Πέμπτη 04.09.2025
More

    Τσίμαρης: Το νομοσχέδιο δεν είναι μεταρρύθμιση, αλλά εργαλείο εκφοβισμού

    Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με το πειθαρχικό δίκαιο στο Δημόσιο άσκησε από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Ιωάννης Τσίμαρης. Όπως υποστήριξε, η κυβέρνηση επιλέγει την «τιμωρία και την υπερσυγκέντρωση εξουσίας» αντί για ενίσχυση της αξιοκρατίας και της λειτουργικότητας της δημόσιας διοίκησης, καταγγέλλοντας ότι το νομοσχέδιο οδηγεί σε θεσμική ανισορροπία και ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης

    «Στόχος της Κυβέρνησης είναι να κατασκευάσει έναν νέο κύκλο κοινωνικού αυτοματισμού, παρουσιάζοντας συλλήβδην τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνδικαλιστές ως υπεύθυνους για τις παθογένειες του κράτους» σχολίασε ο Βουλευτής Ιωαννίνων και αναπληρωτής γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Ιωάννης Τσίμαρης, στην έναρξη της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών για την αναμόρφωση του πειθαρχικού δικαίου στο Δημόσιο, που συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή.

    «Αντί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με ενίσχυση υποδομών, ψηφιοποίηση, αξιολόγηση και σαφείς δείκτες απόδοσης, η κυβέρνηση επιλέγει τον δρόμο της τιμωρίας και της υπερσυγκέντρωσης εξουσίας» δήλωσε με έμφαση ο κ.Τσίμαρης, περιγράφοντας το ισχύον σύστημα ως δομικά αδύναμο με απαξιωμένους από την ίδια την εκτελεστική εξουσία, θεσμούς.

    «Η κυβέρνηση, αδιαφορεί. Καταργεί στην πράξη την αμεροληψία και οδηγεί σε θεσμική σύγκρουση ρόλων» υπογράμμισε ο κ.Τσίμαρης αναφορικά με τη συγκρότηση των νέων πειθαρχικών συμβουλίων αποκλειστικά από μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Την ίδια στιγμή όπως δήλωσε, η αποπομπή των αιρετών εκπροσώπων των εργαζομένων από τα πειθαρχικά όργανα,  ακυρώνει τη συμμετοχική διοίκηση, ενώ η «προβληματική»  κατάργηση του δευτεροβάθμιου πειθαρχικού ελέγχου στερεί από τους υπαλλήλους το δικαίωμα διοικητικής αναθεώρησης, περιορίζοντας την έννομη προστασία. «Δεν πρόκειται για μεταρρύθμιση, αλλά για εργαλειοποίηση του φόβου ως εργαλείο διοίκησης» δήλωσε ο βουλευτής Ιωαννίνων.

    «Η κυβέρνηση της ΝΔ αποδεικνύει για ακόμη μια φορά ότι δεν αντιλαμβάνεται το κράτος ως κοινό αγαθό, αλλά ως εργαλείο κομματικού ελέγχου. Το λεγόμενο «επιτελικό κράτος» αποδείχθηκε βαθιά κομματικό, αναποτελεσματικό και αντιπαραγωγικό», καθώς όπως αναφέρει,   στηρίζεται σε ασαφείς και αυθαίρετες ρυθμίσεις που ποινικοποιούν τη συνδικαλιστική δράση, σε πρόχειρη και ατεκμηρίωτη νομοθέτηση που αποκρύπτει τα πραγματικά στοιχεία, στην απουσία αξιοκρατίας με το 80% των προϊσταμένων να υπηρετούν με ανάθεση, και στη συγκρότηση ενός μηχανισμού πολιτικού ελέγχου που λειτουργεί τιμωρητικά αντί να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, χωρίς καμία στρατηγική αναβάθμισης ή ανάπτυξης της δημόσιας διοίκησης.

    «Το ΠΑΣΟΚ καταψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο αυτό. Γιατί δεν είναι εργαλείο μεταρρύθμισης, αλλά εργαλείο εκφοβισμού. Γιατί υπονομεύει τη θεσμική ισορροπία, καταστρατηγεί θεμελιώδη δικαιώματα και απομακρύνει τη χώρα από τις ευρωπαϊκές αρχές χρηστής διοίκησης. Γιατί αντί να ενισχύσει την αξιοκρατία, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία, προωθεί τον αυταρχισμό και την κομματικοποίηση. Το Δημόσιο χρειάζεται ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο εμπιστοσύνης, όχι μια πειθαρχική γκιλοτίνα. Χρειάζεται σχέδιο, αξιοκρατία, συμμετοχή και όραμα. Και αυτό είναι το πραγματικό στοίχημα για την Ελλάδα της επόμενης μέρας» δήλωσε ο κ.Τσίμαρης κλείνοντας την ομιλία του.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ