Παρασκευή 22.11.2024
More

    Βαριά πρόστιμα για τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού προβλέπει η τροπολογία που υπερψηφίστηκε στη Βουλή

    Η τροπολογία υπερψηφίστηκε στη Βουλή χωρίς τη στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης

    Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία η κυβερνητική τροπολογία για τους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού των υγειονομικών, αλλά και τις αυστηρές διοικητικές κυρώσεις σε όσους εκδίδουν ή εμφανίζουν πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού.

    Η τροπολογία προβλέπει, μεταξύ άλλων, την διευκόλυνση των υγειονομικών που είναι σε αναστολή να επιστρέψουν άμεσα στην εργασία τους, ακόμα και με την πρώτη δόση εμβολιασμού και με την δέσμευση ότι θα τον ολοκληρώσουν καθώς και αυστηρά πρόστιμα σε όσους υγειονομικούς χρησιμοποιήσουν πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού.

    Υπέρ της τροπολογίας τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ. Από την πλευρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 καταψήφισαν, ενώ το ΚΙΝΑΛ απείχε από την ψηφοφορία και το ΚΚΕ δήλωσε «παρόν».

    «Με την τροπολογία αυστηροποιούμε το νομοθετικό πλαίσιο και ενώ υπάρχουν κυρώσεις, κρίναμε ότι πρέπει να μπουν και για αυτόν που πάει να ζητήσει ψευδές πιστοποιητικό ή δηλώσει ψευδώς ότι έχει νοσήσει. Πρέπει να γνωρίζουν ότι και αυτό το ελέγχουμε τώρα και το διοικητικό πρόστιμο θα είναι 5.000 ευρώ για κάθε πράξη. Η σαφήνεια είναι ξεκάθαρη. Δεν δεχόμαστε κανείς να δυναμιτίζει το πρόγραμμα εμβολιασμού» ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

    «Έχουμε ένα συνολικό πλαίσιο για όλους τους υγειονομικούς. Λυπούμαστε αν τους βγάζουμε σε αναστολή, όμως η πράξη αυτή είναι μέγιστης σημασίας και δείχνει ροπή για εγκληματική πράξη. Από πλευράς κυβέρνησης θα υπάρξει συζήτηση. Όμως στην κυβέρνηση είμαστε κάθετοι σε κάθε πράξη που πάει να δημιουργήσει πρόβλημα στο σύστημα», επεσήμανε ο κ. Πλεύρης.

    Μεταξύ άλλων, η τροπολογία προβλέπει

    • άρση αναστολής για τους υγειονομικούς που θα κάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου
    • πρόστιμο 5.000 ευρώ σε όποιον αποπειράται την έκδοση τέτοιου εγγράφου αλλά και για κάθε άτομο που συμμετέχει σε αυτή την πράξη, πέρα από τις τυχόν ποινικές και πειθαρχικές κυρώσεις.
    • διοικητικό πρόστιμο στους εργοδότες ιδιωτικών δομών που απασχολούν ανεμβολίαστους ύψους 10.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 50.000 και σε περίπτωση υποτροπής που διαπιστώνεται σε επανέλεγχο 20.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 200.000 ευρώ.
    • καταγγελία κάθε σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως και αναστολή της δυνατότητας ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, για τους ελεύθερους επαγγελματίες, που παρέχουν υπηρεσίες σε αυτές τις δομές κατά παράβαση της υποχρέωσης εμβολιασμού
    • ανώτατο όριο χρέωσης για μοριακό έλεγχο (ΡCR) τα 40 ευρώ για την ανάλυση και τα 20 ευρώ για την δειγματοληψία, ενώ για το rapid test τα 10 ευρώ.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ