Την έκπτωση του 10% στον ΕΝΦΙΑ της νέας χρονιάς περιμένουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που είναι ασφαλισμένα για την κάλυψη ζημιών από φυσικές καταστροφές, όπως σεισμοί, πυρκαγιές και πλημμύρες, όμως στα σπίτια τους το πρώτο που ήρθε ήταν η αύξηση των ασφαλιστηρίων συμβολαίων.
Η πολυθρύλητη μείωση του ΕΝΦΙΑ σε ποσοστό 10% κινδυνεύει να αποδειχθεί ένα γράμμα κενό περιεχομένου, ειδικά στις περιπτώσεις των παλιών ενυπόθηκων σε τράπεζες ακινήτων που έχουν αποκτηθεί με δανεισμό τα οποία στη συντριπτική τους πλειονότητα δεν περιελάμβαναν τις καλύψεις από πλημμύρες.
Πλέον όμως η κάλυψη και από πλημμύρες μαζί με την κάλυψη για καταστροφή από σεισμό ή από πυρκαγιά είναι η μία από τις βασικές προϋποθέσεις για να τύχει ο ιδιοκτήτης του ποσοστού της μείωσης του ΕΝΦΙΑ. Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ αναμένονται να εκδοθούν εντός του Απριλίου, αφού γίνεται το ξεκαθάρισμα των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί για όσους δικαιούνται τη μείωση.
Παρόλα αυτά όμως όπως επιβεβαίωσε και η Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ηπείρου Άντα Τσιλίμη, αν όχι σε όλες, στις περισσότερες περιπτώσεις των εν ισχύ ασφαλιστηρίων, οι πολίτες παραλαμβάνουν νέα συμβόλαια με αυξημένα ασφάλιστρα και μάλιστα υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες η αύξηση δεν περιλαμβάνει καν την κάλυψη από πλημμύρα.
Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να υπογραφεί νέο ασφαλιστήριο που θα είναι ακόμη περισσότερο αυξημένο και μόνο τότε ο ιδιοκτήτης μπορεί να προσδοκά και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ σε ποσοστό 10%.
Η κα Τσιλίμη εξήγησε μιλώντας στο ITV ότι δεν είναι ευθύνη των ασφαλιστικών εταιρειών που προχωρούν σε αυξήσεις των συμβολαίων, καθώς αυτές είναι αναγκαίες, λόγω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων αφενός και των κατασκευαστικών υλικών που θα απαιτηθούν σε περίπτωση που ένα ακίνητο υποστεί ζημιές από φυσικές καταστροφές.
«Η ελάχιστη κάλυψη ανέβηκε από τα 1.000 στα 1.300 ευρώ ανά τ.μ και έτσι προέκυψε η αύξηση του ασφαλίστρου, όπως επίσης και λόγω της αύξησης των κατασκευαστικών υλικών. Είναι αλήθεια, ότι το τελικό όφελος που προκύπτει από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% σε συνδυασμό με την αύξηση του ασφαλίστρου, μπορεί να μην είναι μεγάλο, όμως η ασφάλιση της κατοικίας, και γενικότερα της περιουσίας μας είναι επιτακτική ανάγκη. Έχουμε επισημάνει κι εμείς στο υπουργείο κάποιες παραμέτρους που θα πρέπει να διορθωθούν και ίσως θα έπρεπε η μείωση στον ΕΝΦΙΑ να φτάνει το 30% για να αντιληφθεί και ο πολίτης ότι υπάρχει πραγματικής μείωση. Είναι όμως μία πιλοτική εφαρμογή και πιστεύουμε, ότι τον επόμενο χρόνο η κατάσταση θα είναι καλύτερη. Το άσχημο είναι, ότι η μείωση στον ΕΝΦΙΑ συνέπεσε με τις αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και αυτή συμπαρέσυρε προς τα πάνω τα ασφάλιστρα. Το πιο δύσκολο αφορά πάντως στα παλιά ασφαλιστήρια μέσω τραπεζών που δεν είχαν καν την πρόβλεψη των ζημιών λόγω πλημμύρας και εκεί το κόστος του ασφαλίστρου θα πρέπει να ανέβει κι άλλο, για να συμπεριληφθεί στο συμβόλαιο και να πληροί τις προϋποθέσεις για να τύχει της μείωσης του ΕΝΦΙΑ», ανέφερε η κα Τσιλίμη.
Σε κάθε περίπτωση πάντως όπως ανέφερε η κα Τσιλίμη η χώρα μας υπολείπεται κατά πολύ των αντίστοιχων πρακτικών στην Ευρώπη, όπου χωρίς την ασφάλιση της κατοικίας ο ιδιοκτήτης δε μπορεί να κάνει καμία κίνηση.
«Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη στην Ελλάδα σε σύνολο 6,5 εκ. κατοικιών μόλις το 17% είναι ασφαλισμένα. Στην Ευρώπη είναι υποχρεωτική και αυτονόητη η ασφάλιση ακόμη από την έκδοση της οικοδομικής άδειας. Δεν υπάρχει περίπτωση επίσης να νοικιαστεί κάποιο διαμέρισμα ή οποιαδήποτε κατοικία χωρίς να είναι ασφαλισμένη. Είμαστε ακόμη πολύ μακριά από αυτό αλλά φέτος έγινε ένα πρώτο βήμα και πιστεύω ότι στην πορεία θα ανοίξουν κι άλλοι δρόμοι», ανέφερε η κα Τσιλίμη.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ