Παρασκευή 21.03.2025
More

    Στη Σύνοδο των 27 ο Κυρ. Μητσοτάκης

    Στο επίκεντρο άμυνα, μεταναστευτικό και οικονομία

    Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, όπου θα συζητηθούν θέματα όπως η κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, το μεταναστευτικό, η ανταγωνιστικότητα, ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός και οι εξελίξεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή.

    Σχετικά με τη Λευκή Βίβλο για την Άμυνα, που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Αθήνα θεωρεί ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, με έμφαση στην ενίσχυση κοινών αμυντικών προγραμμάτων, όπως η ευρωπαϊκή αεράμυνα, μια πρόταση που έχει υποστηρίξει ο κ. Μητσοτάκης μαζί με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ. Επίσης, ιδιαίτερα σημαντικό θεωρείται το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο ύψους 150 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ.

    Όσον αφορά το μεταναστευτικό, η Ελλάδα δίνει προτεραιότητα στην εφαρμογή του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, στην επιτάχυνση των επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο και στη συνεργασία με τρίτες χώρες. Ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει σήμερα στη Σύνοδο Ευρωπαίων ηγετών για το μεταναστευτικό, ενώ νωρίτερα θα παρευρεθεί στη συνάντηση των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

    Η Σύνοδος Κορυφής ξεκινά στις 10:30 ώρα Ελλάδας με την άφιξη των ηγετών, ενώ στις 12:00 θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί γεύμα εργασίας, συνεδριάσεις και δείπνο των ηγετών. Αν και το πρόγραμμα προβλέπει διήμερη διάρκεια (20-21 Μαρτίου), δεν αποκλείεται να ολοκληρωθεί αργά το βράδυ της 20ής Μαρτίου.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ