Οδηγίες από τον ΕΟΔΥ στις δομές υγείας- Δεν έχουν αναφερθεί περιστατικά στη χώρα
Δεν έχουν αναφερθεί στη χώρα, επομένως ούτε στην Ήπειρο ή στα Ιωάννινα, με σημείο αναφοράς τα δύο νοσοκομεία της ηπειρωτικής πρωτεύουσας ΠΓΝΙ και Χατζηκώστα αντίστοιχα, περιστατικά ηπατίτιδας τύπου Α ή Ε σε παιδιά, με τον ΕΟΔΥ να στέλνει μία Οδηγία για αυξημένη επαγρύπνηση. Τις τελευταίες εβδομάδες, χωρίς κάποια προφανή επιστημονική αιτία ή εξήγηση προς το παρόν, στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία, τη Δανία και αλλού καταγράφονται αρκετές περιπτώσεις ηπατίτιδας Α και Ε σε μικρά παιδιά.
Το γεγονός αυτό κινητοποίησε τον ΕΟΔΥ ώστε να αποστείλει έγγραφη οδηγία προς τις δομές υγείας και τους Ιατρικούς Συλλόγους σε όλη τη χώρα, ζητώντας να είναι σε αυξημένη επαγρύπνηση, για την έγκαιρη ανίχνευση τυχόν περιστατικών σε παιδιά μικρότερα των 16 ετών, που παρουσιάζουν συμπτώματα ηπατίτιδας, χωρίς σαφή αιτιολογία.
Συνολικά, στη Βρετανία έχουν εντοπιστεί 74 παιδιά, στη συντριπτική τους πλειονότητα ηλικίας δύο έως πέντε ετών, με κοινά συμπτώματα τον ίκτερο, τους εμετούς, τον πόνο στην κοιλιακή χώρα και άλλα, όπως τα σκουρόχρωμα ούρα ή ο έντονος κνησμός (φαγούρα).
Η αρχική εκτίμηση ή υποψία στράφηκε σε κάποιας μορφής δηλητηρίαση από τοξική ουσία σε τροφές, που όμως δεν επιβεβαιώθηκε και πλέον οι επιστήμονες εξετάζουν το ενδεχόμενο να πρόκειται για κάποιον ιό. Επίσης όμως είναι πολύ σημαντικό το ότι από τη Βρετανία τουλάχιστον επισημαίνουν, ότι κανέναν από τα παιδιά που βρέθηκαν να νοσούν, δεν είχαν εμβολιαστεί κατά της covid-19, επομένως αποκλείστηκε η οποιαδήποτε συσχέτιση με παρενέργεια του εμβολίου.
Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής και διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής του ΠΓΝΙ, Αικατερίνη Σιώμου μιλώντας στο ITV τόνισε, ότι δεν έχει προκύψει ούτε περιστατικό, αλλά ούτε καν υποψία περιστατικού ηπατίτιδας στην περιοχή, κάτι που έχει να εμφανιστεί περίπου τρία χρόνια.
«Η ηπατίτιδα Α και Ε είναι ένας τύπος που εμφανίζεται και μεταδίδεται σε κακές συνθήκες υγιεινής. Τα τελευταία σποραδικά περιστατικά που είχαμε στην περιοχή μας, ήταν σίγουρα πριν από τρία ή και περισσότερα χρόνια, και αφορούσαν στο σύνολό τους παιδιά από οικογένειες αθίγγανων. Η συντριπτική πλειονότητα των παιδιών στη χώρα μας ηλικίας από δύο έως έξι ετών έχουν πλήρη εμβολιαστική κάλυψη από το πρόγραμμα του Εθνικού Εμβολιασμού για την ηπατίτιδα και γι’ αυτό θα λέγαμε, ότι η ηπατίτιδα έχει σχεδόν εξαφανιστεί από τη χώρα μας και τις χώρες του αναπτυγμένου κόσμου.
Παρόλα αυτά, επειδή ακριβώς αυτά τα περιστατικά παρατηρούνται σε χώρες του προηγμένου κόσμου, θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και ως ιατρική – επιστημονική κοινότητα, αλλά και ως γονείς, που όταν αντιληφθούν κάποια από τα βασικά συμπτώματα, όπως ο ίκτερος, η υπερχρωμάτωση των ούρων ή ο πόνος στην κοιλιά, καλό θα είναι να απευθύνονται άμεσα στον παιδίατρό τους», ανέφερε η κα Σιώμου.
Μειώθηκαν οι νοσηλείες παιδιών με covid
Στην Παιδιατρική Κλινική του ΠΓΝΙ και στο τμήμα που δημιουργήθηκε για τη νοσηλεία παιδιών με covid, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ήρεμη, χωρίς πίεση από τον αριθμό περιστατικών, αφού ελάχιστες είναι πλέον οι νοσηλείες, όπως και παιδιών που έχουν διαγνωστεί με το υπερφλεγμονώδες σύνδρομο (MISC). «Υπάρχουν ελάχιστες νοσηλείες, που αφορούν κυρίως βρεφικές ηλικίες και αυτά τα παιδιά είναι χωρίς σοβαρή συμπτωματολογία, αλλά περισσότερο παραμένουν στο νοσοκομείο, για παρακολούθηση», τόνισε η κα Σιώμου.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ