Σάββατο 18.01.2025
More

    Τσίμαρης: Η κοινωνική δικαιοσύνη δεν μπορεί να υπολογιστεί με αλγόριθμους

    «Η Ελλάδα καλείται ως μέλος της ΕΕ να υιοθετήσει την Οδηγία (ΕΕ)2022/2041, όχι ως υποχρέωση αλλά ως ευκαιρία για να αναμορφώσει τη δομή της αγοράς εργασίας προς το καλύτερο» σχολίασε ο Βουλευτής Ιωαννίνων ,αναπληρωτής Γραμματέας της ΚΟ και Υπεύθυνος ΚΤΕ Υγείας ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Ι. Τσίμαρης, στην έναρξη της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, υπογραμμίζοντας ότι η οδηγία αποτελεί μια καθοριστική κίνηση για την προστασία των εργαζομένων, τη θωράκιση των δικαιωμάτων τους απέναντι στις πιέσεις της αγοράς που θα εγγυάται ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης.

    «Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση έχει επιλέξει να αγνοήσει το πνεύμα και την ουσία της Οδηγίας», συνεχίζει ο κ. Τσίμαρης, κατηγορώντας την Κυβέρνηση ότι αντί να ενισχυθεί ο κοινωνικός διάλογος όπως προτείνει η Οδηγία, το νομοσχέδιο βασίζεται σε έναν αλγόριθμο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού και μάλιστα λαμβάνοντας υπόψιν μόνο δύο από τα τέσσερα κριτήρια που ορίζονται από το άρθρο 5 της Οδηγίας ως καθοριστικά για την επικαιροποίηση του επαρκούς κατώτατου μισθού.

    Σε σχέση με το τι συμβαίνει σήμερα στην ελληνική πραγματικότητα της αγοράς εργασίας, ο κ. Τσίμαρης υπογράμμισε ότι μόνο το 30% των εργαζομένων στη χώρα μας καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις εργασίας, τη στιγμή που η Οδηγία απαιτεί τουλάχιστον 80%, με την αγοραστική τους δύναμη να βρίσκεται στο ναδίρ της ΕΕ, δουλεύοντας όμως περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον στην Ευρώπη, ακόμη και από τους Ιάπωνες και τους Αμερικανούς.

    «Η αναφορά της κυβέρνησης στην αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ ως καινοτομία είναι παραπλανητική» σχολίασε με δεικτικό τρόπο ο κ.Τσίμαρης δηλώνοντας εν συνεχεία ότι “ο κατώτατος μισθός δεν αυξάνεται λόγω του παρόντος νομοσχεδίου, αλλά έχει ήδη καθοριστεί από την κυβέρνηση στα 950 ευρώ μέχρι και το 2027. Το ζήτημα που συζητάμε είναι πώς θα καθορίζεται ο κατώτατος μισθός μετά το 2027 και ο αλγόριθμος που προτείνει η κυβέρνηση δεν είναι επαρκής για να ανατρέψει την κατάσταση, απλά θα διασφαλίσει ότι θα παραμείνουμε δεύτεροι, στην καλύτερη περίπτωση αλλά θα συνεχίσει να μην μπορεί να προσφέρει αξιοπρεπή διαβίωση σε έναν άνθρωπο ούτε για τις βασικές του ανάγκες».

    Επί πλέον το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ψευδεπίγραφη την επίκληση από την κυβέρνηση ότι εφαρμόζει το γαλλικό μοντέλο, καθότι αποκρύπτεται επιμελώς ότι η Γαλλία έχει εργασιακές σχέσεις που διατρέχονται κατά 94% από συλλογικές συμβάσεις, άρα ο αλγόριθμος αφορά μόνο το 6% και ότι η γαλλική κυβέρνηση μπορεί να αποφασίσει να αυξήσει περαιτέρω τον κατώτατο μισθό μέσα στο έτος, εάν ο πληθωρισμός αυξηθεί σημαντικά, προκειμένου να βοηθήσει τα χαμηλά εισοδήματα. Δεν υπάρχει αυτή η πρόνοια στον υπό ψήφιση νόμο, συνέχισε ο κ. Τσίμαρης.

    Αναφορικά με το απαιτούμενο από την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την αύξηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ο Βουλευτής Ιωαννίνων, υπενθύμισε στην αίθουσα της Ολομέλειας τη δήλωση του πρωθυπουργού το 2018, ότι δε θα επιτρέψει την αναβίωση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, χαρακτηρίζοντας ως «ιδεοληψίες» τη βελτίωση της θέσης και της διαπραγματευτικής ικανότητας των εργαζομένων.

    «Η ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων δεν είναι απλώς μια πολιτική επιλογή.  Είναι ένας δοκιμασμένος μηχανισμός» δήλωσε με έμφαση ο κ.Τσίμαρης, ενώ αναφέρθηκε στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής για την επαναφορά του συστήματος καθορισμού του κατώτατου μισθού μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας καλώντας στη συνέχεια την Κυβέρνηση να κάνει δεκτές τις τροπολογίες που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ για την επαναφορά της διαπραγματευτικής διαδικασίας μεταξύ κοινωνικών εταίρων για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού και την ενίσχυση της διαιτησίας ως εργαλείου για την επίλυση συλλογικών διαφορών, με σκοπό την υπογραφή περισσότερων και ποιοτικότερων συλλογικών συμβάσεων.

    «Η Κοινωνική Δικαιοσύνη δεν μπορεί να υπολογιστεί με αλγόριθμους. Χρειάζεται διάλογος, συμμετοχή και όραμα για μια βιώσιμη αγορά εργασίας που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες όλων των πολιτών. Γιατί ο κατώτατος μισθός δεν είναι μόνο ένα νούμερο. Είναι και το κόστος διαβίωσης, η ακρίβεια της στέγης, το κόστος πρόσβασης στην υγεία, στα κοινωνικά αγαθά, στα πολιτιστικά αγαθά. Γιατί άλλο η επιβίωση και άλλο η αξιοπρεπής διαβίωση», δήλωσε ο κ.Τσίμαρης κλείνοντας την ομιλία του.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ