Σάββατο 18.01.2025
More

    Μπροστά στον ορατό κίνδυνο του λουκέτου

    Το βασικό αίτημα των κλινικοεργαστηριακών γιατρών είναι σύμφωνα με τον Γεν. Γραμματέα του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων Θοδ. Παπακώστα, η κατάργηση του clawback

    Απογοητευμένοι από τη στάση και της σημερινής ηγεσίας του υπ. Υγείας και συνολικά της Κυβέρνησης, που εφαρμόζει και υλοποιεί ό,τι και η προηγούμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με την εφαρμογή της διαδικασίας του clawback, εμφανίζονται οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί και τα διαγνωστικά κέντρα σε ολόκληρη τη χώρα.

    Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες διαγνωστικά κέντρα στην επικράτεια, κυρίως όμως στην επαρχία και στις συνοικίες των μεγάλων αστικών κέντρων, που λειτουργούν εκτός των μεγάλων ιατρικών αλυσίδων είναι τεράστιο, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Ιωαννίνων, αντιμετωπίζοντας πλέον τον ορατό κίνδυνο του λουκέτου.

    Το βασικό αίτημα των κλινικοεργαστηριακών γιατρών είναι σύμφωνα με τον Γεν. Γραμματέα του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων Θοδ. Παπακώστα, η κατάργηση του clawback, ώστε να επιβιώσουν χιλιάδες μικρά διαγνωστικά και ιατρεία, χωρίς να χαθούν οι θέσεις εργασίας που προσφέρουν στην αγορά.

    Ήδη, σε πανελλαδικό επίπεδο έχει ξεκινήσει η διαδικασία κινητοποιήσεων από τους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς, που προτίθενται να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καταγγέλλοντας ως άδικη, μεροληπτική και επί της ουσίας, παράνομη την απόφαση του υπ. Υγείας να συνεχιστεί η «ληστρική επιδρομή», όπως την χαρακτηρίζουν.

    Ο κ. Παπακώστας μιλώντας στο ITV τόνισε πως ενώ εφαρμόστηκε ως μέτρο για πρώτη φορά το 2013, στο πλαίσιο των μνημονιακών μέτρων και υποχρεώσεων της χώρας, εντούτοις παραμένει σε ισχύ μέχρι και σήμερα, παρότι έχουν πάψει να ισχύουν και να εφαρμόζονται οι μνημονιακές υποχρεώσεις.

    «Επιμένουμε στο ότι είναι ένα άδικο και οριζόντιο μέτρο, που δεν έχει καμία λογική, ούτε και αποτελεί συμβατική υποχρέωση. Έρχεται μάλιστα αυτό το «κούρεμα» να προστεθεί στην ήδη υπέρμετρη φορολόγηση, με τις απώλειες από το 2013, να αγγίζουν πλέον το 60%, την ίδια στιγμή, που οι αποζημιώσεις των εξετάσεων στα εργαστήρια υλοποιούνται με βάση την τιμολόγηση του 1991. Θα στηρίξουμε την προσφυγή στο ΣτΕ, γιατί μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν ευήκοα ώτα ώστε να μπει τέλος σε αυτήν την ιστορία», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Παπακώστας.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ