Με λιγότερη ένταση από αντίστοιχες συζητήσεις στο παρελθόν, αλλά χωρίς να απουσιάζουν η πολιτική κριτική και οι εκατέρωθεν αιχμές, ολοκληρώθηκε με την έγκριση του Σώματος κατά πλειοψηφία, η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με θέμα τον προϋπολογισμό του 2024 για τον δήμο Ιωαννιτών.
Ένας προϋπολογισμός κατά πολύ αυξημένος από κάθε άλλη χρονιά που ανέρχεται στα 209,7 εκ. ευρώ κάτι που προέκυψε μετά την ενσωμάτωση των Νομικών Προσώπων του δήμου στον οργανισμό του και την κατάργηση της Κοινωφελούς Επιχείρησης.
Η κεντρική εισήγηση από την αρμόδια αντιδήμαρχο Οικονομικών κα Γιώτη στηρίχθηκε στο ότι ο προϋπολογισμός είναι ταυτόχρονα και ισοσκελισμένος και ρεαλιστικός, αλλά και με αναπτυξιακά χαρακτηριστικά.
Άφησε ωστόσο και αιχμές για το ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή δεν ενήργησε ως όφειλε ώστε να έχει εκείνη καθορίσει τα ανταποδοτικά τέλη εντός του 2023 μαζί με το τεχνικό πρόγραμμα για το 2024.
Ακολούθησαν ερωτήσεις από την αντιπολίτευση και απαντήσεις τόσο από την κα Γιώτη όσο και από υπηρεσιακούς παράγοντες.
Η μείζονα αντιπολίτευση
Ο Δημ. Παπαγεωργίου για την παράταξη «Γιάννενα – Νέα Εποχή» χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό, «διαχειριστικό και υπηρεσιακό», χωρίς αναπτυξιακή στόχευση, επικρίνοντας τη δημοτική αρχή παράλληλα ότι έχει κρυφή ατζέντα για την παραχώρηση δημοτικών υπηρεσιών σε ιδιώτες, όπως θα γίνει στην αποκομιδή των απορριμμάτων.
«Ο προϋπολογισμός αποτυπώνει τα τεράστια βήματα που έγιναν τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια για τον εκσυγχρονισμό στην καθαριότητα με προμήθειες νέων απορριμματοφόρων, για την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής του δήμου και την αναβάθμιση των σχολείων, για την στήριξη του πολιτισμού κι ακόμη δείχνει την ετοιμότητα του δήμου να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις έχοντας όλα τα εργαλεία για διεκδίκηση πόρων από ευρωπαϊκά προγράμματα. Δυστυχώς δεν περιλαμβάνει τίποτα απ’ όσα απλόχερα είχε υποσχεθεί στους Γιαννιώτες η σημερινή δημοτική αρχή. Επισημάναμε σε όλους τους τόνους ότι η τεράστια αύξηση στα ανταποδοτικά τέλη υποκρύπτει μία κρυφή ατζέντα που έχει η δημοτική αρχή και δεν είναι άλλη από την περαιτέρω συμμετοχή ιδιωτών στην καθαριότητα. Αυτό δεν θα ήταν κακό αν δεν είχε επιδοθεί σε ένα κρεσέντο λαϊκισμού το 2019 και δεν είχε σηκώσει τη σημαία εναντίον των ιδιωτών. Δεν είναι λανθασμένη ως ιδέα αλλά πρέπει να έχει το θάρρος να την υποστηρίξει» τόνισε ο επικεφαλής της παράταξης και πρώην δήμαρχος Δημήτρης Παπαγεωργίου.
Οι άλλες παρατάξεις
Από την παράταξη «Ιωάννινα 2023» έγιναν δύο τοποθετήσεις, μία τεχνοκρατικού χαρακτήρα από τον δημ. σύμβουλο Βασίλη Κοσμά και μία πολιτική από την κα Καλογιάννη, που στάθηκε στους πολύ αργούς ρυθμούς με τους οποίους προχωρά η υλοποίηση έργων στην πόλη.
«Καλούμε τη δημοτική αρχή, να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη δημιουργία προϊόντων από τα πρώην ΝΠΔΔ, ώστε με την πώλησή τους να παράγονται έσοδα, την σταδιακή είσπραξη των συσσωρευμένων παλαιών οφειλών, την αναδιάρθρωση του τραπεζικού δανεισμού, τις δυσλειτουργίες στην επιχειρησιακή του λειτουργία και παραγωγικότητα που θα οξυνθούν περαιτέρω με τη συνταξιοδότηση έμπειρων στελεχών και την αναδιάρθρωση των πολυετών πιστώσεων για έργα μικρού προϋπολογισμού. Ακόμη, προτείνουμε στη δημοτική αρχή να εγγράψει και τον «Διαγωνισμό ιδεών για την αξιοποίηση εγκαταλειμμένων ακινήτων (κτιρίων, γηπέδων και οικοπέδων) εντός των ορίων του Δήμου». Με υπόβαθρο δε, τις όποιες υπάρχουσες μελέτες που αφορούν στην αξιοποίηση ακινήτων εντός των ορίων του Δήμου (Στρατόπεδο Βελισσαρίου, Βοϊδολίβαδο, πλατεία Χατζή, ακίνητα ΚΤΕΛ, Δομπόλη) και σε συνδυασμό με τα εγκεκριμένα σχέδια του δήμου, να κατατεθεί στην πόλη ένα πλήρως ορθολογικό και τεκμηριωμένο πρόγραμμα για την αξιοποίηση συγκεκριμένων ακινήτων, κατά τρόπο συμπληρωτικό και όχι αποσπασματικό, ώστε μία και καλή να τεθεί ένα αρχικό πλαίσιο εξέλιξης της πόλης», τόνισε η κα Καλογιάννη.
Ο Νικ. Γκόντας στάθηκε στο ότι είναι σαφές πως πρέπει να υπάρξει περίοδος ανοχής για τη δημοτική αρχή που έχει μόλις τρεις μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων της, ζήτησε όμως να υπάρξει σαφής προσδιορισμός των εσόδων και εξόδων αντίστοιχα που αντιστοιχούν σε κάθε Δημ. Ενότητα αλλά και να προχωρήσει η καταγραφή και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δήμου.
Στην δευτερολογία του, ζήτησε από την δημοτική αρχή να επικεντρωθεί σε τρία σοβαρά θέματα της καθημερινότητας, που είναι η καθαριότητα, οι λακκούβες και τα αδέσποτα.
«Έντιμο» αλλά χωρίς αναπτυξιακή στόχευση και σαφές όραμα, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ο Παν. Κολόκας από την παράταξη «Γιάννενα – Όμορφη Πόλη».
«Δεν είναι η πρώτη φορά που η δημοτική αρχή αντιμετωπίζει το κορυφαίο πολιτικό όργανο της πόλης σαν να πρόκειται για κάποιο υπηρεσιακό συμβούλιο. Την ίδια στιγμή ακούσαμε για πολλοστή φορά πως αυτό οφείλεται στις δεσμεύσεις και τα ασφυκτικό πλαίσιο του κεντρικού κράτους. Έχετε λόγο ύπαρξης ως δήμαρχος κ. Μπέγκα εάν όλα τα προκαθορίζει η κεντρική διοίκηση όπως κατ’ επανάληψη λέτε;
Η δημοτική αρχή δείχνει στους τρεις πρώτους μήνες να μην έχει κοινωνική ενσυναίσθηση και πολιτική αντίληψη, δηλαδή να μην έχει βασικό πολιτικό σχέδιο για την τοπική κοινωνία», ανέφερε ο κ. Κολόκας.
Η Όλυ Τσουμάνη τέλος, επέμεινε πως και η σημερινή δημοτική αρχή συνεχίζει την τακτική των προηγούμενων, να υλοποιεί δηλαδή την κυβερνητική πολιτική.
Ολοκληρώνοντας τη συζήτηση ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, στάθηκε στις ευθύνες και τις επιλογές της προηγούμενης δημοτικής αρχής η οποία όπως ανέφερε, όχι μόνο δεν ψήφισε τον προϋπολογισμό μέχρι το τέλος της θητείας της, αλλά δεν ψήφισε ούτε δημοτικά τέλη, ενώ είχε αφήσει εκκρεμότητες και στο τεχνικό πρόγραμμα με αποτέλεσμα την μεγάλη καθυστέρηση στη σύνταξη του προϋπολογισμού για το 2024.
Ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε από την παράταξη της πλειοψηφίας και τις παρατάξεις «Ιωάννινα 2023» και «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» αντίστοιχα στο σύνολό του, ενώ οι παρατάξεις «Γιάννενα – Νέα Εποχή» και «Γιάννενα – Όμορφη Πόλη» καταψήφισαν τα ανταποδοτικά. Αρνητική ψήφο έδωσε η Λαϊκή Συσπείρωση.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ