Παρασκευή 22.11.2024
More

    Αποχρώσεις- Από τις ευχές στην πραγματικότητα της ενέργειας

    Πριν από μόλις δύο τρία χρόνια στην Ήπειρο είχαμε τα εξής ενεργειακά…  ποθούμενα: Μετά τις εξορύξεις θα έχουμε άπλετο πετρέλαιο και φυσικό αέριο «δικό μας». Θα έρθει με άπειρο φυσικό αέριο ο East Med από την ανατ. Μεσόγειο. Θα έχουμε συμπιεσμένο φυσικό αέριο με πιθανή βάση την Ηγουμενίτσα, θα συνδεθούμε και με τον αγωγό TAP που περνάει από πάνω μας. Και σαν όλους τους άλλους Έλληνες, περιμέναμε τα νέα από τα τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που κρύβει το ελληνικό υπέδαφος.

    Όλα αυτά δεν ήταν παρά σχέδια σε χάρτες, εκθέσεις, μελέτες και έγγραφα. Άλλωστε ακόμα και οι έρευνες στο «οικόπεδο» των Ιωαννίνων ακόμα δεν έχουν τελειώσει κι αν υπήρξε κάποια αισιόδοξη πράξη ήρθε από έναν επιμέρους χώρο όπως είναι ο σταθμός φυσικού αερίου που έφτιαξε το Αστικό ΚΤΕΛ- αν ξεχνάω κάποια άλλη ανάλογη πράξη, δεν το κάνω από πρόθεση, αλλά γιατί εστιάζω στη μεγάλη εικόνα. Και η μεγάλη εικόνα ήταν οι επιθυμίες μας, οι υποθέσεις και οι πιθανότητες και όχι οι πράξεις.

    Αντίθετα, τον τελευταίο χρόνο καταλάβαμε κάτι πολύ πρακτικό. Πρώτον ότι για να έχεις πετρέλαιο πρέπει αποδεδειγμένα να το έχεις βρει και να το έχεις μετατρέψει σε προϊόν, εμπόρευμα που διακινείται. Δεύτερον ότι το κόστος των ερευνών και των εξορύξεων είναι τεράστιο και με τις τιμές πώλησης στο ναδίρ όπως συνέβη πρόσφατα οι εταιρίες αποσύρονται για κάποιο χρονικό διάστημα.

    Το σημειώνω αυτό εδώ, όχι για να αρχίσουμε ξανά τον κύκλο των συζητήσεων για τις εξορύξεις, τις ενεργειακές πηγές και τις καταναλωτικές ανάγκες, αλλά για να δείξω ότι πρέπει να πάψουμε να ζούμε σε σύννεφα θεωριών και μεγαλομανίας ότι δήθεν η Ελλάδα έχει κάποιον αστείρευτο πλούτο που απλώς δεν εκμεταλλεύεται και κατά δεύτερον να σκεφτούμε σοβαρά ποιες είναι οι ανάγκες μας σε ενέργεια και πώς θα καλυφθούν. Με υποσημείωση ότι ο χρόνος περνάει και ότι σε 20 και 30 χρόνια μπορεί καν μην έχει νόημα η αξιοποίηση φυσικού αερίου που σταδιακά από «ενδιάμεση» λύση θα θεωρείται κι αυτό πηγή ενέργειας που πρέπει να αποσυρθεί όπως ο λιγνίτης, αν θέλουμε να σωθεί ο πλανήτης. Θα μου πότε σχεδίασε η Ελλάδα το μέλλον της σε άξονα δεκαετιών; Σωστό και αυτό.

     

    ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ