Παρασκευή 22.11.2024
More

    Σταύρος Καλογιάννης: Ενισχύονται σημαντικά τα προϊόντα ΠΟΠ του τόπου μας

    Συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής και ψηφίζεται το νομοσχέδιο (ν/σ) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξής και Τροφίμων με θέμα την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα.

    Το νομοσχέδιο ρυθμίζει θέματα φυτικής και ζωικής παραγωγής, ειδικότερα δε ζητήματα:

    – εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Κανονισμού (ΕΚ) 1217/2009 «για τη δημιουργία δικτύου γεωργικής λογιστικής πληροφόρησης όσον αφορά τα εισοδήματα και την οικονομική λειτουργία των γεωργικών εκμεταλλεύσεων»,
    – διαχείρισης εγγειοβελτιωτικών έργων,
    – εθνικής απογραφής βιοποικιλότητας,
    – αδειών των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων ,
    – ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων για τους μελισσοκόμους με την ονομασία «Εθνικό ηλεκτρονικό μελισσοκομικό μητρώο» και «ατομική μελισσοκομική ταυτότητα»,
    – διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης,
    – αναγνώρισης σχολών επαγγελμάτων κρέατος και πιστοποίησης επαγγελματικής ικανότητας κρεοπώλη και εκδοροσφαγέα,
    – επιχορήγησης εκτροφέων που συμμετείχαν σε προγράμματα επιτήρησης σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας βοοειδών, και
    – ανάκτησης κρατικών ενισχύσεων από γεωργικούς συνεταιρισμούς, οι οποίες κρίθηκαν αντίθετες προς το ενωσιακό δίκαιο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα δικαστήρια της ΕΕ.

    Σε δήλωσή του ο Σταύρος Καλογιάννης ανέφερε: «Το σ/ν του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης εκσυγχρονίζει πολλούς τομείς του αγροτικού τομέα και ενισχύει περιβαλλοντικά θέματα, όπως η βιοποικιλότητα. Πολύ σημαντικές είναι και οι παρεμβάσεις που προβλέπονται στο ν/σ για τη διασφάλιση των προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων (ΕΠΙΠ) και των βιολογικών προϊόντων, καθώς αυστηροποιούνται ουσιαστικά οι διοικητικές και ποινικές κυρώσεις στους παραβάτες. Παράλληλα, ενισχύεται η εποχιακή απασχόληση σε αγροτικές εργασίες, καθώς ο χρόνος εργασίας σε αυτές δεν αποτελεί λόγο διακοπής της καταβολής της επιδότησης ανεργίας στους δικαιούχους αυτής.

    Με αφορμή το ν/σ, είχα συνεργασία με τον Υπουργό και τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κυρίους M. Βορίδη και K. Σκρέκα αντίστοιχα, στους οποίους τόνισα για μια ακόμη φορά την ανάγκη περαιτέρω προστασίας της φέτας ως προϊόν ΠΟΠ, με αυστηρούς ελέγχους και επιβολή προστίμων στις παράνομες εισαγωγές αιγοπρόβειου γάλακτος, ώστε να διασφαλίζονται τόσο οι κτηνοτρόφοι, όσο και οι υγιείς μονάδες επεξεργασίας γάλακτος του τόπου μας. Τα θέματα αυτά συζήτησα αναλυτικά και με τον Πρόεδρο της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας κ. Ι. Βιτάλη».

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ