Κυριακή 19.01.2025
More

    Συγκροτείται επιτροπή για την τεχνητή νοημοσύνη

    Ο εκθετικός ρυθμός εξέλιξης της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) καθιστά απαραίτητη τη σύσταση Συμβουλευτικής Επιτροπής υπό τον πρωθυπουργό, με κύριο αντικείμενο την προετοιμασία της χώρας μπροστά στις εξελίξεις που οι κάθε είδους εφαρμογές της εν λόγω τεχνολογίας θα φέρουν, στην κατεύθυνση της συμμετοχικής ανθεκτικότητας, της ανταγωνιστικότητας, της βιώσιμης ανάπτυξης και ευημερίας.

    Η Επιτροπή θα παρέχει τεκμηριωμένες συμβουλές και προτάσεις για το πώς η Ελλάδα μπορεί να αξιοποιήσει τις πολλαπλές δυνατότητες και ευκαιρίες που προκύπτουν από τη χρήση της ΤΝ, αλλά και το πώς μπορεί να εφαρμόσει ένα συνεκτικό πλαίσιο προστασίας από τις πιθανές προκλήσεις και αναπροσαρμογές, τις ανισότητες και τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

    Ο ρόλος της Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη

    Πιο συγκεκριμένα, η Επιτροπή θα διατυπώνει συστάσεις πολιτικής και θα χαράσσει κατευθυντήριες γραμμές για τη μακροπρόθεσμη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής για την ΤΝ, με εστίαση στα πεδία σημασίας για την Ελλάδα: στην οικονομία και την κοινωνία, στη βελτίωση της παραγωγικότητας, στην αύξηση της καινοτομίας, στην ενίσχυση υποδομών, στη διαχείριση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, στην υποστήριξη του ανθρώπινου δυναμικού και της κοινωνικής συνοχής, στη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας, στην προάσπιση της εθνικής ψηφιακής κυριαρχίας και στη βελτίωση λειτουργίας του Δημοσίου.

    Επιπλέον, η Επιτροπή θα έχει στόχο να προσδιορίσει τους τομείς όπου η Ελλάδα έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και μπορεί να τεθεί στην πρωτοπορία του διεθνούς διαλόγου σχετικά με τη χρήση της ΤΝ και να υποδείξει τρόπους ώστε να συνδυαστεί δημιουργικά η εφαρμογή των ηθικών και ρυθμιστικών κανόνων με την προώθηση της καινοτομίας, από τον δημόσιο και από τον ιδιωτικό τομέα, και θα συνεισφέρει τις εθνικές θέσεις στον ευρωπαϊκό διάλογο για το ρυθμιστικό πλαίσιο της ΤΝ. Τέλος, θα καταγράφει τις δυναμικές τάσεις και θα διερευνά τις μελλοντικές προοπτικές της εν λόγω τεχνολογίας.

    Η λειτουργία της Επιτροπής είναι αμισθί. Επίσης, την υποστήριξη του έργου της Επιτροπής αναλαμβάνει δίχως αμοιβή η εταιρεία παροχής υπηρεσιών Accenture, που διαθέτει υψηλό επίπεδο παροχής ψηφιακών υπηρεσιών και εξειδίκευσης στην ΤΝ.

    Τα μέλη της Επιτροπής είναι οι:

    Δασκαλάκης Κωνσταντίνος, καθηγητής της Επιστήμης των Υπολογιστών στο ΜΙΤ, ο οποίος αναλαμβάνει επικεφαλής της Επιτροπής.

    Δρακόπουλος Κίμωνας, επίκουρος καθηγητής στην Επιστήμη των Δεδομένων και Λειτουργιών στο Πανεπιστήμιο της Ν. Καλιφόρνια.

    Καρκαλέτσης Ευάγγελος, διευθυντής Έρευνας στο Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος».

    Κιντή Βασιλική (Βάσω), καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Επιστήμης και Αναλυτικής Φιλοσοφίας στο τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του ΕΚΠΑ.

    Παγουλάτος Γεώργιος, μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ.

    Παναγοπούλου Φερενίκη, επίκουρη καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου, Δικαίου Προστασίας Δεδομένων και Βιοηθικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Βιοηθικής, Τεχνοηθικής και Δικαίου του Παντείου Πανεπιστημίου.

    Πήτας Ιωάννης, καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής στο ΑΠΘ και πρόεδρος της Διεθνούς Ακαδημίας Διδακτορικών Σπουδών στην Τεχνητή Νοημοσύνη.

    Σελλής Τιμολέων (Τίμος), διευθυντής της Ερευνητικής Μονάδας «Αρχιμήδης» του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά».

    Σταυρόπουλος Ανδρέας, αντιπρόεδρος του Endeavor Greece, εταίρος στην Threshold (πρώην DFJ) Ventures, μέλος ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ.

    Τασιούλας Ιωάννης (John), καθηγητής Ηθικής και Νομικής Φιλοσοφίας στο Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

    Τσέκερης Χαράλαμπος, αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής & Τεχνοηθικής.

    Δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη συγκρότηση της Επιτροπής:

    «Όπως είχα αναφέρει στις προγραμματικές δηλώσεις, η κυβέρνηση θα ασχοληθεί ενεργά με τις μεγάλες προκλήσεις που αφορούν στην Τεχνητή Νοημοσύνη και είναι ήδη παρούσες. Δεν αφορούν το μέλλον, αλλά το παρόν. Κράτος και πολίτες οφείλουμε να οργανώσουμε την υποδοχή της πριν η Τεχνητή Νοημοσύνη καταστεί καθημερινή πραγματικότητα ερήμην μας. Για τον σκοπό αυτόν προχωράμε σήμερα στη σύσταση συμβουλευτικής επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη στο γραφείο μου, με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων από διαφορετικά πεδία ενασχόλησης με την Τεχνητή Νοημοσύνη. Η Ελλάδα διαθέτει ικανούς ερευνητές σε όλα τα πεδία έρευνας που σχετίζονται με την εξέλιξη της μεγαλύτερης τεχνολογικής επανάστασης στην ιστορία της ανθρωπότητας και μπορεί να συμμετέχει ισότιμα στον διεθνή διάλογο».

    Ο επικεφαλής της Επιτροπής, κ. Δασκαλάκης, δήλωσε σχετικά με την Επιτροπή και το έργο της:

    «Αποδέχθηκα την τιμητική πρόταση του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη να αναλάβω επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη και να συνεργαστώ με μια εξαιρετική ομάδα διακεκριμένων επιστημόνων που απαρτίζουν την Επιτροπή.

    Έργο μας θα είναι να διατυπώσουμε προτάσεις πολιτικής που θα αναδεικνύουν τα οφέλη της Τεχνητής Νοημοσύνης για την κοινωνία, την οικονομία, την επιστήμη και τον άνθρωπο και, παράλληλα, θα εντοπίζουν τις προκλήσεις και θα αντιμετωπίζουν τους πιθανούς κινδύνους.

    Επίσης, θα εργαστούμε συντεταγμένα ώστε η Ελλάδα να αποτελέσει μέλος των διεθνών πρωτοβουλιών για την Τεχνητή Νοημοσύνη που αναπτύσσονται στο πλαίσιο των Διεθνών Οργανισμών όπου η χώρα μας συμμετέχει και να καταστεί συμμέτοχος του παγκόσμιου διαλόγου για την εξέλιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης.

    Η παρουσία Ελλήνων ερευνητών και επιστημόνων υψηλού επιπέδου εντός και εκτός Ελλάδος συνιστά μια σημαντική παρακαταθήκη που θα μας βοηθήσει στο ενδιαφέρον έργο που έχουμε μπροστά μας».

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ