυβερνοασφάλεια και τη Γεωργία. Συζητήθηκαν, ακόμη θέματα που αφορούν στην ενέργεια, την άμυνα και την αμυντική βιομηχανία».
«Ιδιαίτερης σημασίας συζήτηση έγινε για την τουρκική δραστηριότητα που συνιστά απειλή για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής και ειδικότερα για τα πρόσφατα συμβάντα παράνομης και προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στα θαλάσσια, εναέρια και χερσαία σύνορά μας.
Όπως και για τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τη Λιβύη και την απολύτως άκυρη συμφωνία μεταξύ των δύο αυτών χωρών για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών», προσέθεσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Αναφορικά με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ την Τετάρτη, ο κ. Πέτσας σημείωσε, ότι ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε «στο άνοιγμα του τουρισμού και επανέλαβε την πρόσκλησή του να γίνει μία από τις επόμενες Συνόδους Κορυφής στην Ελλάδα», ενώ «επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει, εντός του Ιουλίου, συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης και έβαλε στην ατζέντα την τουρκική προκλητικότητα στην Μεσόγειο, τονίζοντας αφενός ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί παραβίαση της κυριαρχίας της και αφετέρου ότι η αντίδραση της Ε.Ε. δεν πρέπει να μείνει σε επίπεδο δηλώσεων.
Ακόμη, όπως τονίζει ο κ. Πέτσας «αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή επιχείρηση “Ειρήνη” για το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και τόνισε ότι “δεν μπορούμε να λαμβάνουμε αποφάσεις και μετά να φαινόμαστε αδύναμοι στην εφαρμογή τους”».
Τέλος, ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε και στην επίσκεψη του ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια στο Κάιρο, κάτα τη διάρκεια της οποίας τέθηκαν στο τραπέζι περιφερειακά θέματα, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, το Λιβυκό και η τουρκική προκλητικότητα.
«Επίσης, αυτή η επίσκεψη ήταν ένα σημαντικό βήμα ώστε Ελλάδα και Αίγυπτος να ξαναπιάσουν το νήμα της διαπραγμάτευσης για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών», προσέθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι εκφράστηκαν κοινές θέσεις όσον αφορά τη γεωστρατηγική σημασία του EastMed και τη διμερή αμυντική συνεργασία των δύο χωρών.