Παρασκευή 22.11.2024
More

    Τζούφη: Η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για τα πανεπιστήμια μόνο αν είναι ιδιωτικά

    «Ο πρόσφατος νόμος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια αποτυπώνει τις προτεραιότητες της κυβέρνησης και επιβεβαιώνει την υποβάθμιση των δημόσιων ΑΕΙ» τόνισε η Μερόπη Τζούφη, μιλώντας στη 105η Σύνοδο Πρυτάνεων που πραγματοποιείται στην Αλεξανδρούπολη.

    Η βουλευτής Ιωαννίνων, εκπροσωπώντας την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Αριστεράς, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση επενδύει στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, καταπατά το Σύνταγμα και αδιαφορεί για την επιστημονική και ερευνητική διάσταση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Όπως σημείωσε, «το ζήτημα της αντισυνταγματικότητας του νόμου 5094/2024 είναι κομβικής σημασίας, όπως και η προσφυγή στο ΣτΕ». Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε πως «πρέπει να απασχολήσει τη Σύνοδο και να καταλήξει σε συγκεκριμένες αποφάσεις και δράσεις».

    Στη συνέχεια μίλησε για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δημόσια ΑΕΙ, όπως η έλλειψη χρηματοδότησης και προσωπικού, τα πολλαπλά κτηριακά προβλήματα, οι ανεπάρκειες στα εργαστήρια και τις βιβλιοθήκες, όπως και η ελλιπέστατη φοιτητική μέριμνα. Μιλώντας για τις ελλείψεις μελών ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΕΠ και ΕΤΕΠ, η βουλευτής της Νέας Αριστεράς τόνισε πως αναμένεται επιδείνωση λόγω των διατάξεων που ψήφισε η κυβέρνηση. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η Ελλάδα θα παραμείνει ουραγός στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς την αναλογία διδασκόντων/φοιτητών».

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην πλήρη εμπορευματοποίηση των μεταπτυχιακών, τονίζοντας πως «σε ένα γενικό κλίμα ακρίβειας για τους πολίτες και χρηματοδότησης των πανεπιστημίων με το σταγονόμετρο, πρέπει να επανέλθουν οι νομοθετικές ρυθμίσεις για δωρεάν μεταπτυχιακά και αύξηση των υποτροφιών σε υποψήφιους διδάκτορες».

    Κλείνοντας, η βουλευτής Ιωαννίνων υποστήριξε πως η πολιτική της κυβέρνησης αποσκοπεί στη μετάλλαξη του πανεπιστημιακού θεσμού, ενώ συνοδεύεται από αλλαγές που πλήττουν τη δημοκρατία στο εσωτερικό των ΑΕΙ. Επίσης πως η Νέα Αριστερά επιμένει στην ισχυροποίηση των δημόσιων πανεπιστημίων, διεκδικώντας:

    • το διπλασιασμό της κρατικής χρηματοδότησης,
    • την αύξηση του εκπαιδευτικού, διοικητικού και ερευνητικού προσωπικού,
    • την κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής,
    • την αναπτυξιακή προοπτική των δημόσιων ΑΕΙ και τη βελτίωση της θέσης τους στον παγκόσμιο ακαδημαϊκό χάρτη,
    • τη βελτίωση των υποδομών,
    • την κατάργηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά,
    • την κατάργηση της πολυδάπανης και αχρείαστης πανεπιστημιακής αστυνομίας και την ανακατεύθυνση των συγκεκριμένων πόρων για πραγματικά ακαδημαϊκούς σκοπούς,
    • την επαναθεμελίωση ενός δημοκρατικού, ακαδημαϊκού και λειτουργικού μοντέλου διοίκησης.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ