Η επέτειος για το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου εορτάζεται σήμερα μέσα σε ένα βαρύ κλίμα που διαμορφώθηκε το τελευταίο δίμηνο από τις μεγάλες απώλειες από την πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα πρόληψης που επιβλήθηκαν σταδιακά σε όλον τον κόσμο. Είναι αξιοσημείωτο ότι η κρίση που διανύουμε παρομοιάζεται από πολλές πλευρές με τον πόλεμο και τις συνέπειές του.
Η πρωτόγνωρη κατάσταση που ζούμε σήμερα στην Ευρώπη, φέρνει στο μυαλό των ηλικιωμένων την αίσθηση του φόβου που διακατείχε παλιότερες γενιές για μία πολεμική εκτροπή που θα διάλυε την ευημερία που είχε εξασφαλίσει η ειρήνη. Και φαντάζει για τους νεώτερους ως κάτι ανεπανάληπτο ακριβώς γιατί κανείς δεν πίστευε τις δεκαετίες της μεγάλης ανάπτυξης μετά το ’80, ότι θα μπορούσαν να έρθουν ξανά πολεμικές συνθήκες μέσα στις πόλεις που ζούμε.
Παρ’ όλα αυτά, ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν ένα απίστευτα δραματικό γεγονός, μία πληγή που κράτησε πέντε χρόνια και σε συνδυασμό με τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο διαμόρφωσαν μία συνθήκη που θεωρούσε αναλώσιμη την ανθρώπινη ζωή. Η μαζική εξόντωση ανθρώπων με το «Ολοκαύτωμα» που στιγμάτισε τη δεκαετία του ’40 και θα αποτελεί διαχρονικό στίγμα στην ανθρώπινη ιστορία, μαζί με τη θυσία εκατομμυρίων ανθρώπων για να κατανικηθεί η τρομακτική εξουσία των Ναζί, σηματοδοτούν ένα όριο, ένα σημείο τομής.
Πάνω σε αυτό το σημείο, μπορούμε σήμερα να οριοθετήσουμε εκ νέου το πλαίσιο της δημοκρατίας μας με βάση το πάντα επίκαιρο σύνθημα «ποτέ πια πόλεμος- ποτέ πια φασισμός» και να αξιοποιήσουμε ως δώρο την επίγνωση ότι οι κάτοικοι της Ευρώπης και όλου του πλανήτη πάλεψαν για τη ζωή τους και για το μέλλον τους και κατάφεραν στο τέλος να βάλουν τη βάση για μία επανεκκίνηση που σήμερα εμείς την αξιολογούμε ως το μεταπολεμικό θαύμα. Η ανάδειξη του ανθρώπου και των αξιών της ζωής και του πολιτισμού, μέσα από τις στάχτες του πολέμου, είναι το καλύτερο παράδειγμα που διαθέτουμε σήμερα για να κάνουμε το δικό μας βήμα προς τα εμπρός.
—
Η ανάδειξη του ανθρώπου και των αξιών της ζωής και του πολιτισμού, μέσα από τις στάχτες του πολέμου, είναι το καλύτερο παράδειγμα που διαθέτουμε σήμερα για να κάνουμε το δικό μας βήμα προς τα εμπρός.
+ Συντονισμός. Δεν υπάρχει αντίρρηση ότι οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου συντονίστηκαν για να αντιμετωπίσουν πολλές από τις συνέπειες της κρίσης που διανύουμε και τα κατάφεραν. Ίσως όμως να πρέπει στα συμπεράσματα που αντλούνται να βασισθεί και μία επόμενη φάση αυτών των υπηρεσιών ώστε και στις συνθήκες κανονικότητας που θα έρθουν σύντομα ελπίζουμε, να παραχθεί ακόμα περισσότερο έργο.
– Απουσίες. Πολλοί υπεύθυνοι και αρμόδιοι, κάθε λογής και προέλευσης, που ήταν λαλίστατοι προ πανδημίας, χάθηκαν αυτό το διάστημα. Ίσως γιατί δεν είχαν αντικείμενο. Ίσως και γιατί δεν ήταν εύκολο να περιαυτολογήσουν και να φλυαρήσουν. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα εμφανιστούν αύριο που θα είναι όλα πιο ομαλά. Άλλωστε ο πολύς κόσμος κατάλαβε αυτό το διάστημα ποιοι αληθινά υπεύθυνοι έβαλαν πλάτη και στάθηκαν δίπλα του.