Κυριακή 08.09.2024
More

    Τζούφη: Γιατί λέμε όχι στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας

    Την απόρριψη του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού εκ μέρους της Νέας Αριστεράς εξέφρασε στην Ολομέλεια η βουλευτής Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη. Όπως τόνισε, «παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι το νομοσχέδιο προωθεί την εκπαιδευτική και τεχνολογική πρόοδο, η συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών και η σύντομη δημόσια διαβούλευση έδειξαν την έντονη αποδοκιμασία της εκπαιδευτικής κοινότητας».

    Μιλώντας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και το ψηφιακό φροντιστήριο, υπογράμμισε πως αν και φαινομενικά θετικό, χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση για να υποκαταστήσει τη φυσική διδασκαλία. Παράλληλα κατηγόρησε το υπουργείο για προσπάθεια εξοικονόμησης πόρων και μείωσης του ανθρώπινου δυναμικού στις γεωγραφικά απομακρυσμένες περιοχές, εντείνοντας τις ανισότητες για τους μαθητές των ορεινών και νησιωτικών σχολείων με τρόπο ψηφιακό. Παρόμοια για τον ψηφιακό επαγγελματικό προσανατολισμό, ο οποίος σχεδιάζεται να παραδοθεί σε οικονομικούς φορείς και επιχειρήσεις χωρίς εκπαιδευτική και επιστημονική διάσταση.

    Η βουλευτής της Νέας Αριστεράς έκανε ειδική αναφορά στις διατάξεις για τα πρότυπα σχολεία, τονίζοντας πως το νομοσχέδιο προβλέπει ότι έχουν προτεραιότητα στην κάλυψη των εκπαιδευτικών. «Η κυβέρνηση επενδύει στον ελιτισμό σε βάρος του 99% των σχολείων που ταλαιπωρούνται από τις ελλείψεις και τις καθυστερήσεις στην τοποθέτηση προσωπικού», όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Αναφορικά με τις διατάξεις για την ανώτατη εκπαίδευση, η Μερόπη Τζούφη επεσήμανε πως προωθούν την ιδιωτικοποίηση και τα αυταρχικά μοντέλα διοίκησης στα δημόσια ΑΕΙ. Πιο συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο καταργεί τις εξετάσεις του ΔΟΑΤΑΠ για απόφοιτους ιατρικών και οδοντιατρικών εκτός ΕΕ, αναγνωρίζει μεταπτυχιακά διεθνών οργανισμών, ενώ δίνει αυξημένες εξουσίες στον πρύτανη και τους συμβούλους του σε βάρος των συλλογικών οργάνων των πανεπιστημίων. Επιπλέον, επιτρέπει στην εκτελεστική εξουσία να καταργεί πανεπιστημιακά τμήματα χωρίς τη γνώμη της Συγκλήτου, ενώ ενισχύει τις αρμοδιότητες της ΕΘΑΑΕ για τη νομιμοποίηση των ιδιωτικών πανεπιστημίων.

    Όπως είπε χαρακτηριστικά η βουλευτής: «οι αλλαγές αυτές αποτελούν απειλή για τη δημοκρατία και την αυτοδιοίκηση των πανεπιστημίων, ενώ προωθούν την ιδιωτικοποίηση και ενισχύουν τη θέση ιδιωτικών ιδρυμάτων όπως το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας που θα ανοίξει παράρτημα στην Ελλάδα».

    Κλείνοντας με τις διατάξεις του σχεδίου νόμου για τον αθλητισμό, η βουλευτής της Νέας Αριστεράς σημείωσε πως πρόκειται για μικροπαρεμβάσεις γραφειοκρατικού χαρακτήρα που δεν επιλύουν τα ουσιαστικά προβλήματα του αθλητικού μοντέλου της χώρας. Ειδική αναφορά έκανε στα φαινόμενα βίας, ασκώντας κριτικής στους ισχυρισμούς του αναπλ. υπουργού Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση, υπογραμμίζοντας πως τα μέτρα της κυβέρνησης είναι αναποτελεσματικά γιατί στοχεύουν αποκλειστικά στην καταστολή χωρίς να υπάρχει επένδυση στην πρόληψη και τα εκπαιδευτικά προγράμματα. Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε την τοποθέτηση περισσότερων εκπαιδευτικών φυσικής αγωγής στα σχολεία, τη βελτίωση των σχολικών αθλητικών χώρων, όπως και κατάλληλα προγράμματα επιμόρφωσης στα σχολεία.

    Καταληκτικά, η Μερόπη Τζούφη τόνισε πως το νομοσχέδιο όχι μόνο δε λύνει προβλήματα στη δημόσια εκπαίδευση και τον αθλητισμό, αλλά ενισχύει τις ανισότητες και προωθεί την ιδιωτικοποίηση. Παράλληλα εξέφρασε την άμεση ανάγκη να υπάρξει ανθρωποκεντρική και δημοκρατική εκπαιδευτική και αθλητική πολιτική.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ