Στην αεροναυτική και ναυτική έρευνα και διάσωση
Υπερψηφίστηκε, από την Επιτροπή Εθνικής ‘Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, με μεγάλη κοινοβουλευτική στήριξη και χωρίς καμία αρνητική ψήφο το νομοσχέδιο του υπουργείου ‘Αμυνας, για την Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης σχετικά με την Συνεργασία στους Τομείς Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου».
Υπέρ της κύρωσης του Μνημονίου τάχθηκαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Σπαρτιάτες, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρών» και η Ελληνική Λύση μαζί με Νέα Αριστερά, ΝΙΚΗ και Πλεύση Ελευθερίας επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια.
Ο Υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Αθανάσιος Δαβάκης, χαρακτήρισε το Μνημόνιο Συνεργασίας με την Αίγυπτο «μια ακόμα απόδειξη της εξαιρετικής σχέσης που έχει η Ελλάδα με την Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου».
Όπως είπε, «οι σχέσεις μας βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο ήδη από το 2020, όταν τότε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε υπογράψει την Συμφωνία για την ΑΟΖ που αποτελεί μια διπλωματική και ουσιαστική επιτυχία στο πεδίο αυτό».
«Στη συνέχεια της σχέσης αυτής αποτέλεσε η σημερινή Συμφωνία μεταξύ δύο ιστορικών κρατών της Ανατολικής Μεσογείου», συμπλήρωσε ο κ. Δαβάκης.
Οι βασικοί στόχοι
Σύμφωνα με τον κ. Δαβάκη, βασικοί στόχοι αυτού του Μνημονίου, είναι:
- Διασφάλιση της ασφάλειας των αεροπορικών και ναυτιλιακών μεταφορών στην περιοχή,
- η σύσφιξη των δεσμών με την Αίγυπτο,
- η ενίσχυση των προσπαθειών του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος , τόσο με τεχνικά μέσα όσο και με την ύπαρξη συνδέσμου του Πολεμικού Ναυτικού στο ενιαίο κέντρο συντονισμού διάσωσης του Πειραιά,
- αναγνώριση της πάγιας θέσης της Ελλάδος, αναφορικά με την ταύτιση της ελληνικής περιοχής ευθύνης για παροχή υπηρεσιών ναυτικής έρευνας και διάσωσης με την αντίστοιχη αεροναυτική περιοχή.