Δευτέρα 25.11.2024
More

    Στη Βουλή αντιπροσωπεία Βαυαρών Βουλευτών

    Συνάντηση Σταύρου Καλογιάννη με αντιπροσωπεία Βαυαρών Βουλευτών

    Mε 15μελή αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης Βαυαρίας, με επικεφαλής τον Βουλευτή κ. Alexander Koenig, συναντήθηκε στη Βουλή ο Σταύρος Καλογιάννης, ως Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων.

    Αντικείμενο συζήτησης απετέλεσαν οι διμερείς σχέσεις στους τομείς της οικονομίας και της ενέργειας, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας (2022-2025), οι χρηματοδοτήσεις έργων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς και θέματα που απασχολούν την παγκόσμια κοινότητα, όπως η απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις της.

    Συζητήθηκε επίσης η ανάγκη προώθησης της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, μέσω της εξέτασης του ενδεχομένου να δοθεί ένα περιθώριο δημοσιονομικής ευελιξίας στα κράτη-μέλη, προκειμένου να υλοποιηθούν επενδύσεις, που υποστηρίζουν την κλιματική ουδετερότητα και την ψηφιοποίηση.

    Στην ομιλία του, ο Σταύρος Καλογιάννης, μεταξύ άλλων ανέφερε:

    «Οι ελληνο-γερμανικές σχέσεις σήμερα βρίσκονται σε άριστο επίπεδο. Η παρουσία στη Γερμανία περίπου 400.000 αποδήμων Ελλήνων, οι οποίοι είναι αρμονικά ενταγμένοι στον κοινωνικό ιστό της χώρας, αποτελεί σημαντικό συνεκτικό στοιχείο των δύο λαών.

    Δεν θα παραλείψω να αναφερθώ στα εκατομμύρια των Γερμανών τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα κάθε χρόνο, με τη Βαυαρία να διατηρεί διαχρονικά την πρώτη θέση, μεταξύ των ομόσπονδων γερμανικών κρατών, στις αφίξεις. Επιπλέον, η Γερμανία αποτελεί στρατηγικό επενδυτικό εταίρο της Ελλάδας, επενδύοντας ετησίως περί το 1 δις ευρώ – κατά μέσο όρο – τα τελευταία χρόνια. Οι διμερείς σχέσεις έχουν ενισχυθεί στο πλαίσιο του Ελληνο – Γερμανικού Σχεδίου Δράσης, το οποίο προβλέπει συνεργασίες σε πληθώρα τομέων.

    Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου στον τομέα της οικονομίας. Μόλις πριν από μερικές ημέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε τη 14η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα, η οποία ανοίγει τον δρόμο για την έξοδο της χώρας από το Καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας, στο οποίο είχε εισέλθει το 2018. Κλείνει, έτσι, ένα δύσκολο κεφάλαιο για τη χώρα μας, που συνδέεται με την πολυετή οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας.

    Οι οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας, οι οποίες εξαρτώνται από την εξέλιξη του πολέμου, εμφανίζονται θετικές. Σύμφωνα με τις Εαρινές Οικονομικές Προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο ρυθμός ανάπτυξης θα ανέλθει σε 3,5% το 2022 και 3,1% το 2023. Ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 6,3% το 2022, ενώ θα μειωθεί σε 1,9% το 2023. Τέλος, θετικές είναι οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το έλλειμμα, το οποίο προβλέπεται να μειωθεί σε 4,3% του Α.Ε.Π. το 2022.

    Η Ελλάδα προωθεί, μέσω της υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης φιλόδοξες επενδύσεις. Ειδικότερα, η Ελλάδα, που πρόκειται να λάβει από τον ευρωπαϊκό Μηχανισμό Ανάκαμψης 30,5 δις ευρώ, έχει ήδη εγκρίνει 230 έργα, συνολικής αξίας 10,2 δις ευρώ, στους τομείς της ενέργειας, του περιβάλλοντος, των υποδομών, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής. Ευελπιστούμε ότι οι γερμανικές επιχειρήσεις θα επωφεληθούν από τα κίνητρα που παρέχουν το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και ο νέος αναπτυξιακός νόμος.

    Στον τομέα της ενέργειας, η Ελλάδα υποστηρίζει την υλοποίηση των φιλόδοξων κλιματικών στόχων της Ε.Ε. για μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 55% έως το 2030, με τελικό ζητούμενο την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050. Για αυτό στρεφόμαστε στην ενδυνάμωση του τομέα των ΑΠΕ, με έμφαση στην εκμετάλλευση της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας και της υδροηλεκτρικής ενέργειας. Για την επίτευξη των κλιματικών στόχων της Ε.Ε., πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν οι γεωγραφικές και κοινωνικές ιδιαιτερότητες των κρατών-μελών. Σε αυτό το πλαίσιο, πάγια θέση της χώρας μας αποτελεί η ανάδειξη της νησιωτικότητας.

    Εν κατακλείδι, η Ελλάδα έχει βελτιώσει θεαματικά το επιχειρηματικό κλίμα και παρατηρείται μια αξιοσημείωτη αναθέρμανση του επενδυτικού ενδιαφέροντος από πολλούς ξένους ομίλους. Θα ήταν συνεπώς σκόπιμο να διερευνηθούν οι δυνατότητες ανάληψης επενδυτικών πρωτοβουλιών και προώθησης επιχειρηματικών συνεργασιών μεταξύ βαυαρικών και ελληνικών επιχειρήσεων.

    Τέλος, επισημαίνω ότι, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, λαμβάνοντας υπόψη την αναγκαιότητα όχι μόνο για πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις, αλλά και για επενδύσεις στον τομέα της άμυνας, υπό το πρίσμα της νέας γεωπολιτικής κατάστασης, πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να δοθεί ένα περιθώριο δημοσιονομικής ευελιξίας, προκειμένου να υλοποιηθούν επενδύσεις που θα υποστηρίζουν την κλιματική ουδετερότητα και την ψηφιοποίηση και θα ενισχύουν την ευρωπαϊκή βιομηχανική και τεχνολογική βάση στον τομέα της άμυνας».

    Στη συνάντηση παραβρέθηκαν και τοποθετήθηκαν και Βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης, η κα Αικ. Παπανάτσιου (ΣΥΡΙΖΑ), ο κ. Χρ. Γκόκας (ΚΙΝΑΛ), ο κ. Β. Βιλιάρδος (Ελλ. Λύση) και ο κ. Γ. Λογιάδης (ΜΕΡΑ25).

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ