Τους αγωνιστές αλλά και το διαχρονικό μήνυμα της επετείου του πολυτεχνείου τίμησε για ακόμα μια χρονιά η Βουλή
Σε ειδική εκδήλωση στην αίθουσα της Ολομέλειας, οι εκπρόσωποι των κομμάτων μίλησαν για την εξέγερση και τη σημασία της 48 χρόνια αργότερα, ενώ τηρήθηκε και ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων.
Ωστόσο, η ενόχληση στο Σώμα από τα επεισόδια κατά τη διάρκεια της προσπάθειας της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας να καταθέσει στεφάνι στη μνήμη των αγωνιστών, δεν κρύφτηκε με τον πρόεδρο, Κωνσταντίνο Τασούλα να επισημαίνει:
«Δεν είναι έπαθλο καμίας δράκας το πολυτεχνείο, μικρής ή μεγαλύτερης ομάδας που το διεκδικεί σε σχέση άλλες ομάδες! Η εικόνα της εισόδου είναι αποκρουστική! Face control για το ποιος επιτρέπεται και ποιος όχι! Τέτοια επεισόδια αμαυρώνουν τη ιστορική βαρύτητα του γεγονότος; Όχι, αλλά αμαυρώνουν τη διάθεσή μας, την αισιοδοξία μας ότι πρέπει να ξεπεράσουμε αυτά που μας καθηλώνουν και να αντικρίσουμε ιστορικά γεγονότα κατάματα. Το κοινοβούλιο αισθάνθηκαν κάποιοι σήμερα ότι δικαιούνται να το εμποδίσουν. Η μεγαλύτερη προσβολή που συνεπάγεται απολυταρχική νοοτροπία δεν είναι μόνο η παύση της ελευθερίας, η καταπίεση αλλά ότι δεν αναγνωρίζουν αυτοί, το και δικαίωμα του λαού να αυτοκαθορίζεται».
«Σωστά σχολιάσατε τα όσα συνέβησαν στη πύλη του πολυτεχνείου απέναντι στους εκπροσώπους της βουλής όσο και απέναντι στην εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ. Πράγματι αν η βουλή έχει να στείλει ένα μήνυμα είναι ότι η εξέγερση του Νοέμβρη, όσο και αν έχουν ή οποίος και αν έχει την πιο αυστηρή ή και εύστοχη κριτική στο σύγχρονο κοινοβουλευτικό πολίτευμα, δεν μπορεί να αγνοήσει ότι η ιστορία με μεγάλες παρεμβάσεις της κοινωνίας σε τέτοιες στιγμές γράφει μεγάλες αλλαγές και κατακτήσεις που υπερβαίνουν την τρέχουσα πολιτική συγκυρία. Η χούντα κατάργησε το κοινοβούλιο και η εξέγερση άνοιξε το δρόμο για την επαναλειτουργία του», είπε ο Θ. Δρίτσας από τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον Μ. Κατρίνη του ΚΙΝΑΛ να επισημαίνει: «Το πολυτεχνείο, η εξέγερση της νομικής και όσες πράξεις αντίστασης προηγήθηκαν είναι ορόσημα για τη πολιτική ιστορία μας. Ανήκει σε όσους αγωνίζονται για δημοκρατία και ελευθερία και δεν ανήκει σε όσους με αντιδημοκρατικές πρακτικές όπως αυτές που είδαμε σήμερα θεωρούν ότι περιφρουρούν το πολυτεχνείο».
«Το ΚΚΕ τιμά τους αγώνες όσων σήκωσαν το ανάστημά τους στη δικτατορία, που κλείστηκαν στις φυλακές και βασανίστηκαν. Ο ξεσηκωμός συγκέντρωσε την αλληλεγγύη των λαϊκών δυνάμεων, υιοθετώντας ως μορφή πάλης τον άοπλο λαό ενάντια στο αστικό κράτος», σημείωσε ο Γ. Λαμπρούλης του ΚΚΕ με τον Β. Βιλιάρδο της ΕΛΛΥΣΗΣ να υπογραμμίζει: «Να μη βλέπουμε την επέτειο στατικά! Μπορεί να φαίνεται μακρινή στους νέους και ξεθωριασμένη στους παλιούς αλλά τα αιτήματα υπάρχουν και σήμερα».
Τέλος η Φ. Μπακαδήμα, του Μέρα25 έκανε ειδική αναφορά στους σημερινούς αγωνιστές της καθημερινότητας όπως τους χαρακτήρισε, εργαζόμενους σε ντελίβερι, σούπερ μάρκετ, ιατρικό προσωπικό κ.α. «Ευτυχώς για την κοινωνία μας η λίστα αγωνιστών καθημερινότητας μακραίνει καθημερινά», κατέληξε.