Όπως υπογράμμισε στην τοποθέτησή της, «το νερό είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, δημόσιο αγαθό και όρος ύπαρξης, υγείας και ισότητας. Δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα ή ως επενδυτικό προϊόν, ιδίως σήμερα, που οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης είναι ήδη ορατές και απειλούν με λειψυδρία ολόκληρες περιοχές της χώρας».
Η βουλευτής της Νέας Αριστεράς άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την Κοινή Υπουργική Απόφαση του περασμένου Σεπτεμβρίου σχετικά με την τιμολόγηση των Υπηρεσιών Ύδατος, σημειώνοντας ότι «ανοίγει το δρόμο για μια πολιτική κοστολόγησης που μετακυλίει το κόστος στους πολίτες, περιορίζει την ευθύνη των δημόσιων φορέων και εντάσσει το νερό στην εποπτεία μιας Ρυθμιστικής Αρχής – με αρνητική εμπειρία από την αγορά της ενέργειας».
Παράλληλα, επεσήμανε τα σοβαρά προβλήματα στη διαχείριση των υδάτινων πόρων, όπως η γήρανση των δικτύων, οι τεράστιες απώλειες ύδατος, η αδυναμία επανάχρησης λυμάτων, οι πιέσεις του τουρισμού και η άνιση κατανομή μεταξύ νησιωτικών και ορεινών περιοχών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί -όπως είπε- η Κόνιτσα, που τους καλοκαιρινούς μήνες αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις.
Η Μερόπη Τζούφη πρότεινε ως εναλλακτική μια δημόσια στρατηγική βιώσιμης διαχείρισης του νερού, με βάση την επιστημονική γνώση και τις ανάγκες της κοινωνίας:
• Ψηφιακή παρακολούθηση και έξυπνα δίκτυα για μείωση των απωλειών.
• Ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση νερού, με προτεραιότητα στην άρδευση και την πυροπροστασία.
• Αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων δικτύων.
• Στοχευμένες παρεμβάσεις στην αγροτική άρδευση και τον υδροβόρο τουρισμό.
• Ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με πόρους και αρμοδιότητες.
• Εκπαίδευση και ενημέρωση των πολιτών για τη σημασία της εξοικονόμησης.