Πώς θα στηριχθεί η διοίκηση και τι ζητάνε οι δήμαρχοι
Τη διάθεση να συμβάλλουν στο πλαίσιο της διαβούλευσης που γίνεται μεταξύ ΚΕΔΕ και υπ. Εσωτερικών, ώστε να αντιμετωπιστούν και άλλα ζητήματα, που έχουν προκύψει στη διοίκηση των δήμων από τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο, επέδειξαν τα μέλη της διοίκησης της ΠΕΔ Ηπείρου, που συνεδρίασε εκτάκτως την Τετάρτη για το νέο εκλογικό νόμο.
Σήμερα Πέμπτη, υπάρχει προγραμματισμένη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ για τον εκλογικό νόμο, που παρουσίασε στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο του Ιανουαρίου ο υπ. Εσωτερικών Μ. Βορίδης και η ΠΕΔ συνήλθε εκτάκτως, για να κωδικοποιήσει τις προτάσεις, επισημάνσεις και παρατηρήσεις για περιθώρια βελτιώσεων της πρότασης του υπουργείου.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που υπάρχει όμως από την ΚΕΔΕ, στη σημερινή της συνεδρίαση δεν πρόκειται να ληφθεί οριστική απόφαση, στο επίπεδο των προτάσεων προς το υπ. Εσωτερικών.
Κοινή συνισταμένη και παραδοχή του συνόλου σχεδόν των μελών της διοίκησης που τοποθετήθηκαν στη συνεδρίαση ήταν ότι η απλή αναλογική, παρά το ότι ως φιλοσοφία διέπεται από μία κοινή πολιτική λογική, που χαρακτηρίζεται ορθή, στην πράξη απέτυχε παταγωδώς, με πολλούς δήμους ανά τη χώρα, να χάνουν πολύτιμο χρόνο, από την έναρξη της θητείας τους, μέχρι να ασκήσουν πραγματική διοίκηση.
Έτσι, το πρώτο γενικό συμπέρασμα των ομιλητών ήταν, ότι ο εκλογικός νόμος πρέπει να αλλάξει και ως τούτου η νέα πρόταση του υπ. Εσωτερικών υπακούει στη βασικότερη ανάγκη που υπάρχει, για να δοθεί τέλος στην αδυναμία διοίκησης των δήμων, ελέω της απλής αναλογικής.
Η πρόβλεψη εκλογής του δημάρχου με ποσοστό 43% χαιρετίστηκε από όλους, ενώ κάποιοι τόνισαν, ότι το ποσοστό αυτό μπορεί να μειωθεί κι άλλο.
Από εκεί και ύστερα όμως, διατυπώθηκε μία σειρά παρατηρήσεων, επισημάνσεων και προτάσεων πολλές εκ των οποίων συμφωνούσαν από τη βάση τους, μέχρι τις τελικές λεπτομέρειες.
Η απογραφή
Η απογραφή πληθυσμού που είναι προγραμματισμένη για το 2021, αποτελεί μία σημαντική παράμετρο, για τις δημοτικές εκλογές του 2023, αφού αναμένεται αλλαγή των πληθυσμιακών στοιχείων στους δήμους, κάτι που βρίσκεται σε απόλυτη συνάρτηση με πολλές από τις προτάσεις του νέου εκλογικού νόμου. Ακόμη όμως κι αν λόγω της πανδημίας, δεν καταστεί εφικτή η απογραφή εντός του 2021, αυτή θα γίνει σίγουρα το 2022, επομένως τα στοιχεία της θα καθορίσουν σε σημαντικό βαθμό την διαδικασία προς τις εκλογές, την ίδια την εκλογική διαδικασία, κυρίως όμως την εικόνα που θα έχουν οι δήμοι μετά τον Οκτώβριο του 2023, και στο επίπεδο των χρηματοδοτήσεων και της κατανομής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων. Στο ζήτημα αυτό εντείνονται οι πιέσεις πανελλαδικά, προς την κυβέρνηση στο πλαίσιο του διαλόγου να μην ληφθεί υπόψιν η νέα απογραφή, αλλά αυτή του 2011.
Δε θέλουν εκλογή συμβούλων ανά ΔΕ
Τόσο ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου Χρ. Ντακαλέτσης, που είχε κάνει και σχετικές δηλώσεις στα τοπικά μέσα τις προηγούμενες ημέρες, όσο και η πλειονότητα των μελών της διοίκησης της ΠΕΔ στάθηκαν σε μερικά επιμέρους ζητήματα, κυριότερα εκ των οποίων ήταν η ανάγκη απεμπλοκής της διαδικασίας υποχρεωτικής εκλογής δημοτικών συμβούλων ανά Δημ. Ενότητα, αλλά αντίθετα, να προβλέπεται η εκλογή των συμβούλων από ενιαίο ψηφοδέλτιο. Αρκετοί μάλιστα, όπως ο δήμαρχος Πωγωνίου Κ. Καψάλης, ο δήμαρχος Κόνιτσας Νικ. Εξάρχου και οι αντιδήμαρχοι Ιωαννίνων Β. Βλέτσας και Βαγ. Πήχας αντίστοιχα, χρησιμοποίησαν συγκεκριμένα παραδείγματα, όπου έχουν εκλεγεί δημοτικοί σύμβουλοι, που συγκέντρωσαν ελάχιστο αριθμό ψήφων, ενώ στο ίδιο ψηφοδέλτιο έμειναν εκτός των δημ. συμβουλίων, υποψήφιοι που συγκέντρωσαν εκατοντάδες ψήφους.
Η βασική πρόταση έτσι, είναι να υπάρχει ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο για κάθε παράταξη, με το σύνολο των υποψηφίων κάτω από τον υποψήφιο δήμαρχο, επικεφαλής της παράταξης και όχι ξεχωριστή λίστα με υποψήφιους δημ. συμβούλους ανά ΔΕ.
Συμπεράσματα και προτάσεις
Αργά το απόγευμα από την ΠΕΔ Ηπείρου εκδόθηκε και σχετική ανακοίνωση με τις βασικές επισημάνσεις στις οποίες κατέληξε η συζήτηση, οι οποίες συνοψίζονται ως εξής:
– Θεωρείται ότι είναι εξαιρετικά νωρίς η οριζόμενη ημερομηνία της 31ης Ιουνίου για την κατάθεση των ψηφοδελτίων, καθώς δημιουργεί προϋποθέσεις μιας μακράς προεκλογικής περιόδου, η οποία θα λειτουργήσει αποσταθεροποιητικά για τους Δήμους, δεδομένου ότι οι εκλογές προγραμματίζονται για τον Οκτώβριο.
– Η προτεινόμενη από το σχέδιο νόμου μείωση του αριθμού των μελών των δημοτικών συμβουλίων δε γίνεται αποδεκτή, καθώς ούτως ή άλλως με την επικείμενη απογραφή του 2021 αναμένεται να υπάρξει μείωση των εδρών πολλών δημοτικών συμβουλίων. Περαιτέρω μείωση του αριθμού των δημοτικών συμβούλων σε ένα Δήμο δε θα επιτρέπει να διοικείται ο Δήμος με πολλές δημοτικές ενότητες, για παράδειγμα. Η Π.Ε.Δ. Ηπείρου θα προτείνει κριτήρια όπως π.χ. η γεωγραφική έκταση, η ορεινότητα και ο αριθμός των Δημοτικών Ενοτήτων ώστε να αυξάνεται ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων πάνω από ένα κατώτατο όριο, το οποίο μπορεί να είναι 15 δημοτικοί σύμβουλοι.
– Καλώς καταργείται η λεγόμενη «τέταρτη» κάλπη για τα τοπικά συμβούλια, ωστόσο προτείνεται από την Π.Ε.Δ. Ηπείρου να αλλάξει η προτεινόμενη διάταξη που ορίζει ότι η εκλογή των εκπροσώπων των δημοτικών κοινοτήτων με μόνιμο πληθυσμό έως και 500 κατοίκους γίνεται με ενιαίο ψηφοδέλτιο όλων των μεμονωμένων υποψηφίων. Το όριο των 500 κατοίκων να πέσει στους 200 ή το πολύ 300 κατοίκους, κάτω από το οποίο η εκλογή των εκπροσώπων των Δημοτικών Κοινοτήτων να γίνεται από το ψηφοδέλτιο των ξεχωριστών συνδυασμών. Οι υποψήφιοι εκπρόσωποι των Δημοτικών Κοινοτήτων να εντάσσονται στα ξεχωριστά ψηφοδέλτια του κάθε συνδυασμού και όχι σε ενιαίο ψηφοδέλτιο όπως συμβαίνει σήμερα. Στις περιπτώσεις αυτές, πάνω από 200 ή 300 κατοίκους, να εκλέγονται τριμελή ή πενταμελή τοπικά συμβούλια.
– Για να είναι έγκυρος και να μετάσχει στις εκλογές ένας συνδυασμός, να διαθέτει εκπροσώπους ή υποψηφίους για τοπικό συμβούλιο για το 50% τουλάχιστον των Δημοτικών Κοινοτήτων του κάθε Δήμου.
– Να απαλειφθεί η διάταξη του σχεδίου νόμου που προβλέπει μη εκλογή εκπροσώπου ή Συμβουλίου στη Δημοτική Κοινότητα της έδρας του κάθε Δήμου.
– Η προτεινόμενη από το σχέδιο νόμου προσαύξηση για τους υποψηφίους των συνδυασμών στο 120% επί των εκλεγόμενων να ανέβει στο 150%. H προσαύξηση στο 150% προβλέπεται ούτως ή άλλως για τους υποψηφίους των Δημοτικών Κοινοτήτων.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ