Η ανάκαμψη του πληθυσμού των μεγάλων θηλαστικών όπως η αρκούδα και ο λύκος αντίστοιχα στην Ελλάδα, καταγράφεται την τελευταία 10ετία με εντυπωσιακούς ρυθμούς, όπως όμως αντίστοιχα καταγράφονται και διάφορα προβλήματα που έχουν να κάνουν με τα προβλήματα στην προσέγγιση των θηλαστικών αυτών με τους ανθρώπους, αλλά και με τις καταστροφές στο ζωικό κεφάλαιο.
Ιδιαίτερα όμως, για την αύξηση του πληθυσμού των λύκων, το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά καταγράφεται σε πανευρωπαϊκή διάσταση και ήδη έχουν ξεκινήσει όχι μόνο οι θεωρητικές συζητήσεις, αλλά και η εφαρμογή πρακτικών αποφάσεων στο διαχειριστικό επίπεδο, όπως είναι η θανάτωση συγκεκριμένων αριθμών λύκων, ακριβώς για τον περιορισμό των προβλημάτων αυτών.
Στην Ελλάδα βέβαια, τέτοιου είδους αποφάσεις χρειάζονται χρόνια για να εφαρμοστούν και όπως έχει αποδειχθεί πολλές φορές στο παρελθόν, εφαρμόζονται με μεγάλη χρονική καθυστέρηση, ενδεχομένως και μετά από την εξέταση δικαστικών προσφυγών.
Ακριβώς όμως επειδή την τελευταία πενταετία το θέμα της αύξησης του αριθμού των λύκων έχει αποκτήσει μεγάλες διαστάσεις στη χώρα με την εμφάνιση για πρώτη φορά του ζώου σε περιοχές που δεν είχε εμφανιστεί ποτέ ή με την επανεμφάνισή του μετά από πολλές δεκαετίες σε άλλες περιοχές, εκδηλώνεται από πολλές πλευρές το αίτημα της άμεσης λήψης μέτρων σε πρακτικό και όχι σε θεωρητικό επίπεδο.
Το υπ. Περιβάλλοντος σύμφωνα με τον Ευάγγελο Γκουντούφα, Γενικό Διευθυντή Δασών που μίλησε αποκλειστικά στο ITV καταγράφει την σημαντική ανάκαμψη του πληθυσμού των θηλαστικών αυτών με ικανοποίηση γιατί αποτελεί όπως είπε, απόδειξη της διατήρησης του φυσικού περιβάλλοντος σε μία καλή κατάσταση, όμως από την άλλη αντιλαμβάνεται το μέγεθος των προβλημάτων παρότι η κατάσταση μέχρι στιγμής χαρακτηρίζεται διαχειρίσιμη, όπως ανέφερε.
Παραδέχθηκε όμως πως αυτό που ήδη γίνεται, είναι μία καταγραφή στο πεδίο με στοιχεία υπαίθρου για την καταγραφή των πληθυσμών έτσι ώστε όπου χρειαστεί να ληφθούν αντίστοιχα μέτρα με αυτά που ήδη εφαρμόζονται σε άλλες χώρες της Ε.Ε και να εφαρμοστούν άμεσα.
«Προφανώς δεχόμαστε τις οχλήσεις από διάφορες περιοχές της χώρας για τα προβλήματα που υπάρχουν. Θεωρούμε ότι μέχρι σήμερα, τα περιστατικά αυτά είναι διαχειρίσιμα. Όμως σε κάθε περίπτωση εκείνο που θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε, είναι πως ήδη έχουμε κινητοποιηθεί για την καταγραφή στοιχείων υπαίθρου ώστε να δούμε στις σωστές διαστάσεις το φαινόμενο και ειδικότερα την επικινδυνότητα της προσέγγισης άγριων θηλαστικών σε ανθρωπογενείς δραστηριότητες στις ζώνες μίξης του δάσους.
Δε θέλουμε μελέτες για τις μελέτες αλλά θέλουμε άμεσα στοιχεία για να λάβουμε άμεσες αποφάσεις, όπως κάναμε πέρυσι στον Έβρο και αλλού λόγω των μεγάλων φυσικών καταστροφών όπου επλήγη σημαντικά η άγρια πανίδα, θηρεύσιμη και μη και όπου ήδη καταγράφουμε εντυπωσιακά θετικά αποτελέσματα για την ανάκαμψη του πληθυσμού της πανίδας και του φυσικού περιβάλλοντος», ανέφερε ο κ. Γκουντούφας.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ